Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Ana Aslan

Ana Aslan – descoperitoarea secretului tineretei fără bătrânete !

Sunt putini cei care nu au auzit de actorii Charlie Chaplin sau Greta Garbo, de Presedintii Charles de Gaulle,Ronald Regan sau Tito, de miliardarul Aristotelis Onasis sau de pictorul Salvador Dali.
Sunt extrem de putini români care nu au auzit de Gerovital, medicamentul fabricat în România de peste 50 de ani si folosit în tratamentele destinate încetinirii procesului de îmbătrânire,în tratarea reumatismului cronic,sclerodormiei, aterosclerozei si a depresiei.
Mai putini stiu însă că Gerovital a fost prima marcă românească de cosmetice înregistrată la Oficiul European de Brevete si Mărci.
La fel de putini sunt si cei care stiu care este legătura dintre Gerovital si numele sonore citate mai înainte.
Ei bine, legătură este Ana Aslan, medic, profesor, om de stiință, inventatoare a unor medicamente esentiale pentru tratamentul îmbătrânirii, cunoscute sub numele de Gerovital si utilizate în egală măsură de cei mai selecti pacienți din lume, dar si de oameni obisnuți.

Visuri devenite realitate.

Ana Aslan s-a născut în data de 01 ianuarie1897 la Brăila,. A fost cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Mărgărit Aslan si ai Sofiei, o bucovineancă frumoasă.Când s-a născut Ana , tatăl său tocmai împlinise 59 de ani. Urmează cursurile Colegiului Romascanu din Brăila.După mortea tatălui său , când Ana avea 13 ani, familia Aslan se mută la Bucuresti. În această perioadă visa să ajungă pilot, impresionată de încercarea lui Aurel Vlaicu de a traversa Carpatii. Chiar a zburat cu un mic aparat tip Bristol - Coandă.In anul 1915, îsi termină studiile la Scoala Centrală din Capitală si se decide să devină medic si se înscrie la Facultatea de Medicină din Bucuresti în ciuda opozitiei mamei sale. Dedicată viitoarei meserii, pe durata Primului Război Mondial, activează ca voluntar în spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Din anul 1919, desi era încă studentă, lucrează alături de renumitul neurolog Gheorghe Marinescu. În 1922, după absolvirea facultătii,este numită preparator la Clinica II din București, condusă de profesorul D. Danielopolu, care o îndrumă si în elaborarea tezei de doctorat. Îsi continuă activitatea didactică si spitalicească la Spitalul Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultătii de Medicină din Bucuresti, la Clinica Medicală din Timișoara, la Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București.Punctul de plecare în cariera de gerontolg l-a reprezentat experimentarea procainei în cazul unui student țintuit la pat din cauza unei crize de artroză.Iată ce povestea Ana Aslan “Pe 15 aprilie, am cunoscut un tânăr student la medicină, care suferea de artroză acută, în stare de criză de trei săptămâni . Genunchiul lui era imobilizat și fiecare mișcare îi provoca dureri atroce. Medicatia care-i fusese administrată nu-i usurase suferinta decât pe termen scurt." A hotărât să-i administreze o solutie cu procaină 1% în artera femurală. Tratamentul a reusit , iar după câteva minute tânărul a ridicat piciorul si l-a îndoit de mai multe ori. La scurt timp, el a părăsit spitalul. Ana Aslan nota : "Socul si interesul erau atât de mari, încât am renutat la cariera universitară - căreia mă dedicasem trup si suflet - pentru a mă consacra studiului acestei substante." Avea 52 de ani, vârsta la care multora le este greu să înceapă un nou drum în viată.

În lumea cercetării.

Îsi continuă cercetările într-un azil de bătrâni si evidențiază importanța novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. În 22 inuarie 1952, la cererea Anei Aslan, se înființează Institutul de Geriatrie, primul de acest fel din lume,iar modelul de organizare a fost recomandat ulterior pentru organizarea și altor institute similare din lume.
Din fericire rezultatele cercetărilor au fost încurajatoare încă de la început. Iată unul dintre exemple.Un pacient în vârstă de 110 ani.După patru ani de tratament, putea să meargă singur, mâinile nu-i mai tremurau, avea poftă de mâncare, părul alb se repigmenta, iar depresia era înlocuită de o stare psihică bună. După cercetări efectuate pe 7.600 de pacienți s-a ajuns la o compoziție care exercita în organism o acțiun mai îndelungată și au denumit-o vitamina H3 pentru a indica acțiunea de tip vitaminic a medicamentului.
Din 1958 în laboratoarele Institutlui de Geriatrie începe prepararea industrială a vitaminei H3. În 1972 elaborează, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, “ Gerovital H3 “, produs farmaceutic cu acțiune în tratamentul fenomenului de îmbătrânire, precum și în bolile bătrâneții, în ateroscleroză, vitiligo, sclerodermie etc. În 1974 devine membru al Academiei Române.În 1976 primește Brevetul pentru „Aslavital”, un produs eficace în terapia sistemului nervos și a aparatului cardiovascular și introdus în producție industrială, în 1980.În 1952 , Organizatia Mondială a Sănătății i-a oferit Premiul internațional și medalia "Leon Bernard" pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei.
În 1985, Ana Aslan publică lucrarea de sinteză intitulat㠓Precizări după 31 de ani de folosire” o lucrare de sinteză asupra produslui Gerovitalul H3 prin care se demonstrează acŹŹțiunea stimulatoare asupra proceselor de regenerare la niŹŹvelul țesutului hepatic, a mucoasei gastrice și a măŹduŹvei osoase. De aseŹŹmenea, sub acțiunea Gerovitalului H3 se produce și reŹŹgenerarea fiziologică și morfologică a mușchiului striŹat și a nervilor periferici.De asemenea, rezultatele obținute prin aplicarea tratatementului înaintea producerii distrofiei, recomnadă utilizarea profilactică a medicamentului
Ana Aslan a murit la 20 mai 1988 în Bucuresti.Avea 91 de ani.
Recunoasterea valorii sale în întreaga lume poate fi demonstrată si prin cele 130.000 de scrisori primite din 123 de tări si care se păstrează în arhiva Insitutului de Geriatrie din Bucuresti.
Ca recunoastere a rezultatelor obtinute , mai multe unităti scolare din tară ( Timisoara, Brăila) poartă numele Ana Aslan.

Mai trebuie spus....
Prima cremă Gerovital a fost produsă la întreprinderea Farmec din Cluj-Napoca în 1968.
Înainte de 1989, marca Gerovital H3, cu facsimilul de semnătur㠄prof. dr. Ana Aslan” apartinea în totalitate statului român, reprezentat prin Centrala Industrială de Medicamente Cosmetice si Lacuri. În 1992, succesoarea fostei centrale a cesionat marca Gerovital H3 celor doi producători autohtoni, Farmec si Miraj , în conformitate cu produsele cu care erau prezenti pe piață la acel moment.
O poveste reală, parcă ruptă din basmul lui Petre Ispirescu „ Tinerete fără bătrânete și viată fără de moarte” .Până ti sfârșitul se aseamănă. Sectia de la Otopeni a Institutului de Geriatrie nu mai este ce a fost . Zeița „ Afacere” a învins-o pe zeita „Stiintă”.
Deosebirea față de povestea lui Petre Ispirescu este că legătura cu trecutul este păstrată cu sfintenie. Albumele cu fotografiile în care apare Ana Aslan, articolele din presa vremii sunt păstrate cu sfintenie.
As vrea ca această evocare să fie „ un strop de apă vie” care să o ajute pe Zetța „Științ㔠în lupta pe care o duce în zilele noastre.

gheorghe.manolea.ro







Gheorghe Manolea    8/6/2011


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian