Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de emigratie ( 48 ) : Sponsorizare părinti

I: Cu câtiva ani în urmă, am depus o aplicatie pentru a-mi sponsoriza părintii. După cum stiti, prima etapă a procedurii, aprobarea sponsorului, durează 2-3 ani. In final, am fost aprobat ca sponsor si am depus aplicatia pentru rezidentă pentru părinti, acum 3 ani. Tatăl meu este înscris ca fiind aplicantul principal, iar mama mea, dependentă. Anul trecut, tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer si evolutia a fost foarte rapidă. El a decedat înainte ca aplicatia pentru rezidentă să fie finalizată. Ce se întâmplă cu aplicatia? Poate mama mea deveni aplicantul principal si poate primi aprobarea pentru rezidentă? Acum mai mult ca oricând ea are nevoie de sprijinul nostru si situatia ar fi devastatoare pentru noi toti dacă cei de la emigrări ar închide dosarul pe motiv că aplicantul principal nu mai este în viată. Care este părerea dvs.?

R. Cazul nu este nemaiîntâlnit si foarte multi părinti sponsorizati au trecut prin această situatie. Până nu foarte demult, odată ce aplicantul principal deceda, pozitia celor de la emigrări era să închidă dosarul si sotul care suprevietuia nu era acceptat să ia pozitia de aplicant principal în cadrul aceleeasi aplicatii. Trebuia făcută o nouă aplicatie, stat din nou la rând si asteptat ani de zile pentru procesare.
Atât aplicantii cât si sponsorii, împreună cu reprezentantii lor, erau extrem de frustrati si nemultumiti. Departamentul a primit numeroase plângeri legate de acest subiect si se pare că, în final, Departamentul de imigratie a hotărât să-si schimbe pozitia.
In ianuarie 2012, a fost emis un buletin care dă instructiuni ofiterilor de imigratie de la toate oficiile de viză, cum să procedeze în cazul când aplicantul principal într-o aplicatie de rezidentă permanentă bazat pe o sponsorizare a părintilor decedează înainte de finalizarea cazului. Indicatia este ca, la cererea sponsorului, atunci când aplicantul principal (mama sau tata) decedează înainte de obtinerea vizei, părintele rămas în viată poate deveni aplicantul principal, fără a mai fi nevoie de întocmirea unei noi aplicatii. Această regulă nu se aplică în cazul când părintele rămas este mama sau tatăl vitreg.
Totusi, în cazul în care partenerul care supravietuieste este mama sau tatăl vitreg, sponsorul va trebui să facă dovada de legătura care există între el si mama/tatăl vitreg. Momentul căsătoriei părintelui biologic/legal cu mama/tatăl vitreg joacă de asemenea un rol important. Dacă relatia a început după ce sponsorul a devenit independent si nu a existat o relatie adevărată de părinte-copil (înainte ca sponsorul să devină independent), cazul devine mai greu de demonstrat pe motive umanitare.

I: Sunt în Canada de câtiva ani, venit cu un permis de lucru în IT (information technology). Atunci când am obtinut primul permis de lucru, în 2008, nu mi s-a cerut un Labour Market Opinion (LMO), dar acum când doresc să reînnoiesc permisul de lucru, am înteles că firma care doreste să mă angajeze trebuie să treacă prin această procedură, să obtină un LMO pozitiv. De ce această schimbare, nu înteleg, pentru că ocupatia mea rămâne aceeasi?

R. O întrebare foarte bună. Până la 30 septembrie 2010, existau sapte ocupatii în IT pentru care se putea obtine un permis de lucru de către aplicant, fără ca firma angajatoare să treacă prin procedura de LMO (anunturi la nivel national, adunare de CV-uri, interviuri, etc.). De la 1 octombrie 2010, toate provinciile, în afară de British Columbia si Quebec, au trebuit să schimbe metodologia obtinerii de permis de lucru pentru acesti lucrători/ocupatii din IT. Firmele care doreau să angajeze lucrători străini pentru aceste ocupatii, trebuiau să obtină un LMO pozitiv înainte – lucru mai anevoie de obtinut. De la data de 1 ianuarie 2012, si British Columbia a trebuit să se alinieze la această cerintă, Quebec-ul rămânând singura provincie unde se mai poate obtine un permis de lucru fără un LMO prealabil. Va trebui totusi în continuare ca lucrătorii destinati provinciei Quebec să obtină aprobarea provinciei pentru permisul de lucru (certificat de acceptare din Quebec – CAQ). Schimbările s-au făcut tinând cont de situatia economică din Canada si dorintei de a proteja piata muncii internă cât mai mult.

N.O.
Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie și practică în acest domeniu din 1993. Puteți trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale și nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultați un specialist în emigrație canadiană.

Mihaela Boeriu mihaela@cgsconsultants.com    4/4/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian