Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
În căutarea patriei spirituale

„Scriind despre vizitele făcute în tară, de fiecare dată mă încearcă dorinta de a surprinde trăiri intense, îmbrătisarea dorului, legănarea apelor, surâsul soarelui peste casa copilăriei mele, borangicul stelelor din noptile senine si misterele noptilor cu lună asa cum mă înfiorau în copilărie, corul ciripitor al rândunelelor, zborul planat al berzelor care au cuiburi cu pui pe stâlpii înalti din drum, miresmele salcâmilor si ale teilor în floare, cântecul cucului din nucul nu departe de casa noastră, chiotul nuntilor si al cântecelor care amintesc de voinicia haiducilor, dârzenia în muncă a tăranilor nostri, păstrată din mosi-strămosi si câte alte frumuseti care îmi brodează dreapta credintă si dragoste pentru pământul natal”, scrie mărturisindu-se Elena Buică în Frumoasele vacante. În aceste rânduri, care au melancolia Amintirilor din copilărie, regăsim o profundă motivatie a scrisului ca terapie, ca modalitate de regăsire a sinelui, a propriei identităti spirituale si afective.
Pentru un scriitor, indiferent de locul unde trăieste, fie locuri de o mirifică frumusete, recunoscute ca atare – Canada sau Tenerife, Hawaii, Spania sau Italia etc., patria lui este si rămâne limba română, limba în care visează, imaginează, limba în care sufletul lui se exprimă, limba în care-si doreste să fie recunoscut si integrat. Iar călătoria simbolică pe care o întreprinde este o odisee, o călătorie simbolică în căutarea patriei spirituale.
Familia spirituală a celor care construiesc cu/în cuvintele limbii române este, astfel, universală, o familie ce se dezvoltă dincolo de crize economice sau politice si în ciuda tuturor acestora.
Cu o bogată experientă de viată, preocupată de trecere si de marea trecere, de problemele grave ale vietii si ale existentei, Elena Buică se străduieste să afle, prin scrisul său, semnele prin care poate opri clipa, implorând-o goethean să se eternizeze prin frumusete. I se pare că acest semn este scrisul, de aceea nu conteneste să prindă în imagini momente esentiale prin care particularul se converteste în general, fapt mărturisit ca atare: „...Si cuprinsă de farmecul unei existente care pare, când că am trăit-o, când că mi se pare trăită, pun repede mâna pe creion s-o prind, s-o recreez, s-o torn într-o formă care să-i dea viată, să rămână sub ochii mei ca o certitudine. Amintirea, de care nu putem si nici nu vrem să scăpăm, stă ascunsă în cotloanele inimii si ale creierului – nu s-a descoperit până acum unde se cuibăreste – si de acolo îsi trimite iluminarea continuă”...
Cu realizări menite să-i umple sufletul – proză scurtă (Crâmpeie de viată, Gând purtat de dor, Prin sita vremii, Oglindiri, Luminisuri, Întoarcerea spre obârsii, Zâmbind vietii, Frumoasele vacante), cu recunoasteri ale breslei prin premii si includeri în antologii, Elena Buică se poate considera împlinită profesional, putându-si contempla destinul de scriitor român.
Apetitul de viată, călătoriile pe care le-a întreprins de-a lungul anilor în tărâmuri care te fac să visezi – SUA, Grecia, Spania, Italia etc., dragostea pentru scris, pentru lumea literei si a sensului îi mentin tineretea spirituală si conferă aură celor puse cu atâta sinceritate pe hârtie.
Cele două aparitii editoriale – Liliacul a înflorit la poarte înserării si Frumoasele vacante – apărute la Editura Anamarol în 2014, îi completează opera prin simbolismul resurectiei în splendoarea semnelor vegetale. Metafora aleasă, a liliacului înflorit la poarta înserării, aminteste de metafora lui Lucian Blaga, vară de noiembrie, prin sugestia acelorasi sensuri, legate de discrepanta dintre vârsta interioară si cea biologică, exterioară. Este o metaforă care îndeamnă la reevaluarea etapelor parcurse de om într-o viată, pentru a întelege empatic poezia vârstelor si eterna neîntelegere dintre materie si spirit, dintre trup si suflet.
Cu Elena Buică putem privi vârsta senectutii din interior pentru a-i întelege si apropria frumusetea, pentru a realiza adevărul reiterat, conform căruia sufletul scapă de ravagiile timpului, nu îmbătrâneste. Nu îmbătrâneste, într-adevăr, si el poate revărsa lumina lui eternă asupra tuturor faptelor noastre pentru a face nu doar suportabilă trecerea, ci si frumoasă.
În Liliacul a înflorit la poarta înserării, Elena Buică meditează asupra mortii, temă gravă pe care o priveste, însă, cu seninătate mioritică, reflex al educatiei si al contaminării cu viziunea românească asupra existentei. Moartea nu înspăimântă, e doar o mare trecere, o lunecare spre o altă dimensiune. Sufletul autoarei este plin de lumina credintei si a sperantei si nimic nu-l poate întuneca. Lumina aceasta se revarsă plenar asupra lumii pe care o creează.
În ceea ce scrie scriitoarea îsi valorifică experientele, de aceea latura memorialistică este predominantă. Este acesta modul doamnei Elena Buică de a trece prin lume, de a o înfiora cu propriile sensuri ce se propun ca modalităti de decodare a tainelor care ne înconjoară.







Ana Dobre    11/3/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian