Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Schimbări în legislatia de imigratie in Canada – 1 iulie 2011

I: O prietenă din România doreste să emigreze în Canada în categoria de independent / clasa economică. Am făcut împreună ceva cercetări pe internet si am văzut că există o listă de ocupatii care este aprobată de departamentul de imigratie. Cum functionează procesarea aplicatiilor sub această categorie, nu ne este prea clar?

R. După cum este deja bine cunoscut, din 2008, lista ocupatiilor în categoria independent (federal skilled worker) s-a schimbat mereu, devenind tot mai restrânsă. In 2008, ministrul imigratiei a înlocuit toată lista de ocupatii care exista înainte (practic nu erau ocupatii care nu se calificau pentru imigratie), cu o listă redusă si care, se pare, se schimbă de la an la an. Intrebarea vine la timp pentru că de curând, pe data de 25 iunie 2011, ministerul imigratiei a publicat noile schimbări în legea imigratiei în Gazeta Canadei, schimbări cu aplicabilitate în practică începand cu data de 1 iulie 2011. As vrea să mentionez câteva dintre modificările care sunt mai importante si care vor afecta multi aplicanti:
• Lista celor 29 de ocupatii publicată in iunie 2010 rămâne aceeasi si este resetată la (zero) ca număr de aplicatii;
• Toate aplicatiile trebuie să fie complet prezentate. In cazul în care un document nu este atasat conform cerintelor, întreaga aplicatie va fi trimisă înapoi aplicantului. Departamentul nu are resurse, timp si nici spatiu să depoziteze aplicatiile incomplete. De aceea, din punctul lor de vedere, este mult mai simplu si economic să le trimită în întregime înapoi;
• In perioada 1 iulie 2011 – 30 iunie 2012, se vor accepta 10.000 de aplicatii. S-a introdus o limită de 500 aplicatii pentru fiecare dintre cele 29 de ocupatii, cu conditia ca numărul total al aplicatiilor să nu depăsească cota initială de 10.000. Rezultă că unele ocupatii nu vor fi utilizate la întreaga lor capacitate de 500 aplicatii. Aplicatiile se vor procesa în ordinea primirii lor la Centrul de Prelucrare Initială din Sydney, Nova Scotia;
• Odată evaluarea initială făcută, Centrul din Sydney va trimite dosarul pentru prelucrare si finalizare la biroul de vize responsabil pentru aplicatia respectivă, luându-se în considerare atât nationalitatea aplicantului principal cât si statutul acestuia în tara de resedintă;
• Nu există limită pentru cei care au deja un loc de muncă aranjat (AEO), aprobat prin Service Canada;
• Toti cei care aplică în categoria de independenti vor trebui să prezinte de la bun început rezultatul examenului de limbă (engleză sau franceză, după cum este cazul);
• Categoria de antreprenor (business) este deocamdată întreruptă: nu se mai primesc aplicatii până la data când se vor publica noi reglementări;
• Pentru categoria de business – investitori federali (nu provinciali) – s-a stabilit o cotă de 700 applicatii pe an, începând cu data de 1 iulie 2011;
• Toate celelalte categorii, permise de studii si de lucru, vize de vizitator, sponsorizarea familiei sau a părintilor, aplicatiile pe baze umanitare, etc., rămân pentru moment neschimbate si vor fi prelucrate conform dispozitiilor anterioare.
Ce ne indică schimbările introduse si cum vor afecta ele aplicantii care doresc să emigreze în Canada sub categoria de imigrant independent? Dacă urmărim directia în care a evoluat această categorie de imigranti, devine foarte clar că guvernul tinde să limiteze numărul celor care vin în Canada fără să aibă un loc de muncă. Dacă numai cu câtiva ani în urmă numărul imigrantilor din această categorie se ridica la cca. 75.000, anul trecut (iulie 2010-iunie 2011) a văzut o scădere dramatică la cca. 13,700 aplicatii (aplicatii, nu persoane), atunci când de fapt limita fusese stabilită la 20.000 aplicatii. Anul care a inceput (1 iulie 2011-30 iunie 2012) înregistrează o scădere si mai mare, la 10.000 aplicatii, adică 50% mai putin decât în anul precedent.

Ideea care rezultă din această initiativă este clară: guvernul preferă să accepte si să prelucreze cererile pentru rezidentă care vin de la persoanele care deja au de lucru în Canada si aplică în categoria Canadian Experience Class (CEC), sau cei din afara Canadei care au un loc de muncă aprobat de departamentul de resurse umane (HRSDC) / Service Canada. Tocmai din acest motiv, nu există nici limită si nici o listă de ocupatii restrictivă pentru aplicantii din categoria independenti / skilled worker care au un loc de munca asigurat (Arranged Employment Offer) validat de Service Canada.

Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în emigraţie canadiană.






Mihaela Boeriu ; e-mail: mihaela@cgsconsultants.com    7/24/2011


Contact:






 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian