Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


A venit toamna

De la jumatatea lunii septembrie, turmele incep sa coboare de la munte. Dupa "ravasit", turmele pornesc spre campie, unde vor ierna.

Din Piatra Craiului, prin intortocheatele chei ale Dambovicioarei, se strecoara, incepand cu jumatatea lui septembrie, turmele care coboara din munte. In Arges e vremea "ravasitului oilor", sfarsitul de "contract", pentru ciobani, care se aduna si chefuiesc in cinstea ultimei zile pe care o petrec pe munte in acest an. Carnea frageda sfaraie in protap, mamaliga bolboroseste in ceaunul din stana, iar satenii care si-au dat peste vara oile in munte sosesc cu provizii de vin si tuica, pentru a-i cinsti pe ciobani.

RAVASITUL OILOR. Dupa ce toata lumea s-a ospatat bine, vine si timpul pentru socoteli. Fiecare satean isi ia animalele si branza cuvenita pentru lunile in care acestea au fost date la stana. "Nu e intotdeauna cu veselie, ca se intampla sa te duci sa-ti iei oile si sa te pomenesti ca ai ramas cu jumatate din ele. Ca doua le mananca ursul, doua sunt trasnite, doua se imbolnavesc... Dar asta se intampla numai cand sunt ciobanii neseriosi", spune una dintre satence. Dupa ce cantaresc branza cuvenita si isi vad animalele, oamenii au de ales intre a prelungi "contractul" cu ciobanii care vor pleca mai departe cu turmele, la iernat, in campie, si a-si lua oile acasa.
Transhumanta se face dupa reguli pastrate din batrani. "Noi stim cand trebuie sa plecam ca sa traversam Bucegii, de exemplu. Trecerea lor dureaza vreo trei zile si e cea mai dificila parte a traseului. Trebuie astfel gandita, incat sa nu ne prinda vremea rea in timp ce-i traversam", explica Sever Tentu, omul care, dupa ce s-a specializat in automobile la Universitatea din Brasov, si-a dat seama ca tot animalele ii sunt mai dragi, asa ca s-a intors in sat si a inceput sa creasca oi, cum facusera cei din neamul sau.
Magarii sunt elemente de baza in acest drum spre Baragan. Dormitorul, bucataria, garderoba, toate sunt randuite cu mare grija pe magarusi. "Cand ii ingheata mainile unui cioban, el trebuie doar sa traga de o sfoara a unui pachet pe care l-a pus pe un anume magar si sa scoata manusile. Cand ii este foame, trebuie sa stie precis la ce magar sa mearga ca sa ia ceaunul de mamaliga, branza sau pastrama. Cand l-a udat ploaia, stie precis pe ce magar are hainele de schimb", ne dezvaluie nea Severica din secretele transhumantei.

In Baragan, oile sunt adapostite in saivanele unor foste CAP-uri pe care crescatorii de oi de la munte le inchiriaza pentru iarna. In aceasta zona oile mai gasesc cate ceva de mancare, pentru ca toamnele sunt mai lungi, iar iernile mai putin fioroase, asa ca nu trebuie sa fie hranite cu fan "din mana", cum s-ar intampla daca ar ramane sa ierneze la munte.

INAPOI. Pana in mai, oile se intorc la munte. Drumul inapoi, spre pasunile de pe inaltimi, e mult mai greu. Toamna, animalele sunt destul de grase ca sa reziste efortului pe care-l presupune un drum atat de lung, dar din primavara ies foarte slabite. "Ciobanii ajung sa treaca magarii, prin zonele mai dificile din Bucegi, de exemplu, pentru ca bietele animale nu mai au putere. Se schimba deci rolurile, in loc sa fie magarii cei care cara sunt cei carati", spune Sever Tentu.

BACIU’ URSU. La Coltul Giuvelei, cum treci din Arges in Brasov, acolo unde odata incepea granita cu Austro-Ungaria, e stana baciului Viciu Ursu. E ora mulsului, insa in stana e liniste. Si baciul Ursu si-a trimis oile la iernat, spre Campulung. In vatra din stana ard cativa busteni, caci la munte s-a cam lasat frigul. Suntem in imparatia branzei. Saculeti cu urda, branza in coaja de brad, in burdufuri de oaie bine uscate... La usa, asteapta si un putinei de unt. Baciului Ursu i s-a dus vestea de cat de priceput e intr-ale branzeturilor.

Pentru o oaie tinuta toata vara in munte, satenii au luat de la stana baciului Ursu cate 5 kilograme de branza, iar pentru o vaca – 70 de kilograme. Pretul, ca sa-ti tii animalul la stana, este de 200.000 pentru o oaie si 3 milioane de lei pentu o vaca. "Cheltuielile sunt foarte mari. Eu, de exemplu, am avut in munte 11 ciobani, fiecare cu un salariu de 7 milioane. La salariu se mai adauga mancarea, tigarile, ceva bautura. Inchiriatul muntelui a costat 300 de milioane de lei, prin licitatie. Profitul vine mai putin din vanzarea branzeturilor. Avem insa contract cu arabii, carora le vindem berbecuti. Sunt clienti foarte buni, de ani de zile. De la ei vin banii", spune baciul.

Grija ciobanilor e legata de intrarea in Uniunea Europeana, care va veni cu reguli ce vor da peste cap toata viata de la stana.

Dar pana atunci baciul Ursu va mai apuca sa umple multe ciubere cu lapte si sa invarta din spuma alba, dupa reteta din batrani, multe branzeturi gustoase. Asta cand nu va trebui sa lupte cu musafirii nepoftiti, veniti la oi.

Pentru ca nici macar cand e Ursu baci la stana, ursii cei mari mari din padure nu se dau in laturi de la vizite.
Grigore Bobina    9/17/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian