Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Convorbire cu Corina-Maria Zosim din Montreal , solistă în Opereta „Crai Nou”

Asociația La Muse-Héritage Musical a organizat pe data de 22 și 23 octombrie, două concerte cu Corul La Muse și soliști de operă invitați, prezentând opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, la Montreal, la Colegiul Brébeuf și la Ottawa, la Biserica Arlington Woods într-o distribuție de excepție: Marina Negruță și Corina Maria Zosim (soprane), Serghei Vîrticuș și Xavier Fugère (baritoni), Robert Marcaș (bas, director la Art Academy Ploiești), Liviu Iftenie, (tenor de la Opera Brașov), acompaniați de pianistul Alberto Pena Cortez. La acest spectacol de excepție, a cărei regie și punere în scenă au fost semnate de reputatul Florin Sălăjan, a evoluat și grupul de dans folcloric Hora din Montreal (condus de dl. Sălăjan). Ioana German, directoarea La Muse și dirijoarea corului cu același nume, organizatoarea și inițiatoarea acestui concert a prezentat opereta „Crai Nou” în premieră nord-americană în 2016 tot la Colegiul Brébeuf din Montréal, dar din cauza pandemiei, reluarea lui a fost amânată până în octombrie 2022.
Am avut frumoasa ocazie să port o convorbire cu soprana Corina- Maria Zosim,
Nu pot să nu adaug că la Montreal suntem mândri de concertele extraordinare organizate de Ioana German și corul La Muse și de talentații soliști care i se alătură și cărora le dorim cât mai multe spectacole și turnee împreună!

Născută la Brașov, Corina-Maria Zosim s-a remarcat de mică prin vocea sa de excepție cu un ambitus impresionat, prin timbrul cald împletit de o acuratețe impecabilă, prin sinceritatea expresiei vocale însoțite de o bucurie a cântării.
A studiat pedagogia muzicală atât în România, la Universitatea Transilvania din Brașov, cât și la Montréal, la Université de Québec à Montréal (UQAM) și la Université de Montréal, realizând astfel două bacalaureate, un master în educație și un doctorat în studiile muzicii. Dirijor al corului Armonia (St-Hubert) și a altor doua coruri de copii, din 2003 până acum, vocea ei a răsunat pe scenele din Montreal, Ottawa, Toronto, Niagara, Halifax, Saskatoon, Vancouver, reprezentând cu mândrie România. Mai mult, artista a susținut și a colaborat cu poeți, cu muzicieni și cu pedagogi atât din Montreal cât și din România, oferind momente muzicale, artistice și ateliere de formare vocală și muzicală unui public variat.
Specialist al pedagogiei muzicale active Orff, Corina-Maria a predat muzica timp de 17 ani atât în învățământul primar și secundar cât și universitar. De altfel, astăzi este director de școală primară și chargée de cours al departamentului de muzică al Facultății de Arte la Universitatea Québec la Montréal (UQAM).
În ajunul concertului „Crai Nou” organizat și dirijat de Ioana German, directoarea Asociației La Muse Héritage Musical, unde Corina-Maria Zosim va interpreta unul din rolurile principale ale operetei scrise de Ciprian Porumbescu, jurnalul Accent Montréal îi adresează câteva întrebări care se concentrează pe cariera ei muzicală și pedagogică plină de succes.

- Ce anume v-a influențat să urmați această carieră?

- Încă din fragedă copilarie mi-a plăcut să cânt și să armonizez liniile melodice cântate de tatăl sau mama mea. Deși m-am născut în Brașov, am copilărit și am urmat cursurile școlii primare și secundare în orașul Făgăraș. Aici am cântat în cor încă de la grădiniță, cunoscut scena și iubit cântul vocal. Împreună cu fratele meu mai mare ne armonizam mereu. La 14 ani, am decis să urmez cursurile la Liceul Pedagogic din Brașov, unde repede am devenit atât coristă cât și una din solistele corului Melos, al liceului, împreună cu care am participat la concursuri naționale și internaționale, timp de mai bine de șase ani. Am studiat canto clasic atât la Școala populară de arte cât și la Conservatorul Universității Transilvania din Brașov.

- Ce rol interpretați în opereta „Crai Nou”? Prin ce se definește partitura muzicală care o veți interpreta?

- Rolul ce îl interpretez în opereta „Crai Nou” prezintă o tânără cuconiță, pe nume Anica, care este nepoata unui dregător, ce se îndrăgostește de Leonaș și împreună fug de acasă pentru a se căsători. Ei au nevoie de ajutorul Doichiței și a lui Moș Corbu pentru că sunt urmăriți de către Ispravnic și de jandarmi. Opereta este de fapt o glumă, în care Ispravnicul este păcălit de cei doi tineri, ajutați de țăranii de la munte, pentru ca în final el insuși să îi logodească. Eu interpretez câteva duete mai ales cu Leonaș (interpretat de tenorul Liviu Iftene de la Opera din Brașov, care a fost invitat de Ioana German să facă parte din distribuția spectacolului). Partiturile mele sunt oarecum dramatice: prima este o lamentație pentru că Anicăi nu-i dau voie părinții să se căsătorească, iar în a doua parte, muzica exprimă mândria Anicăi că este îmbrăcată în portul românesc și iubește viața de la țară.

- Câteva cuvinte despre colaborarea cu Ioana German, (corul la Muse) și cu soprana Marina Negruță, care va interpreta rolul principal al Doichiței în opereta Crai Nou pe data de 22 octombrie...

- Colaborarea atât cu Ioana German cât și cu Marina Negruță a început încă de la înființarea corului La Muse, în anul 2009, când am avut plăcerea să cânt ca și coristă. În toți acești ani, colaborarea mea s-a îmbogățit prin participarea în calitate de solistă a corului La Muse la multe din evenimentele organizate de Asociația La Muse: Concertul de Craciun „Sf. Nicolae” din 6 decembrie 2015, Concertul „Gloria” din 23 aprilie 2016, Recitalul „Voyage Musical” din 2 octombrie 2016, ce mi-a fost destinat în mare parte, (photo ), Concertul „Harmonies Francophones” din 11 mai 2019 și Concertul de Craciun „Noël enchanté” din 23 noiembrie 2019. Cu Marina Negruță am susținut recitaluri și duo-uri organizate de Asociația La Muse mai ales cu prilejul evenimentului anual din Quebec, Journées de la Culture. Tot cu ea am cântat la Ziua României organizată de Ambasada Română de la Ottawa în 2019.

- Pe lângă calitatea extraordinară a vocii dvs, care vă dă posibilitatea să interpretați piese de mare finețe în calitate de soprană, sunteți și o bună profesoară de muzică și pedagogie muzicală...Ați dezvoltat o teorie și o practică pe tema „gesturilor expresive” în predarea muzicii, dar și în dirijarea corurilor și orchestrelor, vă rog să ne dați mai multe detalii.

- Încă de la începutul liceului, dirijoarea corului Melos, d-na Elena Criveanu a devenit un om important în viața mea. Deși eram fascinată de felul său unic de a dirija corul, gesturile mâinii și expresiile faciale, postura și energia ce o degaja în timpul concertelor, am observat influența intervențiilor sale asupra interpretării melodiilor cântate. Acest tipar de expresie s-a sudat din ce în ce mai adânc în sufletul și mintea mea. Mai mult, practica mea profesională în Canada gravitează în jurul cântului, predării muzicii, dirijării corurilor și orchestrelor. La universitate, atât în România cât și în Canada, în timpul orelor de dirijat de exemplu, profesorii au observat rapid că aveam un mod original de a dirija. Gesturile mele au fost mai rotunde decât ale colegilor, prea numeroase și prea expresive din punctul lor de vedere. Într-adevăr, am folosit întotdeauna ambele mâini însoțite de o expresie facială. Mi-au sugerat să rămân la simplitate si să folosesc cât mai puține gesturi posibil. În ciuda acestor recomandări, prin conducerea unui cor de adulți amatori și a două coruri de copii, mi-am permis să-mi explorez gesturile pe baza amintirilor mele și a discuțiilor în continua desfășurare cu doamna Criveanu.
Și da, într-adevăr, pe parcursul a peste 17 ani de predare a muzicii, mai ales la nivel primar, am experimentat principiul gestului expresiv, lucrând cu elevii și, în același timp, dirijând coruri. La fel, am observat multă vreme influența imediată a gesturilor mele – a mâinilor mele, și a întregului meu corp –, combinată cu expresiile feței și ale vocii mele, asupra interpretării piesei muzicale lucrate cu elevii din ciclul primar. și cântăreți adulți. În acest sens, între 2012 și 2014, în cadrul unui program de master am dezvoltat un model de predare (Zosim, 2014) prin codificarea unora dintre gesturile mele și am studiat, la locul meu de muncă, influența acestora asupra interpretării elevilor din primul ciclu al școlii primare. Răspândindu-l în jurul meu, mi-am dat seama că profesorii erau mulțumiți de rezultatele obținute în urma integrării modelului meu în predarea lor. Acest lucru m-a motivat să mă investesc într-un program de doctorat ce l-am terminat anul acesta și care a dat naștere la un model de predare à modelului meu profesorilor de muzică de pretudindeni și implicit, la îmbunătățirea predării cântecelor în rândul elevilor din școala primară.

- După ce ați fost profesoară de muzică la clasele primare la Școala Félix-Leclerc din 2013 în 2021, și directoare adjunctă la Școala Patriotes-de-Beauharnois (2021-2022), în acest an ați devenit directoare la Școala Primară Saint-Étienne și directoare adjunctă a Școlii Primare Saint Paul. Din toamna anului 2018 predați și la Universitatea de Québec la Montreal. Ce specialitate aveți?

- Pâna acum am fost supervizor de stagiu, evaluator în comisiile de admitere la facultatea de muzică, am predat cursuri atât de didactică a muzicii cât și de gestiune de clasă, atât pentru studenții de bacalaureat ai departamentului de muzică, cât și pentru departamentul de masterat al Facultății de Arte (UQAM). Daca pot rezuma, speciliatea mea se definește prin punerea în evidență a pedagogiei active ORFF* în clasele primare și a gestiunii de clasă la orice nivel de predare.

- Câteva cuvinte despre societatea Orff-Québec, unde ați fost președintă.

- Specialistă a pedagogiei muzicale active ORFF și formată atât aici la Montréal cât și în Europa, la Institutul Pedagogic CARL ORFF din Salzburg, Austria, am prezidat asociatia profesorilor de muzică din Québec timp de mai bine de șapte ani, am organizat un congres de muzică deschis atât la nivel național cât și internațional la Halifax, în 2014 și am reprezentat profesorii de muzică din provincia noastră prin ateliere ce le-am susținut la alte congrese naționale : Winnipeg, 30 avril; Niagara, 2018; Saskatoon, 2016; Halifax, 2014; Vancouver, 2012. În acest moment, continui să colaborez cu Asociatia ORFF – secția Québec, pentru a oferi ateliere de formare când expertiza mea poate fi de folos.

- În anul 2015 ați fondat cvartetul vocal Belakord din Montreal, cu care interpretați muzică clasică sacră și profană, cât și de divertisment. Ce valențe are pentru dvs această formație?

- Cvartetul Belakord reprezintă pentru mine unul dintre cele mai frumoase cadouri ale vieții mele din Canada. Împreună cu cei trei prieteni, am petrecut clipe muzicale ce ne-au rămas marcate pe viață. Sincer, la început, în mod poate egoist, am pornit acest cvartet pentru a-mi liniști dorul și durerea despărțirii de cvartetul Anatoly al cărei membră fondatoare am fost și la care am colaborat timp de 6 ani - astăzi, un cvintet de succes atât în România cât și în lume. Belakord ne-a oferit tuturor momente minutate care ne-au ajutat să trecem peste greutățiille inerente ale vieții. Îmi doresc din suflet să reluăm activitatea în anul 2023. În acest sens, sunt în căutarea a trei suflete inamorate de muzica vocală având un obiectiv comun: să cântăm expresiv pentru plăcerea exprimării sentimentelor prin muzică.

- Planuri de viitor ?

- Desigur că îmi doresc ca din ianuarie 2023 să înmulțesc concertele atât personale cât și colaborările mele cu alți artiști din Montreal și de pretutindeni. Pentru moment, atenția mea este dirijată înspre Opereta Crai Nou ce va fi prezentată pe data de 22 octombrie la Montreal și pe 23 octombrie la Ottawa. La o lună după acest minunat eveniment, pe data de 26 noiembrie, voi cânta în spectacolul aniversar al doamnei Paula Alecu : 10 Ani de Cântec la Montréal. La finalul lunii decembrie a acestui an, corala Armonia își reia activitatea și va susține un mic concert de colinde destinat tuturor celor ce doresc să petreacă o seară de taină la lumina lumânărilor la Catedrala Episcopală Sfântul Gheorghe din Saint Hubert.
Pentru anul 2023, doctoratul fiind terminat, îmi doresc să înregistrez un compact disc în care voi împleti atât muzica clasică cât și cea populară și pop, creații proprii și interpretări unice.

- Mulțumesc, dna Corina-Maria Zosim, vă dorim mult succes în toate întreprinderile dvs muzicale și așteptăm cu nerăbdare CD-ul dvs!

*Metoda ORFF în pedagogie introduce predarea muzicii la copii într-un fel mai accesibil pentru ei. Conceptele musicale sunt predate/învățate prin cântec, dans, mișcare, teatru și practicarea instrumentelor de percuție. Astfel improvizația și compoziția joacă un rol important în percepția natural a copilului și înclinația lui spre “joacă” este încurajată.

a consemnat Eva Halus

# interviu apărur in Accent din Montreal





Eva Halus    10/29/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian