Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Drapele canadiene si culorile lor - Drapelul Teritoriului Yukon

Canada este organizată sub forma unui stat federal, din zece provincii si trei teritorii, fiind al doilea stat ca suprafată din lume. Unul din cele trei teritorii este Yukon. La 13 iunie se împlinesc 117 ani de când teritoriul Yukon a intrat în anul 1898 în Confederatia Canadiană. De la crearea sa, teritoriul Yukon a fost guvernat de un comisar si un consiliu legislativ din sase membri, numiti de guvernul federal de la Ottawa pe cel putin cinci ani. Comisarul actual este onorabilul Doug Phillips, numit în această calitate pe 17 decembrie 2010. Actalul premier este d. Darrell Paz Pawlowski investit în functia la 11 iunie 2011.

Yukon este teritoriul cel mai de vest al Canadei, mărginit la vest de Alaska - SUA, la est de Northwest Territories - Canada, iar la sud de Provincia canadiană Columbia Britanică. Suprafata teritoriului este de 482.443 km pătrati iar populatia în 2011 numără 33.897 locuitori, majoritatea fiind eschimosi inuiti. Cei mai vechi locuitori din acest teritoriu au fost descendentii celor care au migrat din Asia prin intermediul Podului Bering Land si care s-au stabilit aici în urmă cu peste 12.000 ani. Capitala este Whitehorse, cel mai mare oras din nordul Canadei, aici locuind 75% din populatia teritoriului si a fost numit după Rapids White Horse. În partea de sud-vest a teritoriului se găseste muntele cel mai înalt din Canada, Mount Logan - 5.959 m, care este si al doilea munte ca înătime din America de Nord, după Mount McKinley din Alaska. Fluviul Yukon ce străbate teritoriul are o lungime de 3.185 km, porneste din Columbia Britanică si se varsă în Marea Bering travesrasand Alaska si, împreună cu afluentii săi si cu numeroasele lacuri alpine si tundra, fac din Yukon un teritoriu cu o multime de animale sălbatice si peisaje naturale fără sfârsit, dar slab populat, în special în nordul permanent înghetat. Verile din Yukon sunt scurte, dar zilele sunt lungi, în special în partea de nord a teritoriului situată deasupra Cercului Arctic, cu temperaturi care variază între minus 35 grade iarna si plus 35 grade vara. Resursele minerale includ depozite de minereuri combinate plumb, argint si plumb-zinc si de cupru, cărbune, fier, petrol si gaze naturale.

La începutul anilor 1870, descoperirile de aur pe afluentii răului Yukon au atras prospectori în zonă, dar goana mare de aur a început la sfârsitul anilor 1890, când s-a dezvoltat un nou oras-Dawson. În 1898 Parlamentul canadian a separat teritoriul Yukon, în crestere rapidă din Teritoriile de Nord-Vest si i-a dat o stare teritorială. De la sfârsitul secolului al 19-lea, mineritul a fost cea mai importantă activitate în industria extractivă Yukon, iar din ani 1950 au început si activitătile de explorare a petrolului si gazelor naturale si productia de energie electrică de pe trei hidrocentrale.

Drapelul Yukon a fost adoptat de un Consiliu Teritorial în anul 1967 si a fost conceptul la acea vreme de domnul Lynn Lambert - un student la Haines Junction. Este format din trei benzi verticale ca să corespundă cu forma drapelului national canadian; cele trei benzi au culorile verde, alb si albastru. Culoarea verde aflată în partea stângă reprezintă imensele păduri ale teritoriului Yukon. Culoarea albă aflată la mijloc semnifică zăpada Arctică. Culoarea albastru aflată în partea dreaptă semnifică multitudinea râurilor si lacurilor teritoriului Yukon.

Pe banda albă centrală se află stema oficială a teritoriului Yukon, atribuită prin decret regal în 24 februarie 1956, o emblemă proiectată de comandantul Alan B. Beddoe. Partea de sus a stemei reprezintă un câine Malamute, care a fost folosit pe scară largă la începutul colonizării cu europeni a teritorului Yukon, bogat în minerale. Dunga verticală ondulată de pe scut simbolizează râul Yukon, triunghiurile rosii sugerează muntii, iar discurile aurii fac aluzie la bogătiile de aur si alte minerale. Crucea Sfântului Gheorghe (al Angliei) plus simbolul heraldic pentru blană si floarea teritoriului (fireweed – buruiană de foc) completează designul stemei.






arh. Ion Constantinescu    5/15/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian