Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


O tanara din Romania - Monica Constantinescu

Obs; Cine este Monica Constantinescu ?

M.C. Pentru inceput este o visatoare. As putea spune o tanara de 21 de ani, nascuta in Bucuresti, Romania, dar m-am definit intotdeauna prin aspiratiile si visele pe care le am si nu prin aspectele geo-politice sau sociale ale vietii. Sper ca in viitor sa ma pot defini prin ceea ce voi fi realizat.


Obs; Care sunt pasiunile tale ?

M.C; Science-fiction si istoria antica. Par a fi doi termeni contradictorii, dar merg impreuna mai bine decat multi ar crede. Sunt atat de multe lucruri in trecutul nostru indepartat care aprind imaginatia. Unul din cele mai bune exemple pe care le-as putea da ar fi serialul de televiziune "Stargate SG 1", care imbina intr-un mod unic doua opusuri clasice. Cu cateva luni in urma am vrut sa incep sa invat sanscrita dar am realizat ca scoala nu mi-ar lasa timpul liber de care as avea nevoie. O sa o invat la unmoemnt dat, dar trebuie sa faci lucrurile cate unul pe rand.Obs; Cum reusesti sa le dezvolti ?

M.C.: Prin seriale, carti si… Discovery Channel. Nu e usor dar ma descurc. Insa nu atat de bine pe cat mi-as dori. In primul rand pentru ca scoala imi ocupa cea mai mare parte din timp. Nu regret asta pentru ca medicina este singurul lucru pe care-mi aduc aminte sa vi vrut sa-l fac. Si in al doilea rand piata si mass-media romaneasca nu este atat de bogata in subiectele care ma intereseaza. Si totusi, fie lucrurile cum sunt, am avut destule ocazii sa ma bucur de pasiunile pe care le am.Obs; Ce gandesti despre tine in viitor ?

M.C.; Nu exista certitudini despre cum se vor petrece lucrulile, astfel ca sungurul lucru pe care-l pot face este sa sper. Asa ca sper ca sa imi fie oferita ocazia de a trai viata. Am 21 de ani si voi termina facultatea tanara. Nu vreau sa ma duc doar sa lucrez de la 9 la 5 intr-un spital. Nu ca nu este o slujba superba, care sa-ti aduca bucurii. Dar atat de multe lucruri se petrec in lume unde este nevoie de medici. De la statiile meteorologice din Antarctica la misiunile umanitare de la Ecuator. Asta vreau sa fac. Atat Antarctica cat si Ecuatorlu si tot ce este intre ele. Vreau fa fiu in locurile unde este nevoie de mine si unde nu multa lume se duce. Avem doar o viata de trait si o singura lume in care sa traim si vreau sa am experienta a tot ceea ce are de oferit.Obs; Cum este lumea de langa tine ?

M.C. ; Complexa. Grozav de diversa. Crezi ca ai inteles totul despre ea, apoi ceva se intampla care te face sa strigi "Dumnezeule!". Ador asta. Oamenii care sunt in jurul meu in fiecare zi sunt atat de grozavi. Este uimitor cata diversitate exista in specia umana. Iar ca studenta in anul 3 la medicina am ocazia de a interactiona si mai mult cu pacientii, fapt care a descoperit o noua dimensiune a conditiei umane. Poate nu cea mai frumoasa dar cu siguranta cea mai importanta.Obs; Cum ti se par tinerii din jurul tau ?

M.C.; Maturi. Foate occidentali. Este o… diferenta atat de mare intre generatia veche si cea noua. Tinerii au adoptat stilul de viata vestic, gusturile in moda occidentale si altele. Majoriateta fetelor si baietilor arata ca ceva ce vezi pe coperta revistelor de moda. O buna parte a membrilor generatiei vechi nu inteleg asta. Nu e o incapacitate de a intelege, sau dorinta de a respinge noile tendinte. Este pur si simplu incompatibilitatea a doua mentalitati care coexista printr-o acceptare tacuta a celeilalte.

Ceea ce este foarte uimitor la tineri este faptul ca sunt capabili de a spera si visa la un viitor mai bun. Ii vezi muncind in scoli sau birouri, cautand drumul care sa le aduca viitorul la care viseaza. Si chiar daca lucrurile nu ies asa cum au planuit, ei continua sa spere. Continua sa creada ca undeva acolo este sansa de care au nevoie, acea ocazie si tot ceea ce au de facut este sa continue sa incerce sa o gaseasca. Poate ca multa lume ne-ar numi nebuni sau pot spune ca suntem intr-o faza de negare, dar eu vreau sa numesc aceasta mentalitate o salvare. Pentru ce este mai bine sa sa te lupti chiar si pentru o cauza pierduta decat sa te lasi sa cazi si sa mori.


Obs; Preocupari, pasiuni, probleme, perspective ?

M;C; In acest moment singurul lucru pe care trebuie sa invat sa-l accept este faptul ca toti copiii care absolvesc medicina la scolile noastre, obtin o diploma care nu este recunoscuta in multe alte tari. Punem atata pasiune si muncim ata de mult pentru a obtine o diploma si de a obtine o liceenta, iar daca ajungem intr-un moment in vianta in care va trebiu sau vom vrea sa ne integram intr-o societate vestica ne trezim in fata unui sistem care nu ne recunoaste ca medici si nu ne permite sa ne facem meseria. Niciodata nu am judecat si nu voi judeca daca acest sistem este corect sau nu, sau daca este justificat su nu. Nu am nici un drept sa fac asta si nici nu este de competenta mea. Tot ce pot spune este ca acest aspect al absolvirii medicinii intr-o tara de lumea a treia este cel mai trist si mai dureros. Sa iti decici viata unui lucru si sa ti se spuna "Nu este de ajuns".


Nota Redactiei ;

Congresul anual organizat de Federatia Internationala Balint s-a tinut in 2003 in Berlin la Keiserin Friedrich Haus intre 1-5 Oct. Tema a fost “The doctor, the patient and their well-being world wide (in the context of today’s health systems)”.

Miscarea Balint se axeaza in principal pe relatia dintre madic si pacient, cum este afectata fiecare parte si cum se poate imbunatatii aceasta. Miscarea a inceput in 1950 cand Michael si Enid Balint au infiintat in Londra seminarii pt grupuri mici de medici.

Premiile Balint sunt oferite studentilor la medicina pe baza unor lucrari care sa descrie experientele lor cu pacienti. Lucrarile trebuie ca cuprinda 4 segmente: Expozitia, Reflexiile autorului asupra situatiei, Actiunea si Perspectivele pt viitor. Premiile se acorda in cardrul congrelesor anuale.

The Blint Prize 2003: Premiul 1: Germany Tim Niemeyer
Premiul 2: Romania: Monica Constantinescu
Premiul 3: Hungary: Istvan Gyori

Romania: Titlul Lucrarii: “The Last Line of a Battlefield”
Indrumator: Prof. Ioan Bradu Iamandescu, MD, PhD.
Autor: Alexandra Monica Constantinescu studenta in anul III la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, nascuta in 1982 in Bucuresti, participanta la Olimpiadele de Biologie din Romania in anii 2000 si 2001
Subiectul: abordarea pacientilor cu boli grave si debilitante.

Lucrarea a fost scrisa pe baza propriilor experiente avute cu pacientii in timpul stagiului de practica din vara anului I de medicinasi din perioada cand un prieten de familie suferea de o boala fatala. Lucrarea nu ofera raspunsuri sau indrumari pentru cei care se confrunta cu asemenea situatii, pur si simplu spune povestea proprie si lasa la latitudiea cititorului sa traga concluziile, sa critice alegerile pe care le-am luat si sa aleaga o cale de actiune proprie.
In urma acestei experiente, a unei fascinatii cu mintea umana si a dorintei de a avea posibilitatea de a interactiona cu toate tipurile de oameni de oriunde in lume, in diferite situatii, de a le oferi ajutorul de a interactiona cu lumea inconjuratoare sau siguranta de care au nevoie, specializrea in psihiatrie este cea care sper ca imi va oferi aceasta ocazie.
Observator    2/16/2004


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian