Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna AlbăCu prilejul Zilei Nationale în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă (regiunea Cernăuti, Ucraina), la monumentele comemorative din pădurea Varnita, locul măcelului, a fost oficiată o slujbă de pomenire a românilor ucisi, acum 71 de ani, de trupele sovietice. Slujba a fost oficiată de Arhimandritul Melchisedec Velnic, staretul Mănăstirii Putna, împreună cu un grup de clerici.

La ceremonie au participat Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac, domnul Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României, domnul Ion Popescu, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, presedinte al Uniunii interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, doamna Tatiana Popa, Consul General al României la Cernăuti. Acestia, alături de peste 50 de studenti care-si fac studiile la Suceava, jurnalisti români, dar si localnici, au depus coroane de flori si s-au rugat pentru odihna sufletelor celor în jur de 3000 de români ucisi la 1 aprilie, în Duminica Pastelui anului 1941.

Evenimentul a continuat la Mănăstirea Putna, acolo unde, la invitatia Arhimandritului Melchisedec Velnic, staretul Mănăstirii, delegatia română a participat la o altă slujbă de pomenire a victimelor măcelului de acum 71 de ani. Ceremonia s-a desfăsurat la troita din curtea Mănăstirii, ridicată anul trecut cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru a cinsti memoria martirilor de la Fântâna Albă.

În discursul său, Secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a evocat curajul celor peste 3000 de români nevinovati, ucisi în pădurea de la Fântâna Albă, de către un regim totalitar necrutător, exprimându-si speranta că sacrificiul acestora nu va fi dat uitării.

„Este datoria noastră ca, an de an, să aducem un omagiu acelor oameni - copii, femei, bătrâni – cărora li s-a luat viata doar pentru faptul că si-au dorit să fie buni crestini în tara lor, alături de familie”, a subliniat secretarul de stat.

Masacrul de la Fântâna Albă, supranumit si Katyn-ul românesc, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor. Măcelul a fost declansat în momentul în care în jur de 3000 de români au încercat să treacă granita sovieto-română trasată ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care România a fost fortată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.

În data de 12 aprilie 2011, Camera Deputatilor, în calitate de Cameră decizională a Parlamentului României, a adoptat propunerea legislativă nr. 796/2010 privind instituirea datei de 1 aprilie drept Ziua Natională în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă si alte zone, ale deportărilor si ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic în Tinutul Herta, nordul Bucovinei si întreaga Basarabie.
La initiativa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, la Mănăstirea Putna, judetul Suceava, a fost ridicată, anul trecut, o troită în memoria victimelor masacrului de la Fântâna Albă.


Compartimentul Comunicare Publică - DRP    4/2/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian