Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Victor Daimaca -astronom

Întâlnim zilnic, pe stradă, zeci de oameni. Toti par să fie la fel. Unora , care nu sunt îmbrăcati „ la trei ace” , cum se spune într-o expresie plastică, care nu îsi expun cu vehementă punctul de vedere, care „ nu se bat cu pumnul în piept” , nici nu le dăm importantă. Si totusi, unii dintre ei au puterea ca printr-o muncă de furnică , cu mijloace financiare proprii, să acumuleze informatii, să-si formeze deprinderi si, în final, să deschidă porti ale cunoasterii nebănuite de ceilalti umblători prin viată. Unul dintre acestia a fost Victor Daimaca, singurul astronom român descoperitor de comete.

Biografia unui profesor de liceu.
Victor Daimaca s-a născut în data de 22 august 1892 , la Turnu Severin. Părintii săi Maria si Dumitru Daimaca erau mici negustori si aveau o casă „ semeată” în cartierul olarilor din Turnu Severin. A urmat scoala primară în orasul natal, apoi Liceul „Traian” pe care l-a absolvit în anul 1913. Încă de mic, dar mai ales în perioada liceului a fost pasionat de astronomie, asa că si-a continuat studiile la Facultatea de Stiinte din Bucuresti. Aici întâlneste dascăli celebri, pasionati de meseria lor cum au fost Gheorghe Titeica, născut si el în Turnu Severin, creator al unor capitole din geometria diferentială proiectivă si afină , Nicolae Coculescu, născut la Craiova, profesor de astronomie si mecanică cerească, astronom remarcabil care a îmbinat în mod creator studiile teoretice cu observatiile foarte precise, cel care , în 1908, a întemeiat Observatorul astronomic din Bucuresti.
După absolvirea facultătii, a desfăsurat diverse activităti , iar din 1929 Victor Daimaca s-a stabilit în Târgu Jiu. La început a functionat la Scoala de meserii din satul în care s-a născut eroina Ecaterina Teodoroiu, Vădeni, acum un cartier al orasului Tg. Jiu. S-a remarcat prin rigurozitate si tenacitate, fiind apoi transferat la Scoala Normală de băieti din Târgu Jiu unde a predat aritmetica, algebra si geometria.
În 1949, la vârsta de 57 de ani, s-a mutat în Bucuresti pentru a lucra la Observatorul Astronomic. S-a stins din viată la 20 mai 1969 în Bucuresti la vârsta 77 ani.

Începuturile pasiunii pentru astronomie.
Pasiunea pentru astronomie a început în vremea liceului după ce a descoperit în Biblioteca scolii mai multe volume mari, cu gravuri frumoase, interesante. Erau lucrări de popularizare a astronomiei printre care câteva scrie de Camille Flammarion: ,,Ce este cerul ?”, ,,Astronomie Populară”, ,,Stelele si curiozitătile cerului”, ,,Pământurile cerului”.
Acumulase deja multe cunostinte când, în 1907, într-o dimineată de august ,la vârsta de 14 ani ,a văzut pentru prima dată o stea cu coadă. Era cometa Daniel. Tot în acea perioadă si-a descoperit vocatia de dascăl: vroia să-i învete si pe altii ce stia el. A găsit la biblioteca Liceului un curs elementar de Cosmografie .A înfiintat societatea astronomică “Urania” în care tinea prelegeri după acest curs de Cosmografie. Seara, împreună cu ceilalti membrii ai societătii făcea observatii pe malul Dunării, la orizont deschis, iar rezultatele i le trimitea lui Victor Anestin, ziarist si scriitor de literatură stiintifico-fantastică, fondatorul revistei „Orion” prin care populariza în România cunostintele despre astronomie. Încet-încet a învătat numele stelelor, stia componenta constelatiilor.

Astronom amator.
În 1910, Victor Anestin, anuntase în Revista „Orion” despre trecerea a patru comete strălucitoare si a altor trei comete slabe. A reusit să le vadă folosind un binoclu, iar bucuria, satisfactia a fost enormă. Folosind anuarul lui Flammarion din acel an, 1910, a văzut , folosind acelasi binoclu, si Planeta Uranus în constelatia Arcasul. Era din ce în ce mai fascinat de bolta cerească, asa că si-a ,,contruit” un observator astronomic în podul casei părintesti din mahalaua olarilor. A scos câteva tigle din acoperis astfel încât să aibă vedere spre sud, si-a adus o masă si un scaun, o hartă a cerului si un binoclu Zeiss care mărea de 6 ori.
Tot în 1910 cometa Haley se apropia de Soare, iar strălucirea ei crestea si se dezvolta, asa că în primăvara anului 1910 Victor Daimaca a reusit să o vadă cu ochiul liber A constatat că era de magnitudinea 6, se găsea în constelatia Peste, la sud de pătratul lui Pegas. I-a scris lui Victor Anestin o scurtă relatare publicată de acesta în revista Orion si în ziarul Universul. Victor Daimca fusese singurul român care văzuse cometa Haley cu ochiul liber .
În august 1911 ziarele au anuntat că s-a ivit pe cer o cometă descoperită de Brooks, în constelatia Lebăda. Deoarece avea o coadă de 10 grade lungime si devenea din ce în ce mai strălucitoare pe măsură ce se apropia de Soare, Victor Daimaca, deja experimentat, a găsit-o usor cu binoclul. În anul următor , 1912, pe baza indicatiilor scrise în revista Orion , a identificat, folosind binoclul, cometa Quinisset în constelatia Sarpele si cometa Delaran în Ursa Mare.

Tot răul e spre bine!
În 1913 a terminat liceul si a trebuit să-si părăsească observatorul improvizat din podul casei părintesti. S-a înscris la facultatea de stiinte din Bucuresti. A început războiul cu greutătile lui. În compensatie l-a cunoscut pe Nicolae Coculescu, întemeietorul Observatorului astronomic din Bucuresti.
În 1929 s-a stabilit la Tg. Jiu .Preocupat de activitatea didactică a lăsat pe plan secund observarea boltii ceresti. În 20 septembrie 1938 uzina electrică din Tg. Jiu a luat foc si orasul a rămas într-un întuneric total care a făcut ca cerul să strălucească. Un bun prilej pentru Victor Daimaca de a studia firmamentul. Apoi ,camuflajul impus de război a mentinut conditiile favorabile pentru observarea stelelor.
În 1943 a urmărit săptămâni la rând cometa Whipple, până în luna mai când aceasta s-a depărtat atât de mult încât nu mai putea fi văzută cu binoclul. Atunci s-a decis să caute comete noi, nedescoperite încă. Avea acum multe cunostinte de astronomie. Avea un atlas ceresc Dien-Flammarion cu stelele si nebuloasele până la magnitudinea a 9-a Avea un binoclu mai bun care mărea de 15 ori si care îi permitea să vadă comete până la magnitudinea a 9-a.Sansa nu s-a lăsat asteptată mult. În noaptea de 3 septembrie, spre zorii zilei a îndreptat binoclul spre constelatia Lynx. A văzut o stelută extrem de mică ca o pată rotundă, alburie , difuză. A cercetat atlasul . A găsit toate stelele din câmpul binoclului , dar steluta alburie, difuză nu era trecută. În a doua noapte a găsit-o deplasată spre Ursa Mare la 2 grade depărtare de locul initial. Asadar era o cometă! În noaptea de 5 septembrie, ajunsese si mai departe. A notat pe atlas pozitiile observate, a calculat deplasarea din timpul zilei, a estimat directia de deplasare si a făcut o schită cu traseul cometei pentru următoarele nopti .A trimis la Observatorul Astronomic din Bucuresti o telegramă: „Cometă nouă, mărimea a 8-a în Lynx, pe linia Alfa – Gemini – Ipsilon Ursa Mare, deplasare diurnă 2 grade spre omicron Ursa Mare”. Cometa se afla la 49,5 milioane kilometri de Pământ.

Confirmarea reusitei.
Telegrama a ajuns la destinatie după 3 zile deoarece Gestapo-ul german a crezut că este o telegramă cu continut cifrat legat de lagărul de detinuti politici de la Târgu Jiu. În dimineata zilei de 9 septembrie 1943 Observatorul din Bucuresti a identificat cometa descrisă de Victor Daimaca si a comunicat telegrafic descoperirea si pozitiile cometei Biroului Central al Uniunii Astronomice Internationale de la Copenhaga care le-a trimis în toată lumea. Cometa nu mai fusese observată de nimeni înainte si de aceea a primit numele Daimaca 1943.



Specialist în descoperirea cometelor.
În seara zilei de 16 decembrie , a găsit cu binoclul o cometă în regiunea sudică a constelatiei Aquarius. Observatorul din Bucuresti a trimis informatia la Copenhaga. Cu câteva ore înainte se primise o informatie asemănătoare si de la Observatorul Astronomic de la Johannesburg din Africa de Sud. Un alt amator, american de origine, Peltier , identificase si el cometa dar după Daimaca. În final aceasta a primit numele Cometa Van Gent – Peltier – Daimaca.
Victor Daimaca a mai descoperit si alte comete : la 30 iulie 1945 – cometa Kopf (ce a fost ulterior descoperită de un german, cometa purtând numele acestuia, deoarece telegrama lui Daimaca nu a ajuns în timp util la Copenhaga); apoi la 5 septembrie 1946 cometa Gracobini-Zinner; la 14 octombrie 1947 cometa Encke; la 22 iunie 1948 Cometa Honda. În 1955 , desi locuia la Bucuresti, a revenit pentru o scurtă vacantă la Tg. Jiu si , întâmplător sau nu, în seara zilei de 25 iulie a descoperit Cometa Bakharov
Victor Daimaca a descoperit cu ajutorul binoclului 7 comete, dintre care 2 noi care îi poartă numele. Pentru prima cometă descoperită, a primit o medalie de bronz cu numele său gravat pe ea din partea Societătii astronomice a Pacificului din San Francisco .

Recunoastere postumă.
Ca omagiu adus marelui astronom, la Liceul ,,Traian" a luat fiintă în 1973 un cerc de astronomie care îi poartă numele, iar în 1976 a fost construit aici un observator astronomic menit să eternizeze numele lui Victor Daimaca, într-o formă inedită, între Bucuresti si Timisoara. De asemenea, câte o stradă din Bucuresti si Tg. Jiu, respectiv Liceul de informatică poartă numele Victor Daimaca


Gheorghe Manolea
http://gheorghe.manolea.ro






.
















Gheorghe Manolea    3/11/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian