Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sfintii 40 de mucenici

Sfintii 40 de Mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), mare prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

In cultura populara, ziua Sfintilor 40 de Mucenici, marca inceputul noului an agricol si mucenicii erau considerati drept spirite ale mosilor si stramosilor carora, la 9 martie, li se facea pomana. In aceasta zi, se gatesc "mucenicii", 40 la numar, "macenicii", "sfintii", sau "sfintisorii", adica niste colacei in forma cifrei 8, care sunt unsi cu miere si tavaliti prin nuca uscata. In Moldova, sfintii se fac din aluat de cozonac si se coc la cuptor. In Dobrogea, se pastreaza aceeasi forma, doar ca sunt mici si se fierb in apa cu zahar, cu nuca si scortisoara, care simbolizeaza lacul unde au fost aruncati Sfintii Mucenici.


Pe 9 martie, la sate, exista inca obiceiul de a se trece la curatenia gospodariei, dandu-se foc gunoaielor stranse numai cu carbuni adusi din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara. Focurile erau intretinute cu paie vechi, plante uscate, gunoi de grajd si alte ramasite care simbolizau arderea rituala a iernii si purificarea in vederea intampinarii noului an agrar. Feciorii sareau peste focuri, lasand ca straiele sa le fie patrunse de fum.

In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile mai calde si mai calme. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura din pamant si sa

Sabin Popescu    3/9/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian