Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


” Scurta istorie a calendarului”

Timpul trece oricum, chiar daca nu il masuram. Si atunci de ce ne batem capul?
Inca din vremuri pierdute din memoria colectiva, oamenii au inceput sa masoare trecerea timpului ca sa poata sa-si coordoneze si planifice activitatile, precum agricultura, pescuitul, vinatul,constructiile si alte indeletniciri. Mai tirziu au inceput sa-si noteze evenimente importante, precum nasterea sau moartea,s-a celebreze sarbatori si ocazii civile. Toate calendarele s-au bazat pe observatii astronomice. Anul Solar are 365.24 de zile, dar Anul calendaristic nu poate avea zecimale ci doar cifre intregi. Din acest motiv se adauga o zi in plus tot la 4 ani. Anul Lunar are 12.37 de cicluri lunare. Un ciclu lunar este timpul scurs intre aparitia Lunii pline, pina la aparitia urmatoarei Luni pline, si este de 29.53 zile.

Se cunoaste ca exista un calendar pentru fiecare mare civilizatie, precum:

1- Calendarul Babilonian avea 12 luni, era Luni-Solar, si fiecare luna incepea cu Luna Noua, sau Luna Plina. Dateaza de pe vremea Imperiului Sumerian, cam cu 2000 de ani I.Ch. Fiecare luna poarta numele unei divinitati, precum Ishtar, Marduk, si Anul Nou incepea in primavara, prin Martie-Aprilie. Este primul calendar cunoscut noua care celebreaza o zi de odihna, sau o zi in care anumite activitati erau prohibite. Se crede ca ar sta la baza“Shabbat-ului”din calendarul Ebraic. Saptamana avea 7 zile, si ofertele facute zeilor se intimplau in ziua 7, 14, 21, si 28. Se crede ca Exodul din Babilon al Evreilor in secolul 6 I.Ch. ar fi condus la formarea calendarului ebraic.

2- Calendarul Ebraic a evoluat in timp, si este unul Luni- Solar. Anul Solar sau Tropical este considerat in astronomie lungimea timpului de la un Solstitiu de Vara la urmatorul. Si acest calendar se bazeaza pe ciclul Metonic. Era folosit pentru a comemora Sarbatori religioase, precum Rosh Hashnah sau Anul Nou, Hanukkah este Festivalul Luminilor, Pesach, si altele. Cea mai solemna zi a anului este Yom Kippur, ziua Reconcilierii sau Impacarii, care se termina cu Suflarea Cornului. Hanukkhah marcheaza Victoria in razboi contra Imperiului Seleucid pe la 160 I.Ch.,(asa-numita Revolta Maccabeana). Sarbatoarea dureaz 8 nopti, timp in care se aprind pe rand luminari, pe un candelabru special, numit Menorah. Purim, celebreaza evenimente descrise in cartea lui Esther, si abia in ultimii 400 de ani si se poarta costume si masti pentru a ascunde identitatea purtatorului. Acesta este un calendar liturgic.

3- Calendarul Runic este o inventie medievala folosit in tarile din nordul Europei. Este un calendar “perpetual” adica care se repeta pe un ciclu de 19 ani. Anul Nou incepea odata cu aparitia Lunii Pline dupa Solstitiulde Iarna, cand in Suedia avea loc o sarbatoare pagana. Estonia, Norvegia, Lithuania de asemenea foloseau calendarul acesta , in care fiecare an din ciclul de 19 ani era reprezentat de o runa, o litera a alfabetului runic. Consta din din mai multe linii orizontale care contin simboluri sau litere runice. Pe o linie se afla 52 de saptamini de cate 7 zile, cu cate o runa corespunzatoare fiecarei zi din saptamina.

4- Calendarul Egiptean avea 12 luni ale anului si 3 sezoane de cate 4 luni, care coincideau cu revarsarea si retragera Nilului. Anul incepea odata cu aparitia pe cer a stelei Sirius, din Constelatia Canis Major. Lunile erau impartite in 3 saptamini, si o saptamina avea 10 zile. Egiptenii au fost primul stat care a avut un an alcătuit din 365 de zile și 12 luni. Fiecare lună era formată din 30 de zile. Primele 360 de zile au fost create de zeul Atum, ultimele cinci de Thot. Aceste ultime cinci zile nu făceau parte din nici o lună, și au apărut după cum s-a mai spus mai sus, ca să o ajute pe zeița Nut să nască. Atum nu are putere asupra celor cinci zile care încheie anul egiptean., si cand ei credeau ca se pot petrece evenimente nefaste.

5-Calendarul Antic Chinezesc era foarte complicat, fiind solar si lunar totodata. Masura timpul pe care il parcurge Terra in jurul Soarelui, si timpul in care Luna inconjoara Terra intr-o singura luna. A fost introdus prin 475-221 I. Ch. si era denumit “calendarul agricol”. Fiecarui an al calendarului ii corespunde un element, precum Lemn, Foc, Pamint, Metal, si Apa. Un ciclu complet dureaza 60 de ani, si este compus din 5 cicluri de cate 12 ani, fiecare din cele 12 cicluri poarta nume de animale, precum Dragon, Tigru, Maimuta , Sobolan, Cainele, Sarpele, Mistretul, Bivolul, Calul, Capra , Iepurele si Cocosul. Este cel mai vechi din istorie poate, de pe vremea imparatului Huang Ti, la 2636 I.Ch, care a introdus primul ciclu al Zodiacului. Conform legendei, Buddha ar fi rasplatit animalele care au venit sa-si ia ramas bun de la el, dand fiecarei luni numele animalului, in ordinea in care au sosit. Zodiacul spune ca anul si luna in care se naste un om are o puternica influenta asupra personalitatii acestuia, este de fapt “animalul care se ascunde in sufletul omului”.

6- Vechiul calendar Persan (Iranian), avea 360 de zile, 12 luni de cate 30 de zile, si era un calendar lunar. Dateaza din epoca Imperiului Ahemenid, pe la 550-330 I.Ch. si se bazeaza pe Cosmologia Zoroastriana. Pina si in ziua de azi, Zoroastrienii din lume, indiferent unde locuiesc, respecta acest calendar pentru scopuri religioase. Numele fiecarei luni si fiecarei zile este dedicat unei divinitati, sau concept divin. Anul nou, Nowruz , incepe cu Echinoxul de Primavara. Calendarul are o virsta multimilenara de pe vremea inceputului Zorostrienilor. In forma sa actuala, a fost reformat de catre poetul, matematicianul si astronomul Omar Khayam. Denumirea de ‘Nowruz” vine de la “Now=Nou”, si “Ruz=zi”, si are si semnificatia renasterii naturii la viata, dupa iarna stearpa. Nowruz se sarbatoreste si astazi nu numai in Iran, dar si alte tari din Asia Centrala, Afghanista, Turkmenia, si chiar si Canada.

7- Calendarul Grec in lumea antica era diferit de la un oras-stat la altul. Cel mai cunoscut si studiat este Calendarul Atenian, care se baza pe un calendar imprumutat din Babilon, si inceputul anului era vara. Lunile anului se numeau Hekatombion, Metageitnion, Boedromion, Pyanepsion, Maimakterion, Poseidon, Gamelion, Anthesterion, Elaphebolion, Munychion, Thargelion, si Skirophorion. Se pare ca era un calendar foarte confuz, si istoricii nu sunt convinsi ca Jocurile Olimpice se desfasurau exact la 4 ani. Astronomul Grec Meton din Atena a calculat ca 19 ani Solari echivaleaza cu 235 de ani Lunari, de aici denumirea de Ciclu Metonic. Anul Nou in Grecia Antica incepea odata cu Solstitiul de Vara. Pentru a mentine corect cele 2 calendare, lunar si solar, Meton a introdus un an Intercalar, cand se adauga o zi in plus la o luna, ceea ce numim noi acum Anul Bisect.

8- Calendarul Maya, inventat de civilizatiile pre-Columbiene, (adica inainte de Cristofor Columb), in tari precum Mexicul, Guatemala, dateaza de prin secolul 6 I.Ch. Are elemente commune cu calendarele Olmece, Zapotec si Aztec. De fapt vorbim despre mai multe calendare:
-Tzolkin este numele Calendarului Sacru Rotund, care contine 260 de zile pe an, si cuvantul Tzolkin s-ar traduce prin “numararea zilelor”. Combina 20 de zile fiecare cu numele ei, in cicluri de cate 13, totalizind 260 de zile. Pentru civilizatia Maya, timpul era considerat linear, si ar fi continut 20 de “B’ak’tuns” acoperind 7885 de ani solari. Se crede ca cele 260 de zile ar fi fost inspirate de durata sarcinii, care de fapt este in jur de 280 de zile. Sau, o alta teorie, este ca la latitudinea de 15. N, soarele trece pe la Zenit de doua ori pe an, la o distanta de 260 de zile . Sau, o alta teorie , este ca calendarul se baza pe timpul scurs de la insamintare la culegerea recoltei.
-Haab , este un calendar Maya solar, care consta din 18 luni a cate 20 de zile, si o perioada de 5 zile asa-zise “ fara nume”. A fost introdus prin 550 I.Ch., si este reprezentat prin “glife sau hieroglife” , adica scrierea Maya; o glifa poate reprezenta fie o silaba, fie un cuvint. Are 365 de zile.
-Calendarul Rotund este cel care numara anii, combina cele 2 calendare precedente, si are un ciclu care se repeta tot la 52 de ani.
-“Calendarul Numaratoare Lung Mesoamerican” calculeaza timpul scurs de la un eveniment creator-mithic, care atribuie facerea omului de catre Kukulkan (numele lui Aztec este Quetzal coatl),si zeul Tepeu. Calendarul ar fi fost inventat de catre zeul Itzamna., si ar corespunde cu anul 3114 I.Ch. Acest calendar are cifra zero, glifa reprezentind o scoica, era de fapt cifra zero, si este unul dintre primele reprezentari din istorie a conceptului de “zero”.

9- Calendarul Roman pre-Julian era unul Lunar si se baza pe aparitia Semi-Lunii, in forma de secera, observata pe cerul de vest la apusul Soarelui. Unele luni aveau 29 altele 31de zile. Lunile cu zile pare erau considerate “de rau augur”, si legenda spune ca acest calendar ar fi fost inventat de catre Romulus, intemeietorul Romei pe la 735 I. Ch. Avea doar 10 luni pe an, si tot legenda spune ca Numa Pompilius, ar fi reformat calendarul, adaugind inca 2 luni pe an. Pentru ca romanii credeau ca lunile cu zile pare sunt “nefavorabile”, doar Februarie a fost lasat cu 28 de zile, si pentru a se alinia cu anul solar, tot la 4 ani s-a adaugat o zi la Februarie, adaugire denumita Mensis Intercalaris, sau Anul Bisect. Responsabilitatea si decizia de a adauga un An Intercalar apartinea Marelui Pontif (Pontifex Maximum), care printre alte indatoriri, trebuia sa decida care sunt zilele favorabile de a face ritualari, libatii, sau sacrificii zeilor.

10- Calendarul Iulian, a fost introdus de Caius Iulius Cesar in 46 I. Hr, dupa consultari cu astronomul Sosigenes din Alexandria, are 365 de zile, impartite in 12 luni, si se adauga un an bisect la fiecare 3 ani. Octavianus Augustus a remediat aceasta greseala si a schimbat anul bisect tot la 4 ani. Romanii au botezat luna a 6-a, Sextilis, luna a 7-ea, Iulius dupa Iulius Cezar, si luna a 8-a Augustus, dupa Octavianus Augustus. Cei 2 consului alesi prin vot, isi incepeau mandatul pe 1 Ianuarie, romanii botezau acel an dupa numele celor 2 consului.
Romanii nu prea foloseau anii de la fondarea Romei, “ab urbe condita”, care conform legendei, ar fi fost construita in 753 I.Ch. de catre legendarii Romulus si Remus. Pe linga anii consulari, romanii mai foloseau si anii de domnie a unui imparat,“Anno Diocletian” ca de exemplu, sau anul de domnie al imparatului Diocletian. In 537, imparatul bizantin Iustinian a propus ca data sa contina Anno Domini, numele consului, iar mai tirziu anii au inceput sa fie numerotati de la anul presupus al nasterii lui Isus, de 25 Martie, Bunavestirea, pentru ca mai tirziu sa fie schimbata pe 25 Decembrie-Craciunul.

11- Anul astronomic este mai lung cu 11 minute, si pentru acest motiv, in secolul XVI-lea s-a facut reforma calendarului, ceea ce a dus la-Calendarul Gregorian.Acesta a fost propus de Aloysius Lilis si decretat de catre Papa Grigore al XII-lea. Motivul Bisericii Catolice a fost acela de a sarbatori primavara Pastele, la data la care, credeau ei, ca fost stabilita de catre Primul Conciliu Ecumenic de la Niceea, in anul 325.Astfel, prin Bula Papala, ultima zi a Calendarului Iulian a fost 5 Oct. 1582, si prima zi a Calendarului Gregorian a sarit la 15 Oct. 1582. Foarte putine tari au adoptat acest calendar imediat dupa Bula Papala, Romania abia in1919. Este un calendar mult mai précis, duce la o eroare de o zi la 3300 de ani, in comparatie cu calendarul Iulian, care ducea la o eroare de o zi la 128 de ani. Pe o perioada de mai multe mii de ani, calendarul Gregorian va ramine in urma anotimpurilor, datorita scaderii vitezei de rotatie a Pamintului.

12- Standardul ISO 8601: specifica reprezentarea numerica a datei si timpului. Este folosit actualmente pentru a evita confuzii in comunicarea internationala, si este editat de catre Organizatia International pentru Standarde. Prima editie a fost publicata in1988. Data se exprima astfel: anul, luna, ziua, de exemplu, 2011-09-23. ISO 8601 se bazeaza pe Calendarul Gregorian si are ca data de referinta 20 Mai, 1875, cand s-a stabilit Conventia Metrica de la Paris. UTC este Timpul Universal Coordonat, care se bazeaza pe timpul International Atomic, care masoara rotatia Terrei ca un Geoid.
Timpul Terestru este utilizat in Almanahul Astronomic, si i-a in considerare Efemeridele, sau pozitia Soarelui, Lunii si Planetelor fata de Terra.
Timpul sideral este un sistem de masurare a timpului folosit de catre astronomi, care le permite sa directioneze telescopul catre o anumita stea pe cerul de noapte.
Ziua siderala este 23h 56min, timp in care Pamintul efectueaza o rotatie completa in jurul axei sale. Ziua Solara consta in intervalul scurs intre doua aparitii successive ale Soarelui la Meridianului Locului. Meridianul zero era numit GMT (Greenwich Mean Time), ales la conferinta din 1884, si care a fost inlocuit cu UTC in 1972, denumit acum “Zulu-time”, de la cifra Zero, sau litera Zet in navigatie. UTC se foloseste in navigatia maritima si navala, cai ferate, pe tot globul.
Si mai exista si alte forme de a masura timpul, ca de exemplu secunda, este definita prin oscilatia unui atom de Cesiu.
Timpul nuclear este lungimea de timp necesara unei raze de lumina care calatoreste in vid sa parcurga distanta egala cu diametrul unui atom de hidrogen.
Si inca nu am epuizat subiectul! Sa nu uitam ca Timpul Cosmic a inceput cu Big-Bang-ul, acum 13,7milioane de ani!

Toronto / oct.

Dr Diana Laza    10/17/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian