Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de imigratie : Se poate pierde statutul de rezident permanent?

I: Am citit de curând în ziar că guvernul canadian ar fi anulat statutul de rezident permanent acordat unor persoane care au devenit rezidenti în urma acceptării lor ca fiind persoane care necesită protectie (refugiati). Mi se pare foarte îngrijorător acest fapt si nu înteleg cum determină guvernul că persoana respectivă nu se mai califică să rămâne în Canada ca refugiat sau rezident permanent. Ati putea să clarificati putin acest punct?

R: Da, asa este. Se pare că în ultimul an guvernul a intensificat eforturile în a descoperi si anula fie statutul de refugiat, fie cel de rezident permanent si chiar au îndepărtat din Canada a serie de indivizi care au fost considerati că nu mai au nevoie de protectie. Prin introducerea unor măsuri foarte drastice în privinta refugiatilor, numărul solicitantilor de refugiati a scăzut simtitor, reducându-se doar la aproximativ o pătrime comparat cu numărul de aplicanti de acum câtiva ani în urmă. In 2014, 116 persoane au fost găsite că nu mai au nevoie de protectie si li s-a ridicat acest statut, fată de doar 24 de indivizi în 2012.

Să lămurim în ce conditii se poate întâmpla acest lucru. Există două notiuni care ar trebui clarificate: ”anulare” (vacation) si ”încetare” (cessation) a statutului de refugiat. ”Anularea” este atunci când aplicantul a mintit în aplicatia sa pentru refugiat sau nu a prezentat cu adevărat faptele asa cum s-au întâmplat ele. In acest caz, IRB (Immigration and Refugee Board) are dreptul, în urma unei determinări, să anuleze statutul de refugiat acordat acelei persoane, statut acordat pe baza unor fapte false sau bazat pe minciuni.

Pe de alta parte ”încetarea” acordării statutului de refugiat se poate întâmpla doar atunci când sunt îndeplinite anumite conditii, cum ar fi:
• persoana respectivă a apelat voluntar la protectia statului / tării de unde a plecat si împotriva căreia a cerut protectie
• persoana declarată drept ”refugiat” a re-obtinut în mod voluntar cetătenia tării de origine
• persoana respectivă a obtinut o altă cetătenie, care îi permite să nu mai fie în pericol si nu mai are nevoie de protectia statului canadian.

De fapt, Departamentul de Imigratie a căutat să ”înceteze” această protectie a persoanelor care au obtinut statutul de refugiat dacă acestea au vizitat tara de origine, fără nici o frică pentru viata lor. În momentul când aceste persoane au făcut cerere, în mod voluntar, să obtină sau să extindă valabilitatea unui pasaport din tara lor de origine, canadienii consideră că viata lor nu mai este în pericol si, ca atare, nu mai au nevoie de protectie. Legea nu specifică nicăieri cât de lungi ar trebui să fie aceste vizite în tara de origine pentru a declansa procedura de ”încetare” din partea canadiană. De multe ori statul canadian poate revizui situatia în tara de origine si poate concluziona că, de fapt, conditiile s-au îmbunătătit si respectiva persoană nu mai are nevoie de protectie.

Acest nou aspect al legislatiei privind refugiatii cauzează, pe bună dreptate, anxietate si neliniste în rândurile celor care au obtinut rezidenta ca urmare a acceptării lor în Canada ca fiind persoane care au nevoie de protectie. Inainte de 2012 când legea privind refugiatii a devenit mult mai strictă, desi erau aceleasi previziuni în lege, ele erau foarte rar aplicate si nu se auzea mai deloc de astfel de cazuri. Se pare însă că în ultimii doi ani guvernul canadian a început să impună si să aplice această prevedere legată de ”încetarea” de a mai fi nevoie de protectie, fie datorită unor fapte ale persoanelor în cauză (ca de exemplu întoarcerea în tara de origine, aplicarea pentru un pasaport pentru tara de origine, etc.), fie datorită faptului că în tara de origine conditiile s-au schimbat si nu mai este nevoie de protectie a anumitor persoane. Începând cu 2012 si 2013, Departamentul de Imigratie are ca unul dintre obiectivele principale depistarea si înlăturarea din Canada a persoanelor aflate în situatiile descrise mai sus.

Un lucru este de mentionat: cei cărora li se „anulează” sau ”încetează” statutul, nu mai au dreptul să facă o aplicatie pentru rezidentă pe motive umanitare si nu au dreptul la PRRA (pre-removal risk assessment) decât după 12 luni de la data deciziei, doar dacă acestia se mai află pe teritoriul Canadei.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com.
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu    3/13/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian