Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Însemnări pe marginea cărtii : „Între două lumi” – Ben Todică

Am citit cartea lui Ben Todică „Între două lumi” si m-a cuprins dorul de ai mei (băiatul în „Patria lui Voltaire” la Grenoble, nepotul care creste departe de „un pământ numit România”…, prietenul Costea, cel din „tara cangurilor”, … Lenuta Giukin, profesor universitar în „tara tuturor făgăduintelor”, de…, de…).

Autorul, ca mai toti românii „de dincolo” suferă de DOR (cuvânt netraductibil), e „boală” greu de tămăduit. De acolo, de unde si-au făcut „cuiburile” privesc spre „tara mândră si binecuvântată, între toate tările semănate de Domnul pre pământ” (de la Nicolae Bălcescu citire !) În timpul vizitelor în tară, ei, cei care au cunoscut „raiul de dincolo” (realitate, în mare măsură), suferă, la scurt timp după… Prin prisma dorului trebuie privită cartea lui Ben Todică.

Autorul îsi aduce aminte de toate din tară: „Primul meu teatru adevărat” (de profesorul de desen Ioan Calen, de primul rol în „Mos Ion Roată si Unirea”, de Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravita, dar si de „fata cu ochii verzi din Ciclova Română”). „Fascinatia povestilor” (unde „Cenusăreasa”, „Alba-ca-Zăpada”, „Frumoasa Adormită” sunt cele mai populare povesti), „Ciudanovita vie, plină de amintiri” („oamenii din aceste locuri sunt adaptati radiatiei si nu se simt bine în altă parte”).
Sub vălul „nostalgiei”, (capitolul II este intitulat „Nostalgii”), Ben Todică este un revoltat în Ciudanovita vie, plină de amintiri:
„În pretul securitătii imperiului rus ar trebui să intre si pensiile exploatatorilor de la minele de uraniu si ale generatiilor lor”.
Indiferenta trebuie să înceteze. Guvernantii si cei răspunzători să plătească.
Oameni buni !
Treziti-vă din această hipnoză a nepăsării si arătati-ne că aceasta este doar un episod trecător, un episod din viata noastră călcată barbar… Redati demnitatea oamenilor si schimbati destine !!! Suntem un spirit crestin (p. 72).

Dragă Ben, si eu, un trecător vremelnic prin Ciudanovita, când ea era încă în floare, un dascăl care „a pus osteneala de a îndrepta limba”, m-am revoltat în scris. Întrebam retoric „Oare le pasă ?!..”, dar m-am consolat cu „Asta e…” (v. „Scoala Românească”)

În capitolul IV, Ben Todică poartă două dialoguri („Dialog între două lumi”), unul realizat de Veronica Balaj la Radio Timisoara, iar celălalt „De vorbă cu Stela Popescu”, Melbourne, 2004. Se remarcă stilul gazetarului care stie să întrebe si să răspundă – „multum in parvo” – pentru a afla „fărâme de adevăr”. Si aici „picături de dor”:
„Imaginea României cu care am rămas când am întors capul după ce am trecut fâsia trupelor de grăniceri nu poate fi egalată de nici un alt colt de pe pământ: tocmai răsărea soarele pe Marila, deasupra Oravitei si noi eram liberi” (p. 154)…
De la Stela Popescu, Ben Todică vrea să afle: „Când vă-ntoarceti acasă, care sunt primele impresii oferite celor dragi despre Australia si despre noi – românii australieni ?”

Ben Todică asemenea păsării „care, de cum se naste îsi ia zborul si rămâne în văzduh până moare” are nevoie de un „picaj” pentru a se „hrăni si supravietui ca român care nu se mai poate întoarce la casa lui”. „Hrana” de care are nevoie această pasăre este România, o Românie „frumoasă ca un cântec, ca o zi de duminică”. Autorul dintre cele „două lumi”, asemenea tuturor românilor cinstiti aflati prin toate tările, sunt adevăratii AMBASADORI ai ROMÂNIEI. Si de ei depinde „fata României” de mâine. „Pot să intru ?” vor întreba românii din tară… si dă Doamne, să nu se răspundă. „Atunci ca trebui să reveniti mâine !”, ca-n poezia lui Leonard Jacoban, tradusă de autor. „Cheia” este „Pământul strămosesc este altarul tării” (p. 31.)
Cartea lui Ben Todică este un adevărat manual de PATRIOTISM, cuvânt generic pentru











Înzestrat de Dumnezeu cu talent (har scriitoricesc), Ben Todică si l-a desăvârsit în îndepărtata Australia:
„A rezistat timpului, timpul închis în ciresele al căror rosu incandescent întreabă retoric « Ce e viata ? ».
Răspunsul este, încă în fiecare dintre noi” (p.182)
Credinta în Dumnezeu si Speranta sunt „secretul fericirii” autorului. În icoană „văd pe acasă, văd liniste, văd pace si iubire” (p.33)
„Iconita este parte a tezaurului nostru spiritual… E doar o cheie. Si ce cheie ! E cheia altarului !” (p.36)
Concluzie: Ben Todică este un bun crestin. Dorul si Dumnezeu,… Dumnezeu si Dorul sunt cuvinte „cheie” ale aceste opere.
Cartea trebuie citită de românii din tară, dar este una necesară pentru cei aflati în afara granitelor, care încă mai vorbesc si trăiesc româneste.






Cenda Ioan - Nicolae    10/27/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian