Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sfințirea Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Schomberg, Ontario, Canada.

Aceste rânduri sunt inspirate de trăirile ultimelor zile cu prilejul participării la slujbele de sfințire a Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Schomberg, Ontario, Canada. Evenimentele legate de sfințirea bisericii au început vineri 27 mai 2022 cu Vecernia Înnoirii și au continuat sâmbătă 28 mai 2022 cu slujba de târnosire a bisericii, respectând rânduiala sfințirii Bisericilor Ortodoxe de Răsărit.

La evenimente au luat parte patru ierarhi (episcopi): IPS Arhiepiscop Nathaniel al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America, IPS Arhiepiscop Irenee de Ottawa și al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Canada, PS Părinte Andrei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America și PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. PS Părinte Iustin a fost însoțit de o delegație de șapte membri ai Episcopiei Maramureșului.

Momentul central al ceremoniei sfințirii a fost așezarea în piciorul central al mesei Sfântului Altar, în prezența Arhiereilor, a moaștelor de sfânt și a hrisovului de sfințire, purtând semnăturile Ierarhilor Sfințitori, a preotului paroh și ale preoților împreună slujitori. Masa Sfântului Altar a fost apoi pecetluită cu ceară, spălată cu apă de trandafiri, unsă cu Sfântul Mir, împodobită cu icoanele celor patru evangheliști ( Matei, Marcu, Luca și Ioan), îmbrăcată în cămașa permanentă și împodobită cu veșmintele festive.

Nu este puțin lucru să participi la sfințirea unei biserici, mai ales a bisericii sufletului tău, fiind poate un eveniment unic în viața unui om și cu siguranță este un eveniment unic în viața unei biserici. Se spune că reperele unei vieți trăite cu sens sunt creșterea unui copil, construirea unei case și sădirea unui pom. Eu cred că și participarea la ridicarea unei biserici este printre îndatoririle fundamentale ale omului, în special ale creștinului ortodox.

Participând la sfințirea unei biserici ortodoxe realizezi că în primul rând ești creștin și după aceea ești român și canadian, realizezi că nu ești pierdut într-o lume fără direcție, știi din nou cine ești, de unde vii și încotro te îndrepți, vezi lumina de la capătul tunelului. Așa cum spunea Preafericitul Părinte Iustin la una dintre predici „când vom trece dincolo vom auzi dangătul clopotului bisericii unde te-ai născut sau a celei pe care ai ctitorit-o”.
Biserica Ortodoxă din Schomberg Ontario este închinată Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Cu ocazia sfințirii, acesteia i s-a acordat dreptul de a avea un al doilea hram și anume cel al Sfintei Cuvioase Parascheva, veșmântul acesteia fiind un dar de preț pe care Biserica din Schomberg la primit din partea Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei. Putem pleca genunchii la catafalcul Sfintei Parascheva și atinge Sfântul Ei veșmânt și aici, departe de țară.

Profunzimea spirituală, calitatea excepțională de comunicatori și cuvintele de învățătură al Preafericiților Părinți mă fac să mărturisesc că acesta a fost unul dintre cele mai profunde evenimente religioase la care am avut prilejul să particip. Duhul Sfânt a fost în mijlocul nostru poate mai mult ca niciodată. Lumina pe care au adus-o în sufletele noastre slujitorii lui Dumnezeu pe pământ nu poate fi exprimată în cuvinte.

Am mai simțit asemenea emoții la sărbătoarea Cuvioasei Maicii Parascheva la Iași în 2019 și la întâlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican în 1998. Interesant este că pe 28 mai 2022 s-au împlinit exact 21 de ani de când am călcat pe pământ canadian, nu cred în coincidențe, ci doar în planul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Important este să te definești, oriunde te-ai afla, în legătură cu valorile neamului din care vii, cu adevărurile în care crezi, și să ai curajul și demnitatea de a le rosti.

Astăzi prin mila lui Dumnezeu și prin strădania preotului paroh Ciprian Pașca, miracolul de a avea o biserica a noastră sfințită s-a înfăptuit, așa cum ne-a spus de nenumărate ori: „Ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu”. Așa cum Dumnezeu ne-a lăsat crucea ca semn al credinței și izbăvirii noastre, așa lăsăm și noi urmașilor noștri un lăcaș de cult ortodox unic prin frumusețea icoanelor și picturilor neo-bizantine și despre care un vizitator canadian spunea recent „This is just gorgeos” („Aceasta este superbă”).

Dumnezeu să vă ocrotească Preafericiți Ierarhi Sfințitori ai bisericii noastre, pentru efortul făcut de a veni de la mii de kilometri, și chiar de peste mări și țări, din iubita noastră patrie, România. Nu vom uita îndemnul Preafericitului Părinte Iustin de a ne trage puterea în viitor din acest eveniment important al vieții noastre, din această atingere cu aripa divinității.

Astăzi știm de unde a învățat Părintele Ciprian Pașca a cânta pricesne, de unde a primit darul preoției și înclinarea de a asculta la nevoile enoriașilor, astăzi cunoaștem izvorul acestor binecuvântări, pentru că l-am întâlnit pe Preafericitul Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului. Aflând despre intenția mea de a scrie acest articol m-a îndemnat să scriu un articol frumos, sper să fi reușit.

Cu Dumnezeu înainte!

Ioan Cojocariu
Iunie 2022, Toronto, Ontario, Canada

Nota Observatorul.
Vezi cateva imagini de la aceasta ceremonie la rubrica evenimente culturale de pe site-ul Observatorului.





Ioan Cojocariu    6/2/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian