Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Un geniu al matematici, Gheorghe Titeica - o carte de Virgiliu Tataru

Consecvent cu sine insusi, cu nobila si impatimita indeletnicire de cercetator si valorificator al tezaurului stiintific romanesc, cu precadere a contributiei remarcabile a oamenilor de cultura mehedinteni in diversele domenii ale stiintelor si tehnicii, scriitorul Virgiliu Tataru ne-a oferit, in ultimele zile, inca o carte deosebit de interesanta, in care a abordat viata si personalitatea celebrului matematician Gheorghe Titeica, meritele stiintifice exceptionale ale acestuia ca savant de reputatie internationala, dar si de cadru didactic valoros al invatamantului superior romanesc.
Realizat in conditii grafice deosebite, la cunoscuta Editura Profin, volumul mentionat se deschide cu un studiu cuprinzator si riguros argumentat (al carui titlu apartine volumului insusi), in care sunt consemnate, mai intai, principalele date biografice, studiile urmate pe diversele trepte de invatament, apoi afirmarea sa treptata si consacrarea, pe plan national si international, deopotriva ca matematician, publicist, slujitor al invatamantului, recunoasterea unanima a acestor merite, onorante pentru stiinta romaneasca. Aflam ca Gheorghe Titeica s-a nascut la 17 octombrie 1873, in Turnu Severin, unde a facut si clasele primare, dupa care, incepand cu 1885, a urmat cursurile Colegiului National Carol I din Craiova, unde va conduce deja rubrica de matematica a "Revistei Scoalei", afirmandu-se nu numai prin probleme de aritmetica, geometrie, algebra si trigonometrie ( ce-i vor purta numele ), ci si prin studii originale, inclusiv de critica literara si filozofie, un interes aparte dovedind si pentru limbile latina si greaca.
Dupa absolvirea Colegiului ( 1 septembrie 1892 ), a reusit ca bursier la Scoala Normala Superioara din Bucuresti, inscriindu-se totodata si la Facultatea de Stiinte, Sectia Matematica, a Universitatii bucurestene, unde va avea profesori reputati ( precum David Emmanuel, Spiru Haret, Dimitrie Petrescu, generalul Lahovary s.a.), impreuna cu care , in 1894, va infiinta Societatea Amicii Stiintelor Matematice, el insusi devenind presedinte si avand ca vicepresedinte pe Spiru Haret. Dupa numai un an, Societatea respectiva va publica deja un prim volum de studii ( dezbatute, in prealabil, in sedintele periodice ), totodata Gheorghe Titeica intrand si in redactia revistei "Gazeta matematica", la care va colabora pana la sfarsitul vietii ( m. in1939 ).
Obtinand o bursa speciala, va pleca la Paris, unde, intre anii 1896-1899, va urma cursurile Scolii Nationale Superioare si ale Facultatii de Stiinte de la Sorbona, trecand, in 1897, examenul de licenta in matematica, ca prim clasificat ( in fata unei comisii compuse din Poincare, Andoyer, Darboux ). cu certificat de astronomie, mecanica rationala, calcul diferential si integral. La sfarsitul perioadei mentionate, isi va sustine si doctoratul in matematica, afirmandu-se totodata prin studii stiintifice, articole interesante publicate in reviste frantuzsti de specialitate. Revenind in tara, isi va inaugura prestigioasa cariera didactica, devenind, din 1903, profesor titular al Facultatii de Stiinte din cadrul Universitatii Bucuresti, apoi si al Scolii Politehnice, implicandu-se si intr-o bogata activitate publicistica la revistele "Natura", "Matematique", "Gazeta matematica". Dupa 1909, va deveni, treptat, membru corespondent, apoi titular al Academiei Romane, chiar vicepresedinte ( din 1928 ) si secretar general ( din 1929 ) al acestei prestigioase institutii stiintifice. Se bucura deja de o recunoastere onoranta pe plan international, dovada fiind alegerea ca membru al Academiei de Stiinta din Maryland ( S.U.A. ), membru al Societatii de Stiinte din Liege, doctor Honoris Causa al Universitatii din Varsovia, invitarea la o serie de reuniuni stiintifice internationale ( la Roma, Toronto, Atena, Oslo, Zurich, Paris, Bruxelles ), unde, adesea, va tine si cursuri universitare, unanim apreciate.
Dintre cele 23 de articole ce urmeaza studiului introductiv mentionat la inceput, majoritatea apartin autorului cartii ( publicate de-a lungul anilor in diferite reviste, locale sau nationale ), abordarile fiind deosebit de variate si bogate in informatii, adeseori inedite, cu aprecieri si evaluari originale, riguros argumentate. Amintim cateva astfel de titluri: Un eveniment national: Gheorghe Titeica la 60 de ani, Gheorghe Titeica in corespondenta cu Ion Simionescu, Un mare umanist, Cuvantarea domnului Gheorghe Titeica in numele Academiei Romane, Gheorghe Titeica si revista "Natura". Deosebit de interesante sunt articolele ce apartin lui Gheorghe Titeica insusi ( Stiinta si arta, Viata sociala, Doctorul Istrati organizator ), cat si studiile si articolele semnate de reputate personalitati ale epocii, precum Octav Onicescu ( Un conducator ), Constantin Chiritescu, Ion Zamfirescu, Ion Barbu, Serban Cioculescu, Petre Sergescu ( cu acelasi titlu: "Gheorghe Titeica" ), Nicolae Iorga ( Inaintea unui mormant: Gheorghe Titeica ), L. Kalustian ( Invatatul invatator Titeica ) si Gabriela Titeica ( Amintiri despre tatal meu ).
Lasand la optiunea, preferintele potentialilor cititori bucuria lecturarii acestei noi "bijuterii literar-stiintifice" semnate de Virgiliu Tataru, voi consemna, in incheiere, doar cateva dintre aprecierile elogioase la adresa savantului Gheorghe Titeica, a carui opera onoreaza deopotriva stiinta romaneasca cat si cultura acestor stravechi plaiuri mehedintene.
- "Ai muncit, iubite prietene, de cand erai copil in clasele primare, te-ai sustinut mai mult singur, ai urcat treapta cu treapta toate gradele invatamantului, ai atins cele mai inalte pozitii sociale... Ai dus peste mari si tari faima numelui de matematician roman. Cu suprafetele si retelele Titeica, ai sapat in tablele de granit ale stiintelor universale un nume romanesc" (Patriarhul Miron Cristea ).
- "In epoca in care a trait, a fost unul dintre cei mai prestigiosi si fermecatori conferentiari, popularizator consecvent nu numai al cunostintelor de matematica, dar chiar si din cele mai varite domenii. Avea o formulare clara, logic inlantuita, care imbina armonios elementele de stiinta cu imagini artistice, utlizand expresii interesante, atragatoare, comparatii care-i permiteau accentuarea scopului propus, a ideilor originale, sclipitoare, cu care-si presara intreaga expunere, fie ca vorbea direct in fata auditoriului sau a aparatului de radio, al carui frecvent invitat de onoare a fost" ( Virgiliu Tataru ).
- "Gheorghe Titeica e constiinta insasi a societatii noastre stiintifice. Cu un sentiment aproape mistic al unei chemari inalte, sub aparente uneori reci, cultiva o calda intelegere a omului, alaturi de cea mai pura pasiune pentru marile interese ale patriei. Intre aceste interese el aseaza, la locul intai, pe cele spirituale, carora le sacrifica tot plinul energiei sale. Le serveste, facand sa progreseze stiinta-i perfecta si, in aceeasi vreme, ostenindu-se, cu adanca intelegere, pentru cultura maselor poporului, a carui imbogatire cu bunuri spirituale ne face marirea patriei. Cu el impreuna, pe drumurile necunoscute ale viitorului, ne vom simti mai siguri, mai tari, mai oteliti si vom avea mai vie siguranta inaltelor realizari pentru care suntem asezati in acest colt de pamant." ... ( Octav Onicescu ).
-" La marginea cimitirului plin de amintiri, langa rapa care-si asteapta alte ramasite omenesti, a fost coborat, acum doua saptamani, un om care nu va putea fi inlocuit. Despre ce a fost profesorul Gheorghe Titeica pot vorbi specialisti in studiile matematice, si cea mai stralucita dovada a valorii sale a fost, acum cativa ani, invitarea la Sorbona, pentru a da acolo lectii intr-o ramura de stiinta pentru care nu se va afla nicaieri unul mai competent". ( Nicolae Iorga ).


Prof. Florian Vladica    6/11/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian