Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Manifestări cultural-religioase de Sfântul Dumitru, la Craiova

În fiecare an, apropierea praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir pirlejuiește manifestări de cinstire a memoriei sale, în toate comunitățile creștin ortodoxe, dar mai ales în acelea care îl au pe Sfântul Dimitrie ca ocrotitor. Tradiția este una veche și s-a manifestat în diferite forme, mai ales în aceea a sărbătoririi „hramului” bisericii din comunitatea respectivă, fiind foarte multe satele românești unde bisericile au acest hram. Și acum, în vremurile moderne, când este hramului satului (mai ales de Sfântul Ioan, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfântul Prooroc Ilie, Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică, Sfântul Mucenic Dimitrie, Sfântul Ierarh Nicolae) oamenii se adună cu neamurile și prietenii, la câte unul acasă și, după slujba de la biserică, urmează o petrecere. În unele locuri se mai face, după-amiaza (am constatat chiar în această toamnă, pe 8 septembrie, la Socu-Bărbătești, în Gorj) hora satului.
Desigur, orașele au preluat altfel această tradiție și un exemplu este Craiova, unde, chiar în aceste zile, mai multe activități cultural-religioase au fost înscrise într-un program destul de amplu, cu implicarea și a unor instituții de cultură.

Duminica premergătoare sărbătorii, a fost ziua vernisării unei expoziții cu totul aparte, purtând genericul „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie la Muntele Athos”. Expoziția a fost organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Muzeul Olteniei din Craiova, secția de etnografie și cu Fundația „Muntele Athos” din Salonic, Grecia.
Ambele orașe sunt ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale cărui sfinte moaște se găsesc în Catedrala Sfântul Dimitrie din Salonic, dar câteva părticele se află și la Catedrala Mitropolitană din Craiova, care poartă același hram.
Piesele acestei expoziții itinerante constituie reprezentări ale Sfântului Dumitru după fresce, icoane portabile, opere de artă minoră, broderii din aur, sculpturi în marmură și altele, care care acoperă în timp perioada secolelor XII-XX.

Deschiderea expoziției a fost făcută de către domnul Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, după care au vorbit, despre expoziție și despre semnificația sărbătorii: Anastasios Ntouros, directorul Mount Athos Center; Apostolos Patelakis, de la Institutul pentru Studii Balcanice din Salonic; arhimandritul Vladimir Dărângă - Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”; Irinel Cănureci, șeful secției etnografie a Muzeului Olteniei.
După cum au declarat, în alocuțiunile lor, domnii Lucian Dindirică și Apostolos Patelakis, prezenta expoziție face parte dintr-un șir de activități care au rezultat din colaborarea dintre Biblioteca „Aman” și instituții culturale din Salonic. Profesorul dr. Apostolos Patelakis nu uită faptul că s-a născut în Craiova, că și-a făcut aici toate studiile de bază, de la cele primare până la cele universitare și că orașul l-a primit și îl primește mereu cu toată dragostea.
Expoziția, care poate fi vizitată la „Casa Băniei” din Craiova până pe data de 27 noiembrie, a fost prezentată în mai multe orașe europene, iar recent a revenit dintr-un itinerar american.

Programul manifestărilor de Sfîntul Dumitru cuprinde, la Craiova, și alte momente de remarcat, între care traditionala procesiune, pe străzile centrale ale orasului, cu raclele în care se află părticele din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfintei Mucenițe Sabina, prăznuită în data de 27 octombrie, și cu racla în care se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana diaconița și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah. În ajunul și în ziua de 26 octombrie slujbele la catedrală sunt special dedicate Sfântului Dumitru.



Rodica Păvălan





Rodica Păvălan    10/24/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian