Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Anti-elitismul

"O stafie bântuie pe străzile Toronto-ului :anti-elitismul " !!
Am fost tentant - si nu am rezistat - să-l parafrazez pe Marx care s-a referit la fantoma comunismului- atunci când TV si radio-ul anunta pentru a treia zi în sir că această demonstratie a celor nemultumiti se referă la "mizeria" maselor pe care elitistii au impus-o în această tzară !!

Evident că nu mi-a venit să cred că asa ceva se întâmplă în Canada; si totusi, împotriva faptului că acestă tzară, datorită modului în care a fost construită si organizată de conducerea diverselor partide care au avut puterea politică, a ajuns să fie considerată de toată lumea ca un exemplu de reusită a ordinei democratice, atât politic, cât si mai ales economic-financiar, nu a fost suficient ca să pună la adăpost buna credintză a oamenilor, care se lasă antrenati de lozinci ieftine, fara substrat istoric sau de politică socială.

Acesti oameni care emit si scriu astfel de lozinci ("Jos cu elitele ", etc ) se presupune ca stiu un minim mod de organizare statala: începând cu vechile popoare de chinezi, trecând la egipteni greci si romani, absolutismul Evului mediu, monarchism, imperialism, nazism si comunism, toate organizarile politice s-au sprijinit pe oameni care cunosteau "treburile " statului si care erau considerate "elite conducătoare"; fără aceste "cadre" nu se putea guverna; îin tări ca Franta există până azi « Les grandes ecoles » (Ecole Normale superieure, Ecole polytechnique, Ecole nationale d'administration-ENA, etc) care pregătesc cadre pentru administratia statului; nazismul, ca si comunismul, si-au creat "cadre de partid" care vegheau ca să se pună în aplicare programul conducerii de stat. Aceste cadre erau "elite de partid"; nu degeaba Stalin a emis lozinca "cadrele constituie problema problemelor "!! Mai mult; pe plan militar s-au creat corpuri de armată speciale: garda pretoriană la romani, "La grande armee" a lui Napoleon, SS la nazisti, NKVD, GPU, KGB la sovietici; pe plan de cultură si securitate, Oxford, Cambridge, M I5 si Scotland yard la britanici ,marile universitati (MIT,Harward, Yeale,Stantford), CIA si FBI in US, toate aceste formatii erau...elitiste, având statut special în cadrul organizării statale.

Elitele deci au constituit totdeauna o necesitate, dar mai ales în epoca contemporană, când problemele sunt asa de complexe si grele; o altă trăsătură care merită subliniată este aceea că necesitatea elitelor nu a depins, în cursul istoriei, de sistemul politic: atât regimurile de extremă dreaptă cât si cele de extremă stângă le-au folosit.

Ca atare, este complet falsă asertiunea ieftină că sistemul capitalist crează elite: evident că în capitalism -ca si în socialism si comunismul post belic pe care l-am trăit- există inegalitate economică în mase: diferentza este că într-un sistem centralizat (nazist-comunist), diferenta o făcea ierarhia în partid, pe când în sistemul capitalist si democrat o face capacitatea individuală, meritul personal si, în caz de penurie financiară, asistentza care poate fi obtinută prin burse acordate de stat sau institutii cât si prin credite bancare pe toată durata studiilor. Cu alte cuvinte, în capitalism există posibilitatea largă si pentru cei fără mijloace, dar care vor să studieze, să ajungă în Universităti care să le faciliteze găsirea unui loc de muncă după absolvire.

Rezultă că nu tipul de sistem politic creaza elitele; elitele se auto-crează si se auto-impun! Ceea ce se întâmplă în orice sistem de guvernare este constituirea si influentza loby-urilor asupra conducerii de stat; aceasta constitue în adevăr o intruzie în sistem si poate duce la abuzuri impunând membrii ai grupului condicerii de stat, excluzând alti candidati meritosi care nu au relatii cu loby-ul respectiv; este singura alternativă în care trebuie dovedită influenta, denuntzată în presă, parlament si justitie si blocată deci în acest mod legal si democratic. Pentru asta este absolut necesar să se respecte libertatea cuvântului vorbit si scris !







Dr. Dinu Dimitriu    10/19/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian