Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tablete pentru prieteni : Viata, treabă serioasă

Ne nastem liberi ,zicea Rousseau, dar nu e chiar asa; de fapt nu suntem complet liberi căci, desi suntem o fiintă nouă, ne nastem având în noi un genom mostenit de la părinti, genom care de cele mai multe ori nu pune probleme si ne ajută să ne dezvoltăm în mod normal si armonios.
Uneori totusi, când gene apartinând acestui genom au suferit mutatii, sau când mediatorii chimici care le reglează sunt malformati, omul se naste cu grave handicapuri de sănătate fizică sau mentală-ca întârzierea mentală (mental retardation), idiotia amurotică, anomalii scheletale,etc.

Cresterea si dezvoltarea -caracteristici fundamentale ale vietzii-se fac lent, cer timp; la om se cer 18-20 de ani până se formează constiinta si personalitatea unui individ, iar alteori oamenii trăiesc o viată întregă fara să ajungă să aibă o constiintă si personalitate total maturizată. În acesta periodă de crestere se trece prin faza copilăriei -cea mai frumoasă, se spune -în care copilul nu percepe încă dimensiunea realitătii, a binelui si răului, în esentză e lipsit de calitătile constiintei, care încă nu e formată si care îl face să trăiască într-o lume ireală, a visului, a basmelor, a fantasmelor, pentru ca apoi, când ajunge la pubertate si post pubertate, să înceapă pregatirea profesionala si intelectuală pentru "viatză", să cunoasca impulsul sexualitătii si rolul ei în viatza afectivă a individului, să înceapă a-ntelege relatia cu societatea în care trăieste si mecanismul integrării în comunitate.

Unul din "imperativele" vietzii este "reproducerea", mecanism indispensabil continuitătii vietzii si care, ajutată de sexualitate, îndeplineste acest imperativ prin formare de cupluri umane mixte; în acest mod se asigură succesiunea genetica.
Aceasta este una din componentele vietii de adult în care omul în mod constient îsi clădeste prin munca lui un "spatiu propriu"-casa lui- în care îsi duce viata împreună cu membrii familiei. Acest component al vietii dispare în momentul în care omul nu se mai poate reproduce si aceasta se întâmplă printr-un proces genetic de "programare" a mortii celulelor, apoptoza, mecanism comun în lumea vegetală si animală; la specia umană însă, perioada de involutie durează timp mai îndelungat decât la alte specii si constitue perioada "bătrânetii", perioadă finală care se poate considera un "bonus" la durata vietii care- prin interventia cunoasterii si inteligentei omului în secolul nostru -a ajuns să adauge încă 20-30 de ani vietii umane.

Ceea ce deosebeste pe om de toate regnurile din jur si constitue un "marker" pentru el este constiinta; aceasta îl face pe om să fie om, deosebindu-l radical de animale -care nu stiu nici măcar cine sunt părintii lor, nemaivorbind de morală etc.-si această calitate strict umană a necesitat milioane de ani ca să se formeze.

Luând în consideratie etapele vietii asa cum le-am prezentat mai sus si pe care, în mod normal, omul urmează să le stabată, reiese fără îndoială că în existenta lui el trebuie să escaladeze un imens număr de obstacole. Acestea pot fi grupate în factori care depind de mediul în care omul îsi duce viatza si în factori care depind de individ.

Factorii de mediu sunt cei care se referă la cadrul familial si social. În familie, copilul învată a,b,c -ul vietii si suferă direct influenta educativă dată de părinti.
În cadrul societătii, omul se dezvoltă prin scoală-educatie si adoptă conduite si idei pe care mediul social-politic îl exercită asupra lui; în acest mod el devine fie un cetătean constient si productiv, ori un revolutionar radical si anarhist.

În cadrul factorilor care depind de individ, omul are posibilitatea de a actiona asupra vietii personale cu ajutorul constiintei lui, a structurii lui psiho-intelectuale si a free-will-ului, adică a "dreptului de a alege" ceea ce este potrivit intereselor lui.
A putea folosi acesti factori presupune ca persoana respectivă să fi atins o maturitate psihică, intelectuală si morală care îl face apt să jongleze cu acesti factori determinanti care, fiecare în parte -dacă se întâmplă o dezintegrare sau o alterare a lor- pot să-l întoarcă din drumul programat de el si să-i altereze evolutia vietii de până atunci; o alegere gresită în privinta carierei sau a partenerului de viată îi poate determina o cădere pe plan social sau psichologic si poate să-l determine la considerarea solutiei finale pentru el însusi.

De aceea, dacă pe drept cuvânt s-a spus că "life is beautifull" s-a mai spus tot asa de justificat si că "the life is a grim entreprise"!
Si este asa pentru că oricând pe parcursul vietii cuiva pot să apară obstacole periculoase din totalitatea factorilor amintiti care sunt si multipli si personali si care nu întotdeauna sunt controlabili de individ. Un cunoscut proverb francez spune "on ne badine pas avec l'amour"; este tot asa de potrivit să se spună "qu'on ne badine pas avec la vie"!


Toronto ON







Dr Dinu Dimitriu    10/4/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian