Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Note personale : Banii, banii, banii


Banul a fost ochiul dracului de când oamenii în prostia lor au renunţat la schimbul în natură. Nu ar fi fost mai bine săa te urci în tramvai cu două mere în buzunar si să le dai taxatoarei? Sau cu trei cepe? Mai intrai în vorbă cu ea si…..altă viaţă. Acum e prea tirziu. Acum când Goldman Sachs conduce lumea. Astea au fost spusele lui Alessio Restani ( "trader-ul" de la bursa din Londra) săptămâna trecută, într-un interviu la BBC:"Guvernele nu conduc lumea. Goldman Sachs conduce lumea." Socant. Un comentariu addiţional spunea că ceea ce e sigur, e că Alessio n-o să mai apuce un interviu cît o fi lumea lume si BBC-ul, BBC. Si că celor din studioul de televiziune "le-a căzut falca" când l-au auzit."Mă duc să mă culc în fiecare noapte si visez la o nouă recesiune. Visez la încă un moment ca ăsta." "Sunt un afacerist. Nu-mi pasă dacă ei au de gând să repare economia; treaba noastră e să facem bani din ea." Sunt sigur că absolut toata lumea, de la bancheri pâna la taxatoarea din tramvai nu au dubii că Alessio a spus purul adevar. Un adevar de neacceptat însă. Toata lumea vrea să facă bani.. Fierarul visează să pună potcoave ca să primească bani, croitorul să facă costume ca să fie plătit si bancherul să dea si să ia bani ca să facă bani. Da, dar nu oricum. Ce-ar fi dacă fierarul ar da cu ciocanul în capul calului în loc să dea în potcoavă? Din cînd în cînd, de-a lungul istoriei, bancherii au vrut să omoare calul. Regulile, legile de astăzi nu mai au valoare pentru o breaslă ce este si stie că e atât de puternică. Am întâlnit comentarii care aseamanau actuala criză financiară cu cea a anilor '30, cînd Hitler, profitind de degringoladă a luat puterea în Germania. Care era situaţia financiară în Germania acelor ani? Cine controla finanţele si cum? O turnură ca cea de atunci poate apărea din nou, dacă cei din afacerile cu bani ignoră, desconsideră "prostimea" plătitoare de taxe si de dobânzi.
Pe piaţa ideilor a mai staţionat si cea care spune că întreaga criză a fost creată în SUA si exportată cu scopul de a slăbi sau chiar a distruge EURO, moneda ce începea să concureze dur dolarul American. Ceea ce vedem astăzi în piaţa financiară europeană pare a confirma o astfel de ipoteză.
Din fericire pentru noi plătitorii de taxe si din nefericire pentru ei, bancherii, cei care le încasează, o miscare populară împotriva acestei stări de fapt s-a născut si se întinde de la o zi la alta. Grecia e în necaz. Irlanda, Portugalia, Spania, Italia sunt la fel..Grecii de pe străzile Atenei sau Salonicului, americanii din New York sau din Los Angeles, stiu că actuala criză financiară a început în 2007 cu falimentul în afaceri imobiliare al bancii americane Linden Brother. Cum si de ce celelalte bănci, băncile europene, s-au înhăitat într-o asa de mizerabilă afacere? Sau a fost altceva la mijloc? De ce nimeni din cei vinovaţi n-a înfundat puscăria. De ce guvernele, începînd cu cel american s-au grăbit să umple băncile din nou cu bani, să le recapitalizeze si să găsească apoi că deficitele enorme sunt în vina "prostimii" care se înghesuie la slujbe guvernamentale? Care nu creste productivitatea muncii. De ce, dacă nu cum zice Alessio: Goldman Sachs conduce lumea. Dar în sfîrsit lumea condusă de Goldman Sachs, cum spuneam, pare să se trezească. Tinerilor "revoluţionari" new-yorkezi din Occupy Wall Street, li se alătură Sindicatul celor din Industria Oţelului, al celor din Invăţământ, al asistentelor medicale, al celor din comunicaţii, al scriitorilor si zi de zi altele. La fel în Los Angeles, Cicago, Miami, Denver, Seatle, etc. Dacă ne gândim si la Primăvara Arabă, la Miscarea 15 Mai din Spania, la protestele din Marea Britanie, pare că nu e de glumă. Sistemul capitalist al zilelor noastre, în care marile corporaţii, băncile au abordat drapelul "liberalismului total" sub care aleargă după profit peste orice graniţe, lăsând în urmă pustiul, în care mas-media le ţine isonul din zori si până în noapte, nu mai are legătură cu acel capitalism care oferea drepturi egale tuturor competitorilor. Acum e vremea celui mai tare. Pe spirala evoluţiei am ajuns mai sus, dar undeva pe verticala comunei primitive când cel mai tare dicta legea în turmă. Democraţia pe care o visăm noi, cea despre care se înghesuie să ne vorbească politicienii, a ramas mai mult un titlu de bibliografie. Cei ce deţin puterea cu greu se vor lipsi de ea si de enormele ei avantaje. Dar vorba aia: Nici capra n-a mers de voie la târg.






Viorel Neacsu    10/16/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian