Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Homo religiosus(II)

În prezent, viata spirituală a Terrei se află sub semnul unei diversităti religioase, de la budism la hinduism, până la islamism si crestinism.

Budismul este una din cele mai vechi religii, bazată pe învătătura lui Budha despre adevărurile sfinte, care se referă la cauzele suferintei (dorinte neîmplinite, căutarea plăcerilor si succesiunea reîncarnărilor purificatoare, încetarea suferintei atunci când credinciosul urmează cele opt nobile căi, în care ideile, intentiile, cuvântul, actiunea, viata, efortul, atentia si meditatia sunt juste. Eliberarea finală de suferintă este posibilă prin nirvana, care pune capăt reîncarnărilor succesive dominate de legea karma. Morala budistă are ca repere compasiunea si asceza dar si pasivitatea si neîmpotrivirea la rău.

Hinduismul este o religie sincretică, care a apărut în India prin preluarea si îmbinarea unor credinte din cultele vedice dar si din budism si brahmanism. Hinduismul contemporan este deosebit de complex, de la meditatie transcendentală cu accent filozofic, la adeptii unor zeităti precum Vishnu, Shiva, Devi etc. Termenul Brahman are semnificatia de trinitate, având drept Creator pe Brahma, apoi pe Vishnu, ca si Păstrător, iar pe Shiva, ca Nimicitor. Se spune că Brahma l-a creat pe Manu, care a fost primul om, din corpul căruia au apărut patru tipuri de caste : din cap au iesit Brahmanii (oamenii cei mai buni si cei mai sfinti), din mâini, Kshatriyas (conducătorii si războinicii), din coapse, Vaisyas (meseriasii), iar din picioarele lui Manu provin restul oamenilor. În conceptia hindusilor, vaca este detinătoarea unei mari puteri, fiind identificată cu întregul univers vizibil. Potrivit hinduismului, sufletul este atman, principiul vietii sau sufletul, unicul adevărat, restul nu este decât maya ( iluzie). Dar există si karma, care determină consecintele faptelor fiecăruia. Al treilea mare adevăr este reîncarnarea, care, prin transformări succesive pregăteste credinciosul pentru o unire finală cudivinitatea, pentru a trece într-o stare de fericire nepieritoare.

Islamul este o religie monoteistă, bazată pe preceptele Coranului, răspândită cu precădere în unele tări din Asia si Africa. Pentru musulmani, Coranul este cuvântul lui Alah (Dumnezeu), revelat profetului Muhammad de către îngerul Gabriel. A doua sursă a religiei islamice este Sunna (Cutuma), exprimată în culegerile de hadith care contin spusele profetului Muhammad, precum si faptele acestuia si ale unora dintre însotitorii săi. Pentru a deveni musulman, o persoană trebuie să facă mărturisirea de credintă (Shahada) : „Nu există dumnezeu în afară de Dumnezeu, iar Muhammad este trimisul lui Dumnezeu”. Există o autoritate oficială (Ummah) care decide dacă este sau nu acceptat de comunitatea de credinciosi.
Într-o traducere aproximativă, crezul musulman se exprimă, astfel : “Cred în Dumnezeu si Îngerii Săi; si în Scripturile Sale; si în trimisii Săi; si în Ziua de Apoi ; si în Soartă, că Binele si Răul sunt de la Dumnezeu; si în Înviere după moarte. Mărturisesc că nu există nimic demn de veneratie în afară de Dumnezeu; după cum mărturisesc că Muhammad este trimisul său”. Obligatiile musulmanului se regăsesc în „Cei Cinci Stâlpi” ai Islamului – mărturisirea de credintă (rugăciunea, postul, dania si pelerinajul ). Musulmanii sustin că Dumnezeu a relevat Cuvântul Său prin Muhammad dar si prin alti profeti, printre care Adam, Avraam, Moise si Isus, iar iudaismul si crestinismul, bazate pe învătăturile cuprinse în Tora, respectiv Biblie, derivă din învătătura unora din acesti profeti.

Crestinismul este o religie larg răspândită în Europa, partea centrală si de sud a continentului african, America de Nord si America de Sud, Australia, si mai putin în Asia, Oceania si partea de nord a Africii. Alături de iudaism si islamism,crestinismul este o religie monoteistă centrată în jurul lui Dumnezeu trivalent, înteles ca Sfântă Treime – Tatăl, Fiul si Sfântul Duh. Etimologia cuvântului crestin vine din „christianus”, derivat de la Hristos, „Cel Uns”, Mesia si Fiul lui Dumnezeu, preluat în greacă prin Christós, care la origine este traducerea din ebraică a cuvântului Mosiach. Crestinismul s-a dezvoltat împrenă cu iudaismul si islamismul, religii monoteiste pe care le îmbogăteste cu mărturia Noului Testament.





Tudor Vasile    9/23/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian