Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
A căzut o stea

Zilele trecute mai toată mass-media de la noi a anuntat cu litere mari trecerea în nefiinta la vârsta de 90 de ani a unei mari personalitătăti ai culturii, denumită la propriu si la figurat; “prima doamnă a cinematografiei israiliene”. Sincer să fiu nu am cunoscut-o si nici nu auzisem de ea. Este vorba despre LIA VAN LEER, fosta Greenberg, căsătorită cu olandezul Wim van Leer, inginer, pilot, dramaturg si chiar producător de film, de origină olandeză.

Născută în Bălti-Basarabia-România. Mirajele vietii o aduce în Palestina Mandatară să-si viziteze sora. Dar, datorită celui de al doilea război mondial nu s-a mai putut întoarce, fapt trist pentru ea că nu si-a mai revăzut părintii, aflând mai târziu că au avut soarta întregii colectivităti evreiesti trimisi în lagărele de exterminare…

Căsătorită, reuseste să studieze la Universitatea Ebraică din Ierusalim, dar fapt nostim că, concomitant folosindu-si propria colectie de filme pe 16 milimetrii, înfiintează la Haifa unde s-a stabilit o adevărată Cinematecă, realizând cu timpul chiar prima Arhivă de Film din tară. Dârză si cu principii bine definite creiază rând pe rând si Cinematecile de la Tel Aviv si Ierusalim, având astfel un rol primordial în înscrierea cinematografiei autohtone în circuitul filmului international, reamintindu-ne că pe lângă fondarea Arhivei Israiliene de filme, ea fost pionul principal la creearea cunoscutului Festival International de Filme de la Ierusalim.

Ajunsă cineastă de prestatie mondială a făcut parte printre altele si din diferitele jurii a festivalurilor internationale, cum ar fi: cel de la Cannes si Berlin. Mai toată activitatea ei a fost presărată prin numeroasele premii, diplome sau medalii, fiind chiar recompesată si cu Premiul Israel pentru întreaga ei activitate.

A fost o mare gazdă si în special o mare animatoare a cunoscutului Cerc Cultural Român de la Ierusalim, unde printre altele ca fapt divers a fost de acord să găzduiască activitatea cercului chiar în primitoarea ei bibliotecă.

A-si aminti în aceste momente triste si de mari regrete, că această veste funebră a fost presărată cu mari titluri ca: “ Plecarea Doamnei in mov”, titlul făcând aluzie că mereu era învăluită în rochii si saluri în mov, “ Disparitia unei stele”, “Celebritatea unei mari doamne” sau “ A murit prima Doamnă a cinematografiei israeliene”, etc.

………………………………..





de Iosef-Ioju Haimovici    3/27/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian