Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romanul Clepsidra scris de Mircea Gheorghe

Povestea unui esec

Cînd închizi ultima pagină a romanului Clepsidra îti vin în minte cuvintele lui Jean-Paul Sartre, ”Povestea fiecărei vieti este povestea unui esec”. Rămîi trist pe gînduri si regreti. Nu atît pentru Paul Iulian, cît pentru tine, pentru propriile tale esecuri. Paul Iulian e fiecare dintre noi în diferite momente ale călătoriei noastre pe pămînt.

Paul Iulian e un personaj complex, introvertit , fără forta interioară necesară junglei din care vine, si a celeilalte, în care ajunge, un personaj care îsi asumă responsabilitatile de foarte bun executant , dar care nu este capabil să se impună, să-si strige durerea sau să o retină pe Maria, pe care o iubeste. Nu poate să facă altfel. Verbul cu care se conjugă viata lui Paul Iulian este a accepta. Paul Iulian acceptă să fie intendent, să distribuie ziare, să fie părăsit de Maria. Sufletul lui urlă de indignare, se simte umilit, dar acceptă, se supune. Cum poate face altfel? Cînd vrei să ai ceva, trebuie să ai unelte să poti să schimbi, să asezi lucrurile altfel. Si el tocmai asta nu are, unedalta principală, răutatea sau, blând spus, personalitatea necesară învingătorului.

Romanul este rafinat, bine scris, cu pagini inspirate din viata cotidiană canadiană, ale cărei probleme majore, noul venit al anilor 90 din ”Planeta Ceausescu” se străduieste să le înteleagă. De ce oare convietuirea englezilor cu francezii din Quebec este nefericită? Pe cine trebuie să urmezi, în care dintre cele două comunităti trebuie "să te integrezi"? Paginile de mare autenticitate care prezintă referendum-ul , lumea politică si emotia colectivă produsă de acesta sînt printre cele mai reusite din roman.

Nu mai putin este de apreciat finetea episoadelor care descriu frămîntările personajuljui, esecul, amărăciunea lui, în Occident - dar care corespund unei sensibilităti bivalente. Căci, pe de altă parte, Paul Iulian este constient că a scăpat de o soartă mult mai neagră, acolo de unde venea, - toate trăirile lui interioare, lipsa lui de dorinta de a lupta si, în final cedarea totală, resemnarea te fac să te vezi pe tine, pe noi, oameni de rînd, care în drumul nostru pe pămînmt, încercăm cu putinele noastre unelte să ne facem un loc sub soare.

Dana Marulis    10/16/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian