Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Eugen Jebeleanu la centenar


Eugen Jebeleanu s-a născut in 1911, în localitatea Câmpina ,judetul Prahova.
A absolvit liceul la Brașov si Facultatea de Drept la București. A debutat în 1927 cu poezii la revista "Viața literară", condusă de I. Valerian. În anii '30, a lucrat ca jurnalist în presa bucureșteană de stânga. Poet ermetic în perioada interbelică, realist socialist în perioada proletcultistă. El, poetul “ Armei secrete”, a publicat ca ziarist, în 1936, reportajul” Impresii” de la un proces, unde se afla ca inculpat si Ceausescu.
Procesele numeroase intentate comunistilor în 1936 sunt efectul confruntării din scena politică românească a celor două extreme ale stângii si dreptei sale – comunistii si legionarii.Aceasta este atmosfera fierbinte în care se derulează procesele anticomuniste ale anului 1936. În anii puterii lui Ceausescu, singurul proces despre care se va vorbi cu amănunte va fi cel de la Brasov, proces datorită căruia tânărul Ceausescu debutează ca personaj de presă.Acuzatiile care i se aduc lui Ceausescu sunt “detinere de mijloace de provocatiune la comiterea de infractiuni calificate, crime sau delicte; participarea la asociatiuni secrete”. Momentul atrage atentia presei. Iar Eugen Jebeleanu îi consacră în “Cuvantul liber”, din 16 iunie 1936, un articol în care Nicolae Ceausescu este prezentat elogios ca tânăr antifascist răzvrătit. “Ceausescu are 19 ani (neîmpliniti) si este cizmar, scrie gazetarul”……..“Ceausescu e un copil. Dar un copil cu o inteligentă de o maturitate surprinzătoare. E scund, slab, cu ochii mici si vioi, două boabe de piper. Vorbeste limpede, putin prea repede, parcă voind să spună deodată tot ce stie. Are nouasprezece ani, dar a văzut si a pătit ca pentru nouazeci.
Bătaie? Ho-ho, si încă cum!
Jandarmii nu se joacă.
Va trece vara, va veni toamna si îl va prinde si lapovita. Ceausescu cu cei 19 ani ai săi, nu le va putea simti si nu le va vedea, ca altadată, la el, la tară.”
După venirea comunistilor la putere, Eugen Jebeleanu nu a mai scris niciodată despre Ceausescu. A contat însă ca unul dintre cele mai influente personaje din breasla scriitorilor. Dupa zvonurile vremii, invitat să colaboreze la un “volum omagial”, Jebeleanu si-ar fi motivat refuzul astfel: “Eu am scris despre el pe vremea cand nu scria nimeni, acum scritti voi…”.
Voce profund originală în literatura română, devine cunoscut pe plan internațional odată cu aparitia volumului "Surâsul Hiroshimei", poem tradus în numeroase limbi, recitat ori cântat și acum în amfiteatrele din America Latină și Europa.
Laureat al premiului de poezie "Etna Taormina" din Italia (1971) și al premiului Herder din Austria (1973). Membru corespondent al Academiei Române în 1955, membru titular din 1974. Poemele sale continuă să fie traduse și publicate, mai ales în SUA și America Latină, dar și în Republica Moldova. Ceva mai puțin în România. Acum, când s-a împlinit un veac de la nasterea lui Eugen Jebeleanu, merită spuse câteva lucruri despre poezia lui, care rezistă măcar sub puterea amintirii.
Eugen Jebeleanu (1911-1991) a fost un poet antifascist, un om de stânga, un intelectual care a făcut multe compromisuri în epoca stalinismului dezlătuit, a regretat amarnic anii orbirii, a stiut să renască, printr-o chinuitoare alchimie a expiatiunii, drept un poet autentic, confirmând asteptările lui E. Lovinescu din anii ´30. A sustinut de altfel eforturile Ilenei Vrancea, ale lui E. Simion si ale lui Ion Negoitescu de reabilitare a lui Eugen Lovinescu, în pofida opozitiei vechilor si noilor jandarmi ideologici. La un ceas când părea să fie condamnat la anacronism, să lase în urmă doar amintirea unuia dintre arhitectii utopiei, preotii a ceea ce Eugen Negrici a deconstruit exemplar ca religie politică a comunismului românesc (precum Mihai Beniuc, Marcel Breslasu, Veronica Porumbacu ori Cicerone Theodorescu), Jebeleanu a scris poemele sale cele mai tulburătoare, cele mai durabile si cele mai oneste. Unele dintre acestearăscumpără erorile anilor ´50 si vor rămâne printre cele mai curate si nobile poeme ale literaturii românesti din ultimele decenii ale tragicului secol al XX-lea.



http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Jebeleanu
http://www.revista22.ro/via355a-351i-timpurile-lui-eugen-jebeleanu-10576.html
http://www.autorii.com/scriitori/eugen-jebeleanu/
http://www.crispedia.ro/Eugen_Jebeleanu
http://ceausescunicolae.wordpress.com/2011/08/04/poetul-si-gazetarul-eugen-jebeleanu-despre-ceausescu/
http://www.pro-saeculum.ro/arhiva/71/articolul9.html









Stoica Urseanu    9/1/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian