Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Subiectiv - Moara știrilor din aer

A fost o vreme în care decupam din ziare articole sau note care știam că-mi vor fi necesare mai târziu. Se înțelege că nu toate mi-au folosit, dar peste timp am găsit în ele un tezaur de date uitate, marcând epoci din existența noastră. Astăzi - cine mai cumpără astăzi ziare? - când apare pe internet ceva interesant, tipăresc, capsulez cu o agrafă paginile și pun la dosar. Oh, nu știți, am devenit maistru în dosare!

Am dosar pentru notele de plată, pentru garanțiile obiectelor cumpărate, pentru rețetele de medicamente și altele. Pentru comentariile unor specialiști care știu ce se petrece în lume, am un alt dosar. Pentru că nu știu nimic în politică, până decid cine are dreptate, printuiesc, capsulez și pun la dosar. Acum e mai greu: fiecare nouă zi mă izbește cu informații precum valurile unui tsunami în fața căruia nu te poți împotrivii. Nici tiparnița mea nu poate face față. Sunt inundat de hârtii în jur, iar în minte, ideile se hărțuiesc între ele ca marionetele păpușarilor din iarmaroc.

Ultima bombă: Elon Musk a cumpărat Twitterul. Știrea a cutremurat lumea mai mult ca războiul din Ucraina. De o vreme presa este disperată: ce are să se întâmple când fiecare individ va avea acces la acest zip select de comunicație care a funcționat doar pe o singură linie, fără revers? Bine, spun unii cu experiența fericirii vieții din comunism: Ideologia stângii nu poate funcționa decât prin absența comparației, deci orice altă idee trebuie suprimată. Altfel nu se poate! ”Da, dar Musk deschide porțile la toți. Ce o să se întâmple cu democrația?” Cred că deplâng democrația Stalinistă, sau pe cea a lui Ceaușescu din vremuri pe care nu vrem să ne mai amintim.

Dar viața merge înainte. Moara știrilor prinse din aer toacă alte noi și mai noi noutăți cu alarmiste scumpiri de prețuri, cu lipsuri din galantarele prăvăliilor, cu întâmplătoare împușcături în crepusculul înserării în care copii, pietoni și polițiști devin victime și, precum ceața căreia nu i te poți împotrivi se așterne implacabilă peste noi, ne vedem tăcuți de treabă.

O mare specialistă din domeniul finanțelor, Naomi Prins, ne informează fără ascunzișuri că am intrat într-un nou normal. (Unde am mai auzit eu treaba asta? Ah, la Barac Obama!) Cele 150 trilioane de dolari diferența dintre valoarea Finanțelor pe Glob și Realitatea Economică Mondială, pe care ea o numește Marea Distorsionare, nu trebuie să ne înspăimânte ca prevestirea unei crize economice globale cauzată de datorii ce nu se vor putea achita niciodată, pentru că de acum acesta este ”noul normal”. Pe scurt, dânsa își motivează teoria arătând că din anul 1948 până în 1971 cele doua valori, cea a Finanțelor și cea a Economiei au avut traseuri paralele. În 1971, când președintele Richard Nixon a văzut că războiul din Vietnam îl costă cam 3,2 trilioane de dolari în banii curenți și cum acesta sumă nu putea fi acoperită prin mărirea taxelor, a scos dolarul american din paritatea cu prețul aurului. Deci și-a plătit furnizorii cu note de plată tipărite care valorau mai puțin decât aurul. De atunci a început Marea Distorsionare, pentru că fluxul de bani scoși pe piața monetară depășea valoarea produsului global al economiei. Au trecut de atunci 50 de ani și fiecare președinte a tipărit mai mulți bani, care în fapt, a diminuat puterea noastră economică de cumpărare și a dat mai multă putere băncilor. De aceea diferența globală astăzi dintre valoarea banilor din visteriile băncilor și valoarea produsului economic este aproape de 150 trilioane dolari și sunt prevăzute schimbări esențiale în felul în care banii vor circula în viitorul apropiat.

Ați auzit de Ministerul Adevărului? Nu, nu este invenția mea, aparține lui George Orwell din faimoasa lui carte dystopiană ”1984”. Ce este Ministerul Adevărului? O unealtă pentru propagandă a guvernului, a cărei prioritate este aceea de a controla orice formă de informare a publicului de către Big Brother (Fratele cel Mare sau Șeful Suprem). Adevărul a devenit un păcat de ne iertat în statul flămând putere nelimitată care interzice populației gândirea și vorbirea liberă împreună cu alte libertăți suspendate prin legi impuse cu draconiana autoritate a armelor. Un astfel de stat este Autoritar.

Secretarul Alejandro Mayorkas care are în subordine Homeland Security Agency (Securitatea Statului) a făcut următoarea declarație în fața Comitetului Judiciar al Congresului Statelor Unite, la data de 28 aprilie:
”Noi am înființat o comisie de guvernare a informațiilor greșite și a dezinformaților în cadrul Departamentului de Homeland Security (Securitate) pentru o mai efectivă combatere a acestui atac, nu numai pentru securitatea alegerilor, dar și pentru securitatea Statului” Cu alte cuvinte Șeful Securității Americane a anunțat Congresul că s-a instituit un organ polițienesc de control a vorbirii libere, pentru că vezi, ”comunitățile locale trebuie să identifice individualii care ar putea descinge la acte violente pe motive ideologice, din ură, povestiri false sau alte dezinformații propagate in media socială ori alte platforme” Întrebare: cum pot comunitățile locale să identifice pe cei care ar putea descinge la acte violente inexistente încă? Probabil, ca în vremuri de tristă amintire, cu pârâitori și agenți infiltrați de securitate.

În primul Amendament al Constituției Statelor Unite, textul spune: ”Congresul nu trebuie să facă legi în legătură cu o organizație religioasă care ar putea reduce libertatea procedurii ei, or ar limita libertatea vorbirii, ori a presei, ori drepturile oamenilor să se asambleze în pace ca să ceară Guvernului îndreptarea problemelor” (traducere personală)

Întrebarea se pune cum se pot crea agenții de o asemenea drastică măsură împotriva propriei populații în ajunul alegerilor din toamna acestui an, care contravine drepturilor decretate de Constituție și cu ce scop? Răspunsul pare clar în Cartea lui George Orwell, 1984: Adevărul poate deveni un păcat de ne iertat în statul flămând de putere nelimitată care interzice populației gândirea și vorbirea liberă împreună cu alte libertăți suspendate prin legi impuse cu autoritatea armelor.


David Kimel / Toronto





David Kimel    5/19/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian