Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de imigratie : „Testul” pentru Rezidentă

I: Am devenit rezident permanent în 2008 si în acest an împlinesc trei ani de când sunt în Canada. Deoarece am o afacere în afara Canadei, am călătorit foarte mult si nu sunt sigur dacă îndeplinesc conditiile pentru a aplica pentru cetătenia canadiană. Am făcut ceva cercetări pe internet referitor la obtinerea cetăteniei si am găsit lucruri contradictorii. Poate că nu am înteles eu bine, dar s-ar părea că lucrurile nu sunt chiar alb-negru în domeniul acesta. Imi puteti spune mai multe despre obtinerea cetăteniei?

R. Actul de cetătenie este foarte clar în această privintă: cerinta legală pentru obtinerea cetăteniei este ca în ultimii patru ani de la data când se face aplicatia, persoana respectivă trebuie să acumuleze cel putin trei ani de rezidentă fizică în Canada. După cum se pare, legea este foarte simplă si clară. Dar, din nefericire, sau poate din fericire, există foarte multe persoane care nu au îndeplinit această conditie, si totusi au aplicat pentru cetătenie. Bineînteles că aplicatia pentru rezidentă le-a fost refuzată. Multi dintre cei refuzati au făcut recurs la Curtea Federală, singurul mod de altfel de a arăta că nu esti de acord cu decizia de refuz.
Dacă luăm în considerare aplicatiile din ultimii 20 – 30 de ani, aplicatii din Curtea Federală care contestă refuzurile primite în fata unui judecător care decide dacă să se acorde sau nu cetătenia, se observă două hotărâri: unor aplicatii li s-a mentinut refuzul obtinut initial, altora însă, li s-a schimbat / inversat refuzul într-o aprobare. De ce această inconsistentă în luarea unei hotărâri care, cel putin la prima vedere, pare atât de usor de luat?
De-a lungul acestor decenii, se observă trei tendinte în aplicarea legii legate de acordarea cetăteniei:
1. Stricta prezentă fizică este testul preferat de către departamentul de cetătenie si imigratie. Intr-un caz recent la Curtea Federală, judecătorul a explicat de ce este importantă prezenta fizică în Canada: ”....pentru a se asigura că aplicantii se „canadienizeaz㔠în mod normal si în rutina de zi cu zi. Fiind prezent în tară, aplicantul se obisnuieste cu societatea canadiană si valorile ei”. In continuare se explică faptul că absentele din tară te mentine un străin în experienta ta, adaptarea la societate, etc. (Judecătorul Mosley citând judecătorul Watt în cazul Hao v. Canada)
2. Testul (modul) „central” de analiză este mai generos, definind rezidenta privind-o privire calitativă si nu cantitativă, evaluând gradul de integrare sau stabilire în Canada al aplicantului. In principal, se caută răspunsul la sase întrebări de bază:
a. Prezenta în Canada, înainte de absentele care s-au înregistrat chiar înaintea aplicării pentru cetătenie;
b. Unde locuieste familia apropiată aplicantului (sot/sotie, copii)?
c. Întoarcerea în Canada este făcută ca o întoarcere acasă, sau pur si simplu o vizită?
d. Cât de mult a lipsit aplicantul din Canada?
e. Care este cauza absentelor din Canada, este o cauză permanentă sau ceva temporar în natura lucrurilor?
f. Care este calitatea legăturilor aplicantului cu Canada, este mai substantială decât cu oricare altă tară?
Fără îndoială că acest test este mult mai generos decât primul, unde prezenta în Canada este singurul criteriu luat în considerare.
3. Testul ”hibrid” – care a apărut relativ recent si prin care judecătorul J. O’Reilly sustine că, atunci când testul legat de prezenta fizică în Canada nu este îndeplinit, ar trebui analizate răspunsurile la întrebările calitative legate de existenta si modul de viată al individului. Din nefericire, nu toti judecătorii sunt de acord cu acest mod de a privi lucrurile, motiv pentru care impresia de inconsistentă în luarea deciziilor, în functie de cel care judecă recursul în Curte.
Atât timp cât legislatia privind acordarea cetăteniei rămâne neschimbată, ne putem astepta să existe o paletă largă de criterii pentru acordarea cetăteniei celor care nu îndeplinesc prezenta fizică cerută prin lege. Decizia depinde în mare măsură de judecător, de felul cum acesta priveste modalitătile de testare a rezidentei, modalităti prezentate mai sus, cât si de împrejurările specifice fiecărui caz în parte.


Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie și practică în acest domeniu din 1993. Puteți trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale și nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultați un specialist în emigrație canadiană.

Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    11/4/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian