Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Canadiana - Cosul cu alimente

Acum câtiva ani, priveam cu interes expozitia în imagini prezentată la Ontario Science Centre, legată de “cosul cu alimente” reprezentativ pentru diverse tări din lume.

Desi deloc neasteptată, concluzia te punea totusi pe gânduri, în vreme ce treceai în revistă mesele încărcate cu de toate apartinând familiilor din tările avansate ale Americii de Nord, Japoniei sau Europei, în vreme ce familiile provenite din tări ale Americii de Sud sau Africii prezentau un modest număr de saci cu cereale si/sau câteva fructe sau rădăcinoase.

Nu demult, în vreme ce îndeplineam ritualul săptămânal al cumpărăturilor alimentare, mi-a venit ideea să aflu mai multe despre cei care ne ajută, de câteva decenii, să umplem acest cos, pentru care se cuvine, desigur, să fim recunoscători.
“Parmalat” este compania care mă ajută să pun pe masă laptele marca “Beatrice”, untul “Lactantia”, iaurtul balcanic original marca “Astro”, bastonasele de brânză îndrăgite de copii “Ficello”, brânzeturile cu aromă puternică “Black Diamond” sau “Balderson”. Filiala canadiană a companiei italiene “Parmalat” s-a deschis în 1997, an în care a achizitionat si mărcile de renume enumerate mai sus. Ca o notă, brânzeturile “Balderson” au respectabila vârstă de 137 de ani, cel care le-a produs prima dată fiind un soldat britanic în retragere, John Balderson, din provincia Ontario. Brânza de tip cheddar “Black Diamond” a fost întemeiată ca marcă în 1933 de Robert F. Hart, fiind produsă în localitatea Belleville, Ontario. Agronomul Lionel Beaudet a fost primul producător canadian de unt care a folosit ambalajul din aluminiu pentru a păstra prospetimea untului său, “Lactantia”, ale cărui începuturi se situează în anul 1947, în orasul Victoriaville din Québec.

Laptele si untul marca “Neilson” îsi au începuturile în anul 1893, când William Neilson, fiul unor imigranti scotieni, si-a investit tot avutul în câteva vaci de lapte si masini de confectionat înghetată. {n anul 2006, Neilson a fost achizitionată de Saputo, firmă care ne oferă delicioasele produse de tip “Tuma” (un fel de cas) si “Bocconcini”, sau “Provolone”, pentru a da numai câteva exemple. Saputo este si ea o firmă cu vechime, fiind înfiintată de o familie de sicilieni (Lino Saputo) care au emigrat în Canada în anii ’50.

Delicioasele iaurturi Oikos, Danone Activia, Danino (pentru copii) etc. sunt produse de firma “Danone”. {nceputurile acestor produse se leagă de numele lui Jude Delisle, care a demarat în prima jumătate a secolului 20, în Montréal,o mică afacere cu iaurt, afacere ce a luat apoi proportii. Firma Delisle a fuzionat cu Danone în anul 1993, având în prezent sediul în localitatea Boucherville (Québec).

Untul si smântâna “Gay Lea”, brânza “Ivanhoe” si brânza de vaci cu smântână “Nordica” sunt produse sub umbrela “Gay Lea”, o asociatie cooperativă a peste o mie de fermieri, înfiintată în anul 1958, astăzi cu numeroase centre de distributie în Ontario si Québec. Produsele “Ivanhoe” au început ca o mică afacere în
Enumăram, mai sus, câteva dintre companiile care în prezent ne pun pe masă produsele alimentare ce fac parte din viata noastră de zi cu zi. {ntrucât lista este foarte lungă - dificil de cuprins în câteva paragrafe - voi continua cu prezentarea a numai unei selectii a acestor mărci, din dubla dorintă de a descrie începuturile fiecăreia, începuturi care adesea au stat sub semnul curajului (multi dintre acesti primi proprietari erau si ei imigranti), al initiativei, al spiritului antreprenorial, precum si din dorinta de a sublinia, în această lună a Cornucopiei, recunostinta pentru abundenta alimentară ce ne este oferită.

Western Creamery, spre exemplu, este o firmă care oferă produse lactate (brânză topită, iaurturi, brânză de vaci, smântână etc.). Amplasată în Brampton, această companie are si ea o vechime de peste jumătate de secol (saizeci de ani). Ca multe dintre companiile descrise anterior, Western Creamery a fost incorporată (2006) într-o altă firmă, si anume compania Liberté Natural Foods din Québec.

Cuddy Farms este o fermă ale cărei începuturi se situează în anii ’50. Amplasată în Strathroy, Ontario, ea a luată fiintă atunci când un anume Mac Cuddy a cumpărat 40 de hectare de pământ si 1,500 de curcani. Mezelurile Cuddy, delicioase, îsi au locul lor zilnic pe masa noastră.

In cadrul produselor de panificatie, se cuvine să mentionăm marca Pepperidge Farms, producătoare, printre altele, a bine cunoscutilor “pestisori” (Goldfish crackers). Cea care a pus bazele acestei companii este o gospodină din Connecticut, Margaret Rudkin, care, în anul 1937, a deschis o mică afacere din dorinta de a produce pâine fără conservanti, pentru unul dintre cei trei copii ai săi, alergic la anumite ingrediente. Pepperidge era numele fermei pe care familia lui Margaret o detinea în Connecticut. Compania a fost achizitionată de către Campbell Soup în anul 1961, iar snack-urile în formă de pestisori au fost create în anul 1962.

Bicuitii marca Mr. Christie poartă numele unui personaj real. William Mellis Christie s-a născut în anul 1829, în Scotia, unde a învătat mestesugul brutăriei, înainte de sosirea sa în Canada în anul 1848. Afacerea Christie, Brown and Company a luat fiintă în anul 1853, proprietarii fiind William Christie si Alexander Brown. Astăzi, Mr Christie stă sub semnul unei alte mari companii, Nabisco (National Biscuit Company), si ea cu vechime (a fost înfiintată în anul 1898), alături de alte mărci, precum Oreo (lansat pe piată în 1912), Triscuit (produs prima dată în 1903), Chips Ahoy! (fabricati întâia oară în 1963) etc. Strada si statia de metrou Christie din Toronto sunt numite după William Mellis Christie.

Biscuitii si barele din cereale marca Leclerc îsi au si ele originea la început de secol 20. Afacerea a fost începută de François Leclerc, din Québec City, în anul 1905, primii săi biscuiti fiind făcuti după reteta sotiei sale, Zelia.
Bine cunoscuta marcă de făină Five Roses are si ea o istorie de peste 100 de ani. Ea a fost produsă întâia oară în anul 1888, în localitatea Keewatin din Ontario, de către compania Lake of the Woods Milling Company. Această companie a fost achizitionată de Ogilvie Flour Mills în anul 1954, apoi de Archer Daniels Midland Company, în anul 1994, si, în cele din urmă, de Smucker Foods of Canada Corp., în anul 2007.Smucker Foods are si ea o îndelungată istorie, fiind înfiintată în anul 1897, în Ohio, de către Jerome Monroe Smucker, fabricant de cidru. Compania americană a pătruns pe piata canadiană în anul 1988, oferind gemuri, jeleuri etc., si adăpostind sub umbrela sa mărci precum Five Roses, Robin Hood (făină), Folders (cafea), Bick’s (castraveti murati) etc.

Asa cum spuneam la începutul articolului, lista de produse alimentare si de fabricanti ai acestora este lungă, numai câtiva dintre ei putând fi inclusi în această scurtă prezentare. Istoria lor rămâne nu mai putin fascinantă, sentimentul de recunostintă pe care îl avem astăzi pentru faptul de a avea o masă îmbelsugată, în pace, incluzându-i si pe acesti pionieri din domeniul consumului alimentar, cărora le datorăm apreciere pentru calitate si traditie.


Eliza Ghinea




Eliza Ghinea    10/23/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian