Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gong final pentru Festivalul International „George Enescu”

Numele lui George Enescu devenit parte integrantă a culturii românesti, este un atribut al excelentei în muzica secolului XX. Festivalul International „George Enescu”, aflat în 2011 la an aniversar editia 20-a - a primit valente de traditie pentru artistii români de a-si etala valorile, iar pentru publicul cosmopolit prilej de a întâlni vedete de prim rang ale scenei internationale. Iată câteva semnale ale maratonului muzical desfăsurat între 1 si 25 septembrie, unind concerte dar si o impresionantă participare de tineri interpreti în cadrul Concursului international – compozitie, pian, vioară, violoncel si Simpozionul international de Muzicologie. Programele editiei s-au desfăsurat la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, cu preluări de televiziune, radio si Internet.
Unul dintre evenimentele principale ale editiei de anul acesta vor fi înrâlnirile cu Daniel Barenboim dirijând Staatskapelle Berlin. Mai mult, muzicianul prezintă si două concerte de Mozart din seria de lucrări care l-au situat pe Barenboim în galeria istorică a interpretărilor de referintă. Reîntâlnirea cu publicul românesc a fost emotionantă. Christian Zacharias si Orchestre de Chambre de Lousanne si-a îndreptat atenția spre creatia lui Schumann prezentând integrala simfoniilor marelui romantic, lucrări pianistice concertante si solistice. Unul dintre cei mai căutati si apreciati artisti ai marilor centre muzicale internationale, pianistul american Murray Perahia, totodată dirijor principal invitat al Academy of St. Martin in the Fields, ansamblul londonez cu care merge adesea în turnee, ne-s entuzisasmat în posturile de dirijor si pianist, formulă de concert care a atras publicul din România. Valery Gergiev laureat al Concursului de dirijat „Herbert von Karajan” de la Berlin, acum director al Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, din nou prezent pe podiumul Festivalului cu orchestra teatrului, oferea în program Tablourile dintr-o expozitie de Musorgski-Ravel. Iar Israel Philharmonic Orchestra, una dintre cele mai creative si dinamice orchestre ale momentului, a fost condusă de celebrissimul Zubin Mehta – prima oară invitat la Festivalul enescian în 1964 -, director muzical si dirijor principal al ansamblului. “Fără discutie, Mehta si Filarmonica Israeliană” instituie, conform New York Times, “o semnificativă si valoroasă aliantă artistică”.
În memorie păstrăm concertele de muzică veche (Austrian Baroque Company, Venice Baroque Orchestra, condusă de Giuliano Carmignola , operă barocă cu Il Complesso Barocco, concertele de senzatie ale Orchestra of the Age of Enlightenment). Prezentele românesti din Festival începând de la concertul de deschidere al Editiei XX cu Simfonia I de Enescu, sub conducerea dirijorului român de faimă internatională, Christian Badea, continuă cu Cvartetuli Voces, pianistii Dan Grigore, Horia Mihail, Luiza Borac, Viniciu Moroianu, Mihaela Ursuleasa, violonistii Liviu Prumariu, Alexandru Tomescu, dirijorii Horia Andreescu, la pupitrul London Symphony Orchestra si Orchestra română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal. La Operă, Lohengrin de Wagner (premiera inaugurală a Operei Bucurestene, dirijată acum 90 de ani de George Enescu), o nouă montare cu opera Oedipe; în domeniul coregrafic spectacolul O. N. B. cu lucrări de Georges Balanchine si Jiri Kylian, precum si, e scena Teatrului National, Gigi Căciuleanu cu Baletul din Chile, Ballet Biarritz, sub conducerea coregrafului Thierry Malandain. Ambasador muzical al Frantei în lume, Orchestre National de France, considerată de Washington Times drept “unul dintre cele mai bune ansambluri simfonice ale lumii”. “ îl avea la pupitrul ultimelor două concerte simfonice ale Festivalului pe italianul Daniele Gatti, veritabil performer al activitătii sale interpretative, însotind în Simfonia concertantă pentru violoncel de Enescu, pe podiumul solistic, pe japoneza Han-na Chang, votată de Gramophone Magazine drept un “Classical Super-star of Tomorrow“. Un septembrie luminat de aurul soarelui de toamnă a atras spre muzică melomanii, sub numele simbolic al unui geniu, cu reverberatii în lumea întreagă – George Enescu, « Orfeul moldav ».







Grigore Constantinescu    10/2/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian