Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Eroi neamului

Ȋn orice sistem de educatie, eroii si faptele lor constitue elemente importante pentru formarea caracterului, însusirea etosului caracteristic unui popor, a valorilor cetătenesti. De poveste sau reali , eroii întruchipează cea ce este mai bun, mai nobil, mai demn de urmat , individual si de o comunitate.

Ȋn general, definitiile eroului si ale eroismului, de la noi si de aiurea, concordă dar, în functie de epocă, de ideologie, de modă etc. îsi fac loc în fată si eroii si eroismul de propagandă, de spectacol etc. Iată câteva definitii:

EROISM – Capacitatea de a săvârsi fapte mari; vitejie; fel de a actiona specific unui erou; spirit eroic.(DEX 1975) Comportare umană deosebită manifestată prin fapte cu totul exceptionale, eroice; vitejie, curaj▪ Capacitatea de a săvârsi asemenea fapte. (Dictionar Enciclopedic, Ed.Enciclopedică, 1996) Capacitatea de a săvîrsi fapte mari; fel de a actiona specific unui erou; spirit eroic. Muncitorii de la C.F.R. – cetătuia cea mai înaintată a proletariatului din Romînia – au dat istoriei de clasă din această tară zile de un neasemuit eroism revolutionar si de înfiorătoare jertfe.(DOC. Part. 176.) Datorită caracterului socialist al Statului Sovietic si constiintei politice înalte a popoarelor Uniunii Sovietice, în Armata Rosie s-a născut, în conditiile războiului, eroismul de masă, fenomen nemai­cunoscut înainte în istorie. CONTEMPORANUL, S. II 1952, nr. 283, 4/3.

EROU– 1. Persoană care se distinge prin vitejie si prin curaj exceptional în războaie, prin abnegatie deosebită în alte împrejurări grele ori în muncă.▫ Erou al muncii ( socialiste) = cea mai înaltă distinctie în Republica Socialistă România, acordată persoanelor care, prin activitatea lor desosebit de importantă, au dovedit că au merite exceptionale fată de stat: persoană care a primit această distinctie.▪ Ostas căzut pe câmpul de luptă. 2. Personaj principal al unei opere literare.▪ Personaj principal al unei întâmplări; persoană care, într-o anumită împrejurare, atrage atentia asupra sa. 3. ( Ȋn mitologia greco-romană) Semizeu, persoană născută dintr-o zeitate si o fiintă pământeană, despre care se credea că era înzestrată cu puteri supraomenesti sau care a devenit celebră prin faptele sale deosebite. (DEX 1975)

Si un comentariu la definitia eroului/eroismului:

“În America numim personalitătile noastre sportive eroi. NU sunt; n-au salvat viata cuiva, nu si-au riscat viata pentru cineva, nu s-au sacrificat pentru altcineva. NU; ei au înscris un gol câstigator sau au câstigat o cursă , cu autoturismul, cu bicicleta, pe jos, etc. As aprecia să NU folosim acest cuvânt pentru a-i descrie pe sportivi. Desi unii au fondat multe si nobile organizatii de caritate , dar nu toti si cei mai răi sunt cei care se dedau drogurilor, alcoolului, sexului, abuzării altora. Să-i spunem ceea este ... UN EROU este cineva care a facut o faptă nobilă, punându-si viata în pericol , sacrificâdu-si viata pentru altcineva!” (Mary Bradford - chat, comentariu la definitie vezi: http://www.merriam-webster.com/dictionary/heroism)

Simplu: UN EROU este cineva care a facut o faptă nobilă, punându-si viata în pericol , sacrificâdu-si viata pentru altcineva! Iar nobil include, printre altele , si mai ales, ceea ce este drept , virtuos, necorupt, moral, etic.

De asemenea eroi , cunoscuti si necunoscuti, este plină istoria natională ( ca si la alte popoare), eroi pe care îi cinstim la numite ocazii speciale.

Orice prezent decadent ( ca si cel pe care-l trăim) este mai putin eroic, din ce în ce mai putin jertfelnic pentru altcineva, de unde si trimiterile nostalgice ( ale celor nostalgici) la timpurile eroice de altădată. Astăzi, la modă ,la mare căutare si dorintă de imitare, sunt eroii care, în arenele culturale ,sportive, politice, economice, financiare, militare, stiintifice, mondene etc., la vedere, în lumina reflectoarelor, primesc aplauze, lauri, premii, distinctii, grade, ranguri etc.

Dar unde sunt eroii care , fără vreo răsplată, fac fapte nobile, punându-si viata în pericol sau sacrificându-si viata pentru altcineva? Ei sunt printre noi, în nevoi si nu cer si nu se plâng. Asa sunt si copiii din reportajul urmator:

http://www.antena3.ro/romania/in-premiera-despre-fericire-si-alte-chestii-273026.html

Rational vorbind, s-ar putea obiecta că acesti copii, fără voia lor au ajuns să-si pună viata în pericol. Unde ar fi fapta nobilă în suferinta si în sacrificiul lor deoarece, dacă mor sau supravietuiesc ( mai putin sau mai mult ) " beneficiul" pentru ceilalti, părinti, rude, prieteni, personal medical si educational , nu este decât durere, întristare si suspin?

Dacă vom privi totul cu ratiunile inimii, pe care ratiunea nu le cunoaste (Blaise Pascal), vom descoperi cu cutremur (adică ni se va face pielea de gaină), că acesti copii, martiri pentru Hristos ( cum îi numeste un părinte monah al zilelor noastre), ne introduc pe o scurtătură dureros de strâmtă în acea taină care spune " Să iubesti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta si din tot sufletul tău si din toată puterea ta si din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuti." (Luca, 10,27) Se mai poate obiecta că martirul alege martirajul în cunostintă de cauză dar acesti copii nu au avut de ales. Nimeni, nici adultul nici copilul nu alege boala, durerea, necazul etc. Ȋn lumea căzută în care ne aflăm, acestea vin si peste cei vinovati si peste cei nevinovati. Ceea ce alegem este atitudinea, comportarea în fata bolii, necazului, durerii etc. Unii îsi pierd cumpătul, dau cu pumnii în masă, cer socoteală strămosilor, părintilor, medicilor, guvernului, preotilor, lui Dumnezeu etc. Copii acestia au în ei răbdarea lui Iov, râvna lui Ilie si credinta lui Avraam.. Si o nădejde care trece dincolo de frontiera mortii biologice: cel/cea care părăseste această lume este îngerul care va avea grija de cei/cele care au rămas să lupte cu boala. O cutremuratoare lectie de viată si de credintă.Cine-i întăreste, cine le dă aceste daruri desăvârsite nu-i greu de ghicit : “Toată darea cea bună si tot darul desăvârsit de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor, la Care nu este schimbare sau umbră de mutare” (Iacob 1, 17)

Si aduceau la El copii, ca să-Si pună mâinile peste ei, dar ucenicii certau pe cei ce-i aduceau./ Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit si le-a zis: Lăsati copiii să vină la Mine si nu-i opriti, căci a unora ca acestia este împărătia lui Dumnezeu. /Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărătia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. /Si, luându-i în brate, i-a binecuvântat, punându-Si mâinile peste ei. (Marcu 10, 13-16)

Dar părintii, si bunicii, si rudele, si sistemele de educatie secularizate, si societatea fac orice ca pruncii să nu vină la Hristos.

În ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus si I-au zis: Cine, oare, este mai mare în împărătia cerurilor?/ Si chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor, /Si a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veti întoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra în împărătia cerurilor./ Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărătia cerurilor./ Si cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeste./ Iar cine va sminti pe unul dintr-acestia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară si să fie afundat în adâncul mării. (Matei 18, 1-6)

Această valoare - smerenia pruncilor, -, pasaport spre împărătia cerurilor, n-o gasim în nicio constitutie lumească.. Păcatul de a sminti ( Vai! si câtă sminteala li se administrează copiilor pretutindeni!) “pe unul dintr-acestia mici" este mai mare decât cel al sinuciderii.

Dacă nu ne străduim spre această valoare - smerenia pruncilor, - totul este vânare de vânt:

Si mi-am silit inima ca să pătrund întelepciunea si stiinta, nebunia si prostia, dar am înteles că si aceasta este vânare de vânt,/ Că unde este multă întelepciune este si multă amărăciune, si cel ce îsi înmulteste stiinta îsi sporeste suferinta. (Ecclesiastul 1, 17-18)

Nevinovati, ca si Iisus Hristos (Si Pilat a zis către arhierei si către multimi: Nu găsesc nici o vină în Omul acesta.Luca 23,4), copii bolnavi de cancer ( si de alte boli asemenea), poartă pe umerii lor păcatele lumii care , ambalate în bine, au ajuns virtuti. Pe acestea. copiii bolnavi de cancer le tintuiesc pe crucea suferintei. Ȋn fata dregătorilor si stăpânitorilor acestei lumii căzute , copii spun lucruri profunde, din altă lume.Cine îi învată, cine le dă lor să spună asemenea cuvinte? “Iar când vă vor duce în sinagogi si la dregători si la stăpâniri nu vă îngrijiti cum sau ce veti răspunde, sau ce veti zice, /Că Duhul Sfânt vă va învăta chiar în ceasul acela, ce trebuie să spuneti.” ( Luca 12, 11-12)

Acesti eroi ai neamului, care , cu pretul suferintei si vetii lor, dau exemplu personal de credintă, nădejde si dragoste, au nevoie de atentie si grijă, de personal medical calificat, de tehnică medicală adecvată.

Cine are urechi de auzit, va auzi.


Bucuresti
11 noiembrie 2014

Sf. M. Mc. Mina; Sf. Mc. Victor, Vichentie si Stefanida; Sf. Cuv. Teodor Studitul


Statistici: http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/childhoodcancer/incidence/childhood-cancer-incidence-statistics

An average of 1,574 children per year in the UK were diagnosed with cancer in 2009-2011.
An average of 252 children per year in the UK died from cancer in 2009-2011.
82% of children in Great Britain survived their childhood cancer for five years or more in 2006-2010.

Although cancer in children is rare, it is the leading cause of death by disease past infancy among children in the United States. In 2014, it is estimated that 15,780 children and adolescents ages 0 to 19 years will be diagnosed with cancer and 1,960 will die of the disease in the United States (1).

Cancer occurs more frequently in adolescents and young adults ages 15 to 39 years than in younger children, although incidence in this group is still much lower than in older adults. According to NCI’s Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) program (3), each year in 2001-2007 there were:

32.1 cancer diagnoses per 100,000 children ages 0 to 14 years
138.6 cancer diagnoses per 100,000 adolescents and young adults ages 15 to 39 years
2,053.8 cancer diagnoses per 100,000 people aged 40 years or older
About 70,000 adolescents and young adults ages 15 to 39 years are diagnosed with cancer in the United States each year.






Nicusor Gliga    11/19/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian