Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Discursul regelui Mihai în Parlamentul României


“Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
Sunt mai bine de saizeci de ani de când m-am adresat ultima oară natiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si cu sperantă invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului.
Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertătile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem si în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.
Dar politica este o sabie cu două tăisuri. Ea garantează democratia si libertătile, dacă este practicată în respectul legii si al institutiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăteanului, dacă este aplicată în dispretul eticii, personalizând puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului.
Multe domenii din viata românească, gospodărite competent si liber, au reusit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universităti, licee si scoli, cei din agricultură.
Încearcă să-si facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic încercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Îsi fac datoria fată de tară institutii precum Academia Română si Banca Natională, desi vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit fată de ierarhia valorilor din societatea românescă.
Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democratie, oamenii bătrâni si cei bolnavi sunt nevoiti să treacă prin situatii înjositoare.
România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatră de temelie a societătii.
Regina si cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom sustine interesele fundamentale ale României, continuitatea si traditiile tării noastre.
Nu m-as putea adresa natiunii fără a vorbi despre Familia Regală si despre importanta ei în viata tării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independentei, suveranitătii si unitătii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, si a Natiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie.
Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci si de etică, simt al datoriei. Iubirea de tară si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti încredere în democratie, în rostul institutiilor si în regulile lor!
Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credintă si fără memorie. Cinismul, interesul îngust si lasitatea nu trebuie să ne ocupe viata. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos.
În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiintei natiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet si definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agătarea de putere si bunul plac nu au ce căuta în institutiile românesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
Se cuvine să rezistăm prezentului si să ne pregătim viitorul. Uniti între noi si cu vecinii si fratii nostri, să continuăm efortul de a redeveni demni si respectati.
Am servit natiunea română de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare natiunii române:
Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.
Democratia trebuie să îmbogătească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca si toate tările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectati si priceputi.
Nu trebuie niciodată uitati românii si pământurile românesti care ne-au fost luate, ca urmare a împărtirilor Europei în sfere de influentă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în tara noastră sau dacă vor să rămână separati.
Europa de astăzi este un continent în care popoarele si pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut si continuă să fie valabil pentru toti românii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre si asa vor rămâne totdeauna.
Stă doar în puterea noastră să facem tara statornică, prosperă si admirată în lume.
Nu văd România de astăzi ca pe o mostenire de la părintii nostri, ci ca pe o tară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii nostri.
Asa să ne ajute Dumnezeu!


N.O.
Mihai I (născut pe 25 octombrie 1921) a fost suveran al României între 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si între 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947.






Obs    10/25/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian