Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Carti noi in Biblioteca “Observatorul” : Monumente istorice si de arhitectura din judetul Neamt”

Iubitorilor de calatorii in Romania, le recomand inainte de a pleca, sa lectureze aceasta carte aparuta in Editura NONA din Piatra Neamt sub semnatura lui Marcel Dragostescu si a arhitectei Adriana Comaniciu.
Editata intr-o grafica ingrijita si cu foarte multe imagini color, cartea se adreseaza celor interesati in cunoasterea a aproximativ 350 monumente istorice si de arhitectura din judetul Neamt, cu obarsii adanc implantate in trecutul poporului roman. Judetul Neamt este situate intr-o zona de mare interes turistic, este tinutul in care s-au nascut, au trait sau au indragit aceste locuri multi oamnei de seama din patrimoniul culturii romanesti.

Este tinutul in care a copilarit Ion Creanga, aici sau nascut eroii din romanele lui Mihail Sadoveanu si in care sau desfasurat minunatele calatorii ale lui Calistrat Hogas, indragostitul fara egal al frumusetelor naturii, de aceste locuri sunt legate numele lui Miron Costin cronicarul, episcopii carturari Macarie, Dosoftei, Gala Galaction si Cezar Petrescu, agronomul si omul politic Ion Ionescu de la Brad si multi alti oameni de seama din panteonul culturii romanesti, iar Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza si Irineu Protceanu au impodobit cu adevarate capodopere zidurile sfinte ale manastirilor Agapia, Durau si Sihastria.

Putine regiuni din Romania concentreaza pe o suprafata redusa un numar mare de monumente, majoritatea apartinand categoriei monumentelor feudale, din care foarte multe sunt impresionante lacasuri de cult. Acestea sunt concentrate in cateva zone mai importante constituite in entitati istorico – geografice; pentru orice vizitator care doreste sa cunoasca monumentele judetului Neamt, traseele turistice se pot derula in 6 zone : municipiul Piatra Neamt si imprejurimile imediate, Valea Bistritei inclusiv Valea Tarcaului si Masivul Ceahlau, traseul Piatra Neamt Razboieni, zona Tragu Neamt, zona Romanului si zona Piatra Neamt Tazlau Costisa. Cele mai vechi si bine conservate sunt ctitoriile lui Stefan cel Mare de la Manastirile Neamt si Tazlau, Razboieni si Piatra Neamt, toate fiind realizate intr-un stil moldovenesc definit printr-o emulatie constructiva fara precedent, rezultand un stil arhitectonic propriu.

Piatra Neamt, supranumita adesea “Perla Moldovei” sau “Sinaia Moldovei”, fosta Petrodava si straveche vatra de locuire geto-dacica, capitala istorica a unui stravechi tinut romanesc cu o vechime bimilenara, este vestita prin Ansamblul architectural din epoca lui Stefan cel Mare ce dateaza de prin anul 1464, ce cuprinde Curtea Domneasca, Biserica Domneasca “Sf. Ioan”, Turnul Clopotnita, epoca de maxima si intensa lor folosire fiind in secolul al XVI-lea. Acestea constituie si astazi o nepretuita podoaba a orasului, judicios integrata arhitecturii moderne si ambiantei noilor constructii.

Valea Bistritei este cunoscuta cu cele mai numeroase monumente, suprematia fiind detinuta de manastirile de la Targu Neamt ; Manastirea Bistrita, al carei fondator este Alexandru cel Bun, este una dintre cele mai vechi ctitorii voievodale ce adaposteste oseminte domnesti si fapte de neuitat din istoria si viata spirituala a poporului nostru; manastirile Bisericani, Pangarati, Tarcau, Buhalnita, Durau si altele, completeaza bogatiile zonei.
Cetatea Neamt, o adevarata fortareata de pe Dealul Plesu, pe malul Ozanei, realizata in timpul domniei lui Petru Musat pe la 1382 , a infruntat ostiri navalitoare in vreo sase veacuri, dar o singura data si-a deschis portile fara lupte, pentru Mihai Viteazu. Astfel conceputa si realizata, prin masurile luate de Stefan cel Mare impotriva atacurilor otomane, Cetatea Neamt era practic inexpugnabila. Nu departe de Cetatea Neamt se afla casa Veronicai Micle ce constituie o pretioasa relicva a veacului al XIX – lea, impletand imaginile vechii asezari cu amintirea mereu vie a aceleia care, prin dragoste si suferinta, si-a inscris pentru totdeauna numele alaturi de cel al lui Mihai Eminescut; in preajma acestei case, strajuita de “plopii fara sot”, se afla Scoala Domneasca un edificiu masiv cu ziduri groase. In aceasta zona se mai afla si Casa lui Ion Creanga, construita in 1830, in care s-a nascut si a copilarit marele nostru scriitor, azi fiind muzeu memorial si un punct de atractie al cartierului Humulesti si al intregului oras.

Cea mai veche si mai importanta asezare monastica a Moldovei este Manastirea Neamt ce straluceste prin existenta sa multiseculara si o neintrerupta activitate pusa in slujba neanmului si a credintei stramosilor. In imprejurimile Targu Neamt straluceste constelatia marilor manastiri Varatic, Agapia, Neamt, Secu, Sihastria. Manastirea Agapia este unul din cele mai cunoscute si mai apreciate monumente din aceasta parte a tarii, cautat de un mare numar de vizitatori, dornici sa vada o straveche vatra de credinta si cultura, un nepretiut tezaur de arta, unic prin capacitatea sa de a dezvalui specificul si originalitatea spiritualitatii romanesti. Manastirea Varatic, situata intr-o zona unde se poate ajunge “de treci codrii de arama”, este unul dintre cele mai vizitate monumente ale judetului Neamt. Manastirea Sihastria situata pe un platou insorit din coasta muntelui in asa numita “poiana a lui Atanasie” s-a nascut in jurul anului 1640 cand sapte monahi de la Manastirea Neamt au intemeiat aici o mica sihastrie. Manastirea Secu are aspectul unei impresionante fortarete.
In sfarsit, o calatorie in judetul Neamt trebuie sa cuprinda si monumentele din zona Romanului, marea majoritate avand un caracter religios.

Daca aveti drum prin judetul Neamt si veti vizita aceste monumente, veti avea bucuria de a revedea un patrimoniu de o incalculabila valoare materiala si spirituala; aceste monumente au strabatut vicisitudinile unei istorii indelungate, mereu tulburata de interese, veleitati si contradictii, stand azi marturie de necontrazis despre vechimea si statornicia poporului roman in aceasta parte de lume, un popor care a stiut sa impleteasca lupta pentru apararea vetrei strabune cu o neistovita dragoste pentru frumos. Invit pe toti cei care atunci cand vin in Romania sa le viziteze.
Nu veti regreta.

A consemnat,
arh. Ion Constantinescu / Torontoarh. Ion Constantinescu    3/1/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian