Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dragu biti = a fi drag

Vali fuse si se duse.!
Care Vali? Pai ala care-l luaram de la americani( si nu numai), pe numele sau de botez, Sfantul Valentin. Dar nu disperati ca intra in arena pe 24 februarie, "fracsu vitreg", Dragobetele... De cand a intrat Sfantul Vali pe piata romaneasca, Dragobetele lupta din rasputeri pentru un comeback si incearca sa-i arate Sfantului Vali , ca el e jupan in spatiul mioritic, deoarece are vechime in campul muncii!

Ficiorul Babei Dochia, Dragobetele fiind un fel de Eros al romanilor sau, daca vreti, un Cupidon al grecilor, isi revendica drepturile de distribuitor sef al dragostei in spatiul mioritic. Sunt mai multe ipostaze etimologice vis-a-vis de originea numelui Dragobete, una dintre ele sustinand ca Dragobete ar putea proveni din slava veche: dragu biti = a fi drag.

O alta, sustine ca Dragobete ar proveni din cuvintele dacice "trago" - tap si "pede" - picioare, care in timp s-au transformat in "drago" si "bete", tapul simbolizand vitalitate, libidou si puterea de a procrea.

Dragobetele este o sarbatoare cu o traditie avand o "vechime" in jurul a 170-180 de ani de la patrunderea ei in teritoriile romanesti si păstrate cu precădere în nord-estul ,sudul-estul și sud-vestul României.


Dragobetele isi revendica suprematia in spatiul mioritic ca fiind adevaratul Eros/Cupidon de Romania in disputa cu acest "venetic", Valentin, un sfant declarat al romano-catolicilor, care a trait in secolul al III-lea si care a decedat pe data de 14 februarie.

Se zice ca Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau frumos in țoale de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in gasca organizata prin lunci, campii si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara.

"Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității."( Wikepedia)

Probabil asa se facea acuma vreo 50-100 de ani, pentru ca acum fetele si baietii se duc, mai nou, la mall la shopping sau la un club de fite unde se sparg in figuri si licori bahice cu nume afrodisiace... cam asa se sarbatoreste un Dragobete pe la noi, un Dragobete al secolului XXI, made in Romania.

C-o fi Vali, c-o fi ficiorul madamei Dochia...who cares...aceeasi Marie cu alta palarie...oamenii trebuie sa se scobeasca de 2 ori in buzunare, de doua ori pe an, ca sa-si dovedeasca iubirea, si pe 14 si pe 24 februarie. Cei mai castigati sunt, bineinteles, comerciantii, care isi freaca labutele fericiti si-l saluta cu respect si pe Vali si pe Dragobete, pentru ca le fac vanzare dubla. Ei nu discrimineaza si ii accepta pe ambi mesangeri ai dragostei cu bratele si buzunarele deschise. Deh, dragostea costa...

In opina mea, nu cred ca avem nevoie de o zi speciala pentu folosirea cuvantului "Te iubesc"! Cred ca aceste nobile sentimente nu pot fi "arondate" in jurul unei singure zile si nu pot fi ignorare in restul anului. Totusi, nu vad nimic rau in a avea o zi speciala dedicata indragostitilor si celor care iubesc. O privesc ca pe un bonus, ca pe o cireasa de pe tort, daca vreti, ca un micro revelion al iubirii si romantismului, avandu-l ca MC(Maestru de ceremonie) pe Dragobete, mesangerul de drept al dragostei in spatiul carpato-pontico-danubian.


I pup you all, mai Dragobetilor si sa va (drago)betiviti frumos cu licoarea dragostei vesnice!
inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunariinda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.Legenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.egenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.

Los Angeles / 22 Februarie 2012




Vyoryni Vintila    2/24/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian