Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sărbătorind Crăciunul - Corul Atheneum din Toronto

Sâmbătă 17 decembrie a avut loc Concertul de Crăciun al Formatiei Corale Athenaeum prezentat la Victoria College Chapel a Universitătii din Toronto.
Punct !
Nu tocmai, enuntarea seacă nu intră în vederile mele, sublinierea evenimentului servindu-mi doar ca punct de plecare a unei personale expuneri a ceea ce am auzit si văzut.

Într-o sală, marcată neutru Room 213, în care aspectul acela unic de rotondă universitară se îmbină armonios cu cel de Chapel, am participat la un veritabil Concert Festiv dedicat Crăciunului si bucuriei de a redeschide portile amintirilor fie cele înghesuite într-un colt memoric aglomerat de trecerea anilor fie doar atinse de povestile buniciilor…
Si sala a fost plină !

Nu m-am dus întâmplător să ascult Athenaeum, ci stiind că voi întâlni un grup creator remarcabil. Alcătuit în noiembrie 2008 sub conducerea lui Dan Petrescu, Athenaeum este o formatie corală în care douăzeci (20) de tineri entuziasti au « găsit » timpul necesar elaborării unei manifestări artistice românesti - si nu numai.
Si dacă, în timp, aniversandu-l pe Eminescu Athenaeum ni l-a readus pe Poet aproape ori ne-a reamintit bucuria folclorului românesc, sărbătorind Craciunul ne reconstitue lumea aceea unică a copilăriei din care Mos Crăciun se iveste doar pentru a ne spune să nu uităm că suntem oameni.

Nu-i usor să alcătuesti un grup coral, trebuie să spun, calitatea interpretărilor muzicale fiind conditionată de de calitatea vocilor participante, dar mai ales de « stiinta » coordonării lor în asa măsură încât să se poată supune « legilor » armonice. Dincolo de bunăvointă si dedicatie se află MUZICA, iar apropierea de ea cere disciplină, intelegere si pasiune.

Athenaeum ne propune în acest concert o survolare melodică a traditionalului românesc si international :
Colinde clasice : »Steaua sus răsare », « O, ce veste minunată », « Acolo sus » si altele - sub semnăturile stiute ale lui I. Chirescu, Gh, Cucu, D. Chiriac, S. Dragoi, dar si o compozitie originală –« Este timpul colindelor » (pe versuri de Eminescu) semnată de Dan Petrescu…
Christmas Carols : « Carol of the Bells » (M.D. Leontovici) « Silent Night » (F.X. Gruber) etc…
Ce trebuie retinut este nota interpretativă originală dată cântecelor traditionale !

Atmosfera festivă capătă dimensiuni speciale prin intercalarea unor momente instrumentale, interferare convergentă care completează expresivitatea momentului :
« Cradle Song » a lui Faure este interpretat la vioară de Andreea Balandina, acompaniată la pian de Dan Petrescu si trebuie să subliniez că m-a impresionat tehnicitatea interpretării învăluită într-o sensibilă apropiere de « textul » muzical .
La pian, Dan Petrescu ne prezintă compozitia proprie, « The star in the West » imbinând o anumită notă profund spirituală cu exuberanta bucuriei pe care Crăciunul si nasterea divină o poate aduce.
Trebuie să spun aici că dincolo de formatia profesională – doctor - Dan Petrescu este un pianist extrem de talentat, nu numai pentru că atinge clapele într-o manieră memorabilă ci si pentru că se contopeste cu instrumentul pe care îl iubeste …compunând.

Altfel, fiecare moment prezentat ne-a entuziasmat aducându-ne Crăciunul aproape ; corului « matur » alăturându-se cel al copiilor, pe care Catrinel Tudor îl conduce din noiembrie 2009, ne impune ideea că această sărbătoare este în primul rând a copiilor, nu numai pentru bradul împodobit sau noianul de cadouri pe care acesta le străjuie,dar mai ales pentru semnificatia adânc spirituală când divinitatea se apropie de noi.

Si în final, mi se pare normal să aducem omagii tuturor creatorilor acestui moment artistic, mentionând :
Coristi : Angela Stoita, Catrinel Macchia, Clemansa Hlevca, Cristina Petrescu, Dan Predescu, Elena Iconaru, Emil Colea, Emilia Cordis, Ioana Cara, Mona Amariei-Voiculescu, Mihai Colceriu, Nicolae Petrescu, Nadia Moldovan,Andrei Mera, Nicolae Cucu, Remi Dolteanu, Roxana Prodan, Stelian Moga, Vicentiu Dumitrescu, Vlad Ionescu.
Instrumentisti : Catrinel Macchia - vioară, Natasha Lazaris, Andrei Mera, Vlad Ionescu, Dan Predescu- ghitare.







Tea Nicolescu    12/19/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian