Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sărbătorea românilor din Toronto

Incă o dată, buciumurile cu rezonante venite din adâncul timpurilor au răsunat pe una dintre scenele metropolei Toronto, in cadrul celei de-a opta editii a “Sărbătorii Românilor” din Toronto si imprejurimi.

Incă o dată, scena din Mel Lastman Square, de-acum prin traditie gazda acestui eveniment (locatia primelor două editii a fost Dundas Square), a vibrat sub pasii ritmici ai ansamblurilor de dansuri populare românesti si a reverberat datorită aplauzelor celor prezenti. Incă o dată, soarele a strălucit deasupra acestei sărbători ce s-a intins pe durata a nouă ore, asa cum a strălucit la aproape fiecare editie a acestui festival.

Incă o dată, cunoscuti si prieteni, care poate nu s-au mai văzut de la sărbătoarea din anul precedent, au venit la această intâlnire anu-ală pentru a-si strânge mâna, pentru a-si zâmbi, pentru a se bucura de aroma si gustul bucatelor românesti, pentru a privi si asculta artistii de pe scenă, pentru a trăi o zi, sau, cel putin, câteva ceasuri, in spiritul traditiilor străbune, pe care, astfel, le-au putut prezenta si copiilor sau nepotilor lor, născuti si crescuti pe alte meleaguri decât cel românesc.

Incă o dată, square-ul din North York a vibrat sub pasii unei multimi multicolore, in sânul căreia sclipeau culorile vii ale costumelor populare traditionale, purtate de către unii dintre cei prezenti, sau cele ale drapelelor tricolore ce fluturau in adierea usoară a frumoasei zile de septembrie.

Incă o dată, trecători apartinând altor minorităti s-au oprit pentru a pune intrebări, a face fotografii, a gusta din deliciosii mititei sau din alte bunătăti cu specific românesc, sau pentru a se prinde in horă alături de românii-canadieni, devenind astfel parte din această festivitate ce reflectă atât de plenar multiculturalitatea specifică Canadei.

Incă o dată, artisti de renume precum Angelica Ganea, formatiile bine-cunoscute “Nashpa Sound”,“The X Sound” si “Terra”, tinere talente precum Lavinia Voicu, exceptionalele ansambluri de dansuri populare “Hora” din Montreal, “Dor” din Canton (Ohio), “Arta” si “Hi Trend” (dans modern) din Kitchener au fost prezente pe scenă pentru ai delecta pe cei prezenti cu un spectacol extraordinar.

Desi tabloul pe care am incercat să -l zugrăvesc aici este probabil deja familiar celor ce vin an de an in Mel Lastman Square pentru a fi parte a acestui eveniment, totusi fiecare nouă editie a sărbătorii nu este o copie a celei dinainte, ci mai degrabă, o extensie, mai bogată, mai implinită, din punctul de vedere al bucuriei ce o aduce, al participării si implicării celor prezenti, al emotiilor ce le naste in fiecare dintre noi.

“Sărbătoarea românilor” din Toronto a continuat si a doua zi, cu o manifestare culturală desfăsurată sub egida “Observatorului” prin manifestarea Cenaclului “Nicăpetre” .

S-au strâns, ca de fiecare dată, colaboratori ai acestei reviste, scriitori si poeti, artisti plastici, tineri interpreti, amatori de artă, cultură si istorie, pentru o după amiază de muzică, literatură, teatru, discutii pe teme de artă, istorie etc.
Intrunirea a fost găzduită de sala “Dacia” a Bisericii “Sfântul Gheorghe” din Toronto, cea care este si organizatoarea, de la inceputuri, a festivalului.

Ca in fiecare an, acum, la câteva zile după incheierea acestei sărbători, rămânem cu amintirile deosebite, cu o multime de poze pe care le privim mereu si mereu pentru a retrăi atmosfera plină de veselie si culoare a două după-amieze de septembrie ce ne-a reunit pe noi, românii din Toronto si imprejurimi, cu planuri si vise mai mari, mai frumoase, pentru la anul.






Eliza Ghinea    9/16/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian