Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Stephen Hawking - A Brief History of Time

Indiscutabil unul dintre cei mai mari fizicieni ai secolului.
Am citit cartea pentru prima data acum mai bine de un deceniu in traducere romaneasca si am gasit in Chapters editia a zecea, extinsa, in engleza. Vi s-ar parea o lectura grea, dar este fascinant cat de frumos povesteste Fizica. In vremea studentiei prezenta unui nume ca Schrodinger pe un bilet de examen la Fizica era material sufficient pentru un cosmar, dar Mr. Hawking evita cu eleganta complexul aparat matematic considerat necesar, indulcind pilula la nivelul la care poate fi inghitita.
Pe vremea cand predam la facultatea din Oradea am promis studentilor ca niciodata nu voi scrie pe tabla o formula mai lunga de patru litere – sint mandru ca nici autorul nu a reusit sa evite o formula in text: celebra E=mc2 a lui Einstein.
Cartea ne poarta frumos de mana prin imaginea contemporana despre Univers, Cosmologie, Sfirsitul Lumii, integrate toate in contextual descoperirilor Fizicii Moderne. Oare de ce, citind textul, gandul m-a purtat la Batranul Dascal al lui Eminescu – avem cunoastere Stiintifica, Religioasa si Artistica - iar rezultatele sunt surprinzator similare?
Autorul integreaza in context toate marile decoperiri ale Fizicii Contemporane (mentionind pe autorii lor). Saltul de la conceptul lui Sir Isaac Newton care referea totul la repaos absolut (care nu exista in lumea materiala), la mutarea sistemului de referinta pe o viteza absoluta (c = viteza luminii in vid), care redefineste spatial omogen si izotrop, adaugandu-i a patra dimensiune temporala, cu un timp care nu mai este necesar o sageata traversind liniar cu un singur sens posibil.

Va invit sa cititi cartea. Va cladi frumos, capitol peste capitol, de la masa cu bile a lui Newton, la imaginile lui Hubble, trecind prin Gaurile Negre (Black Holes) si ajungand la Gaurile de Viermi (Worm Holes), in care “lumina in uitare de sine isi pierde culorile” (Augustin Doinas – Poteca).
Ultimele doua capitole despre Unificarea Fizicii si Concluzii se refera la starea actual a visului neimplinit al lui Einstein despre Unificarea Campurilor.
In Addendum mai sint trei capitole dedicate Titanilor care au construit Fizica Moderna: Albert Einstein, Galileo Galilei si Sir Isaac Newton.
“He can explain the complexities of cosmological physics with an engaging combination of clarity and wit… His is a brain of extraordinary power” (The New York Review of Books)
“Poate sa explice complexitatile Fizicii Cosmologice cu o combinatie angajanta de claritate si intelepciune… Este un creier de o extraordinara putere” (The New York Review of Books)
Cartea Genezei ne spune ca Dumnezeu a creat lumea in 6 zile, dar pentru ca soarele si luna au fost create mai tirziu se poate foarte bine ca primele zile sa fi durat citeva milioane de ani… si a durat milioane de ani ca mintea umana sa le poata intelege.

N.N.
Azi , Stephen Hawking a implinit 70 de ani.


Toronto/ 8 Ianuarie 2012
Caius Grozav    1/8/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian