Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Călătorii din Canada spre Europa : Noua operă din Copenhaga

Istorie
Clădirea operei a fost donată statului danez de către A P Moller si Chastine Mc-Kinney Fundatia Moller în august 2000 ( A P Moller este co-fondator al unei companii acum cunoscuta ca Maersk). În 1999 acesta cumpărase o mică insulă contra sumei de 120 milioane de kr. Unii politicieni au fost ofensati de donatia privată, în parte pentru că costul total al proiectului va fi dedus la taxe fortănd guvernul să cumpere clădirea, dar a fost acceptat de Folketing si de guvern în toamna anului 2000. Design-ul apartine arhitectului Henning Larsen si inginerilor Ramboll si Buro Happold si consultantului teatral Theatreplan. Acustica a fost proiectată de Arup Acoustics si design-ul iluminatiei de ambianta de Speirs si Major Associates. A P Moller a avut ultimul cuvănt de spus în designul clădirii, de exemplu adăugănd metal si sticla la intrare. Constructia a început în iunie 2001 si a fost terminată în octombrie 2004. Deschiderea oficială a fost în data de 15 ianuarie 2005 în prezenta Maersk Mc-Kinney Moller, primului ministru danez Anders Fogh Rasmussen si a reginei Margrethe II. Costul total a fost de peste 500 milioane de dolari americani.
Tenorul Placido Domingo si-a făcut aparitia la gala ca Sigmnud în Walkiria de Wagner pe data de 7 aprilie 2006 ( productie Kasper Bech Holten). La spectacol a participat regina Margrethe II.
Pozitie
Opera se află în Copenhaga si este construită în aliniere cu castelul Amalienborg si Biserica de Marmură în asa fel încăt dacă stai la intrarea principala a operei să vezi Biserica de Marmura peste apa si castelul Amalienborg.

Partea din insula unde a fost construită a fost denumită Dokoen,în traducere Insula docului. La cătiva metrii la vest de operă, se poate vedea un doc vechi si o statie de pompare.
Caracteristici
Clădirea este administrată de Teatrul Regal Danez si este una dintre cele mai bine echipate din lume. Are o scenă centrala si alte 5 scene direct conectate unde se pot realiza miz- en- scene si decoruri care pot fii usor mutate.
Sala are între 1492 si 1703 de scaune depinzănd de mărimea orchestrei. Cele 1492 de scaune sunt individual înclinate pentru a putea fii reglate.
Fosa orchestrei poate adăposti 110 muzicieni si clădirea are o calitate excelentă a sunetului. Dacă fosa este plină, unii muzicieni sunt mutati mai jos, fapt care a devenit controversat deoarece aceasta creste nivelul sunetului mai mult decăt cel acceptat în Danemarca ( potrivit spuselor ghizilor din 2005). Cu toate acestea autoritătile au permis aceasta. În timpul constructiei testele acustice au fost făcute cu o cortină de fier în timp ce alte lucrări tehnice se executau în afara scenei, deci nu s-a acordat importanta la balansarea fosei cu scena. Daca orchestra este mică sau absentă, fosa poate fii acoperită si se pot monta mai multe scaune.
La fel ca si Teatrul Regal Danez vechi din Copenhaga, regina are balconul ei propriu la stănga auditoriului, cel mai aproape de scenă. Conform ghidului ea a decis aceasta, fată de plasarea centrala fiindca vrea sa fie cat mai aproape de scenă si să vadă artistii cum se pregătesc să intre în scenă.
Foierul a fost construit pentru a oferii comfort, bazat pe cercetări de comportare printre amatorii de operă mărind suprafata de perete pentru rezemare, dar în acelasi timp putănd să vezi tot foierul si una din cele mai frumoase panorame a orasului Copenhaga.
Există ghizi care îti pot arăta clădirea, auditoriumul si culisele scenei.
Takkelloftet
Pe lăngă scena principală, clădirea are de asemeni o scenă mai mică pentru teatru experimental numit teatrul “cutia neagră” Takkelloftet. A fost denumit după o clădire la sud de operă , construită între1767 si 1772 pentru a păstra funiile marinăresti. În felul acesta opera se leagă de istoria navala a zonei.
Tot ce este pe scenă si în audienta este negru, scaunele audientei se pot muta usor pentru a crea mai mult spatiu de configurare a diferitelor decoruri. În total sunt maximum 200 de locuri.Takkelloftet are propriul foyer. În aceasta camera unii pereti sunt decorati folosind piatra Jura Gelb de la exterior. Montarea pe pereti este în asa fel ca sa facă posibil de a folosi plăcile ca si un instument muzical lovindu-le cu măna goală.
Culise
Opera are 6 scene principale: una vizibila pentru audientă, 5 pentru repetitii si una pentru pregătirea decorului. Sunt dotate cu tot ce trebuie pentru opera, balet etc inclusiv lifturi de scenă, podele care se pot muta pentru balet etc. Clădirea are 41,000 m˛ si are 14 etaje, din care 5 sunt sub pămănt. Are mai mult de 1000 de camere, incluzănd o camera imensă pentru repetitiile orchestrei. Cu toate ca are un echipament luxos, sunt numai 1500 de locuri din cauza că adaugănd mai multe locuri ar fii influentat calitatea sunetului.
Spre deosebire de vechea operă, artistii pot lua liftul de la camera de costume pănă la scenă pentru că sunt noi si functionează perfect. Din pacate ia mai mult timp să ajungi pe scenă decăt înainte deci nu te poti întoarce repede pentru o schimbare de costume rapidă. Acest lucru a fost trecut cu vederea în timpul proiectului initial. Tehnicienii de scenă au construit camere de schimb temporare lăngă scena principală pentru schimbări rapide de haine sau de machiaj.
Acoperisul se poate vizita dar numai la partea de sud a clădirii- opusă intrării. Aici este cantina angajatilor. Idea este ca ei să nu fie vazuti de vizitatori.
Architectură, artă si decoratii
Clădirea a fost proiectată de arhitect Henning Larsen în cooperare de multe ori problematică cu Mćrsk Mc-Kinney Mřller. Acesta din urmă a vrut sa fie sigur de rezistenta clădirii de-a lungul anilor, că nu va arata rău după un număr de ani si nu va fii un compromis economic. A testat personal scaunele si materialele si a vizitat mai multe locuri în lume ca să vadă alte opere construite si cum materialele arătau după expunerea la intemperii. Henning Larsen pe de altă parte voia să fie sigur că sunt folosite idei originale în arhitectura in timpul constructiei mai ales legat de suprafata mare de sticla în fata clădirii care a devenit motiv de mare controversă si compromis.

Clădirea are o suprafata exterioara din piatra Jura Gelb.Au fost construite canale ca să creeze impresia ca este pe on insulă. Au fost nevoie sa se creeze poduri folosind stejari vechi care au fost plantati în secolul 19 cu scopul de a crea o flotă natională dupa pierderea bataliei de către marina regala, după bombardarea Copenhagăi în septembrie 1807. Fatada operei initial trebuia să aibă o mare suprafata de sticlă ca să poti vedea auditoriumul de pe partea portului. Cu toate acestea asa cum a spus Mćrsk, sticla nu îmbătrăneste bine si a fost schimbată cu o grilă de metal.

Pardoseala din foier este marmura siciliană Perlatino. Trei lămpi remarcabile se află in centru create de artistul islandez Olafur Eliasson. Fiecare lampa este alcătuită dintr-un număr mare de piese de sticlă care sunt semipermeabile ( prin unele trece lumina, prin altele lumina se reflectă) cu diferită permeabilitate din diferite unghiuri. Per Arnoldi a compus logo-ul pentru operă care este vizibil pe pardoseala de marmura de la intrare si Per Kirkeby a creat cele 4 reliefuri de bronz pe peretii auditoriumului, sub peretele din lemn de artar. Per Arnoldi a creat de asemeni cotina marii scene care este foarte specială pentru ca nu poti să o fotografiezi. Foloseste trucuri tri- dimensionale pentru a avea un efect spatial. Culorile nu pot fii surprinse bine în fotografii.

Peretele auditoriumului către foier si decoratia din lemn de la balcoane este din lemn de artar. Intentia a fost ca să semene cu lemnul unei vioare, dar ar fii fost prea scump. Cu toate acestea s-a încercat sa se imite culoarea folosind tehnici de uscare traditionale. Rezultatul este foarte apropiat ( ghizii spun asta desi web sit-ul oficial spune altceva). Datorită culorii portocalii este botezată de localnici: “dovleacul”.

Tavanul în interiorul auditoriumului este din 105,000 foite de aur de aproximativ 24 carate 100%). 24 Carate pure nu s-ar lipi foarte bine.

Pardoseala din camera de auditii este din stejar afumat. Balconele au fost proiectate cu orificii într-un fel special ca să îmbunătătească calitatea sunetului. De asemeni luminile LED pot fii folosite în diferite feluri.


Toronto / D.M.




Dana Mateescu    4/1/2012


Contact:






 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian