Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Invitatie la excursie prin Parcul national Domogled – Valea Cernei.

Ghid pentru romanii canadieni care doresc sa cunoasca mai bine frumusetile naturale ale tarii lor de origine.

Tinand cont de conditiile climatice, a biodiversitatii floristice si faunistice si al varietatii formelor carstice, acest parc national acopera una din cele mai interesante zone din tara, in care, inca din anul 1932 s-a constituit prima rezervatie stiintifica a Romaniei.
Parcul national Domogled-Valea Cernei este situat in partea de sud-vest a tarii, si cuprinde teritoriul a trei judete: Caras-Severin, Mehedinti si Gorj.
Intrarea in parc se face prin orasul Baile Herculane, situat pe drumul European E 70 iar de la est se poate ajunge direct in zona centrala a parcului pe drumul judetean ce leaga orasul Baia de Arama de statiunea balneoclimaterica Baile Herculane. De la nord se poate ajunge pe ruta Uricani-Campul lui Neag pe o sosea nemodernizata, ruta putand fi parcursa cu ajutorul unor masini de teren.
Precizam ca excursia noastra a inceput din orasul Motru – Baia de Arama pe o sosea modernizata pana la Baile Herculane.Axul parcului national Domogled-Valea Cernei se desfasoara de-a lungul raului Cerna, vale de origine tectonica.Perimetrul acestui parc se caracterizeaza prin o multitudine accentuata de roci, de la sisturi cristaline pana la roci sedimentare.Muntii Godeanu sunt caracteristici, au un relief masiv cu creste secundare prelungi cu pajisti si paduri , unele neatinse de mana omului care coboara in trepte spre Cerna.Inspre sud-vest muntii Godeanu se continua cu muntii Cernei.
Relieful carstic din bazinul Cernei cuprinde peste 100 de pesteri, avene, chei impresionante percum si numeroase stanci care marginesc cursul inspumat al Cernei.Altitudinile intre care se desfasoara parcul national, sunt 180 de metri la Baile Herculane si aproape 2000 de metri in zona masivului Godeanu.
De precizat ca toate raurile care dreneaza acest parc sunt afluenti ai Cernei cum sunt: Balmosul, Carbunele, Olanul, Craiova, Iuta, Turcineasa, Jelarau, toate izvorasc din Muntii Mehedinti.In periada anilor 1960-1968 au fost amenajate doua lacuri de baraj in scop hidroenergetic (Lacul lui Iovan si Herculane) pentru ca in final, reteaua hidrografica sa fie completata de apele termale care au dat faima regiunii.
Din punct de vedere climatic, valea este adapostita de culmi a caror orientare favorizeaza patrunderea maselor de aer cald din sud-vest catre nord-est.Temperatura medie anuala este de 10 grade Celsius la Baile Herculane, ajungand pe crestele muntelui Godeanu sa se apropie de 0 grade Celsius. Precipitatiile cresc odata cu altitudinea, depasind 1000 mm-an in partea superioara.
Rezervatia se caracterizeaza prrintr-o flora si vegetatie abundenta si cuprinde toate grupele de plante caracteristice acestei regiuni.Conform datelor specialistilor sunt prezente aici peste 1051 specii multe fiind raritati floristice. Foarte multe specii de pomi cum sunt pinul negru, varietati de brad, stejar si fag care se gasesc amplasate la diferite altitudini.Aici se intalnesc specii protejate, tisa, iedera alba, angelica, ghimpele iar in Valea Cernei care cuprinde mai multe etape de vegetatie, de la padurile de gorun, dominante sunt padurile de fag, iar pe platoul carstic caracterizat printr-o temperatura cuprinsa intre 15-25 grade Celsius, apar specii cum sunt liliacul, mojdreanul, scumpia, carpinita si alte plante mediteraneene, care incanta ochiul la trecerea anotimpurilor dintre iarna si vara. Padurile de brad si pin sunt prezente pe 30 % din suprafata rezervatiei.
Din punct de vedere al faunei, exista sute de specii de animale prezente peste tot, pe stancile golase si in intunecimea codrilor, in izvoarele de apa si in bezna pesterilor. Fauna cavernicola este reprezentata de peste 150 de specii.
Dintre mamifere intalnim aici liliecii, ce formeaza colonii mari in unele pesteri, si tot aici sunt frecvente jderul de copac, bursucul, vulpea, pisica salbatica, lupul, capriorul si ursul brun. Caracteristica zonei este vipera care isi are locul bine stabilit la poalele muntelui Domogled.
Peisajele sunt date de relieful tipic de carst si prin aspectul particular al vegetatiei, arbori contorsionati ce cresc din pereti de stanca si asociatiile vegetale inedite.
Un aspect pitoresc si de o rara frumusete este reprezentat de Cheile Corcoaia la care se poate vedea dezvoltarea canioanelor din zona.Apele raului Cerna sunt bogate in peste unde predomina pastravul, iar in zonele linistite cu apa mai adanca si lina, exista o specie de raci deosebita.
Sunt in jur sapte sate,comune raspandite de-alungul vaii Cernei si pe traseul soselei modernizate dintre care amintim: Godeanu, Obarsia Closani, Cerna Varf si altele.Celebre in aceasta zona sunt targurile saptamanale, de la Baia de Arama si Herculane ce au loc in fiecare duminica la care participa toti satenii pentru a vinde sau a cumpara unelte si produse agricole, lactate, animale sau cele trebuincioase traiului de zi cu zi.Locuitorii practica o agricultura ancestrala cultivand grau, porumb, cartofi sau legume.
Un loc aparte il detine vita de vie si pomii fructiferi, in special marul, parul si prunul care formeaza plantatii pe suprafete mici, in apropierea caselor ce sunt raspandite de-alungul vailor si pe platformele alpine.Mijlocul de transport si deplasare este calul ce poate fi intalnit pretutindeni in aceste sate, folosit atat de barbati cat si de femei.
Oamenii de aici inca mai intrebuinteaza tesaturile din lana, canepa sau in, din care isi confectioneaza manual costumele populare sau imbracamintea de zi cu zi.Modul de viata arhaic isi pune in continuare amprenta cu toate ca la 30-40 de kilometri exista orase in care civilizatia cotidiana este frecventa.
In alta ordine de idei statiunea Baile Herculane a fost cunoscuta si a devenit o asezare permanenta inca din perioada stapanirii romane (sec. II-III), prin utilizarea izvoarelor termale in scop curativ.
Tot aici a functionat prima mini-hidrocentrala electrica construita in anul 1900 pe raul Cerna de stapanirea austro-ungara, care producea lumina necsara orasului, cladirea fiind astazi un mic muzeu.
Se incearca la ora actuala de catre edilii orasului revitalizarea urbei care in ultimii 10 ani a cunoscut o perioada de stagnare prin refacerea si modernizarea unor cladiri de importanta istorica, a pavilioanelor si stabilimentelor care au fost construite aici la mijlocul secolului XIX si inceputul secolului XX.
Aceeasi atentie este acordata si cladirilor de patrimoniu, a caselor de sanatate pentru tratamente care au fost folosite de-alungul anilor.
Sa speram ca acest oras deosebit isi va recapata faima si renumele dobandite de-alungul secolelor trecute.
Distanta dintre Baia de Arama si Herculane este de 63 de kilometri si se poate parcurge cu orice tip de autoturism.
Suprafata acestei rezervatii este de 60100 ha iar pentru cazare pot fi folosite hotelurile, motelurile sau pensiunile din Baile Herculane, Cerna-Varf si Baia de Arama.
Sa mai spunem ca oficiile judetene de turism Caras-Severin din Baile Herculane si Mehedinti din municipiul Drobeta Turnu-Severin pun la dispozitia doritorilor o documetatie bogata iar pe timpul verii sunt organizate numeroase deplasari cu microbuze, coordonate de ghizi din zona.

Valentin Saidac    11/15/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian