Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Simpozionul „Tineretul si sănătatea mintală”.

Marti, 12 august 2014, cu ocazia Zilei Internationale a Tinerilor, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” a fost gazda Simpozionului „Tineretul si sănătatea mintală”, având ca slogan „Sănătatea mintală contează”.
Organizatorii simpozionului: Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”, Primăria Municipiului Bucuresti, Federatia Română a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO - FRACCU, Clubul România pentru UNESCO si Asociatia pentru UNESCO „Iulia Hasdeu” au asigurat un mediu ambiant unde, temele dezbătute, care au îmbinat realitatea cu gravitatea siuatiilor expuse, să poată fi receptate cât mai intens, de către asistenta destul de numeroasă.
Sănătatea mintală, tinerii si lumea virtuală, temă pusă în discutie de către prof.dr. Florin Tudose - Spitalul Universitar de Urgentă Bucuresti, a avut consistenta dată de realitatea situatiilor întâlnite în practica domniei sale, în atâtia ani de activitate. Din aceeasi sferă a lumii virtuale, a făcut parte si lucrarea Modalităti de comunicare în rândul utilizatorilor de retele de socializare pe internet, autori prof.dr.Gabriela Marian si Mădălina Sârbu, medic specialist primar, ambele de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof.dr. Al. Obregia”.
Nu mai putin interesantă si surprinzătoare, cu accente de o noutate deloc încurajatoare în ceea ce priveste abordarea, de către unii medici tineri, a meseriei pe care au ales să o practice, a fost lucrarea prezentată de prof.dr. Cătălina Tudose, Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti - Tulburările de adaptare la tineretul din mediul academic.
Cu ce probleme se mai confruntă tinerii? Le-am identificat în prelegerile, prezentate în cadrul simpozionului, axate în cea mai mare parte pe situatii întâlnite în exercitarea sarcinilor de serviciu în calitate de: medic, psiholog, profesor, istoric- muzeograf, care au avut ca temă: Impactul retelelor de socializare asupra sănătătii mintale a tinerilor, psiholog Marinela Matei, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. C. Gorgos” ; Influenta stresului asupra creativitătii, autor Raluca Velicu, istoric muzeograf; Factori de risc privind sănătatea mintală a tinerilor, autor Tudor Andrei Chiriac, psiholog ; Somajul si suicidul la tineri, material prezentat de Cristina Pricop, medic psihiatru; Mens sana în corpore sano, aforismul latin pe care îl regăsim în dictonul din limba română drept minte sănătosă în corp sănătos, prezentare făcută de profesor Ioana Caraba si Managementul stigmatizării în tulburările mintale, autor dr. Geta Cârlan, medic psihiatru, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”.
Federatia Română a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO a prezentat lucrarea cu tema Rolul vietii asociative în păstrarea unei bune sănătăti mintale. Politicile UNESCO privind integrarea tinerilor, autori dr. Mihaela Varga, vicepresedinte FRACCU si Virginia Mehes, presedinte FRACCU, ca alternativă la eforturile depuse pentru „combaterea stigmatizării si a excluziunii sociale” unul din obiectivele Pactului European pentru Sănătate Mintală si Bunăstare.
In prelegerea La surse, autor prof.dr. Stana Buzatu, presedinte Club România UNESCO, în perioada 2000-2008, situatiile expuse au fost extrase din mediul înconjurător, printr-o atentă observare a acestuia.
Alexandra Badea, masterand în filologie, reprezentând Asociatia Culturală Iulia Hasdeu pentru UNESCO, membru FRACCU, a prezentat lucrarea Comportamentul anturajului în situatiile dificile din viata tinerilor.
Educatie pentru sănătate. Sănătate pentru educatie a fost tema prezentată de psiholog Adina Manea, director Fundatia Tineri pentru Tineri, iar Marcela Ghiulbenghian – presedinte fondator A.P.T.E.F.A.R. a venit în fata participantilor cu lucrarea Sănătatea mintală prezentată în textele sacre.
Ca un corolar, Dr.Elena Preda, medic psihiatru, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. C. Gorgos” si presedinte Club România UNESCO a încheiat seria prelegerilor cu un minunat eseu intitulat Sănătatea mintală si sensul vietii.
Si tocmai pentru că viata are sens a fost initiat acest simpozion pornind de la Pactul European pentru Sănătate Mintală si Bunăstare, prezentat în data de 12-13 iunie 2008, în cadrul Conferintei la nivel înalt, tinută la Bruxelles. Cele cinci domenii prioritare recomandate: prevenirea depresiei si sinuciderii; sănătatea mintală în rândul tinerilor si în sistemul educational; sănătatea mintală la locurile de muncă; sănătatea mintală a persoanelor în vârstă; combaterea stigmatizării si a excluziunii sociale, au fost avute în vedere la întocmirea Invitatiei apel si a Scrisorii motivationale cu care simpozionul si-a început lucrările.
Obiectivele dezbaterii? S-au conturat astfel: identificarea si analiza factorilor de risc care pot afecta sănătatea mintală a tinerilor; identificarea riscurilor majore privind stigmatizarea si excluziunea socială a tinerilor cu probleme mintale; constituirea unui grup de lucru deschis în vederea evidentierii unor măsuri urgente pentru destigmatizare si integrare/reintegrare socială; elaborarea unui plan de actiune, pe o perioadă de trei ani, ale cărui prime rezultate vor face obiectul dezbaterilor organizate cu ocazia Zilei Internationale a Sănătătii Mintale, pe data de 10 octombrie 2014.
Grupul de initiativă format din: ec. Valy Mariana Besoiu, manager, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. C. Gorgos”, dr. Elena Preda, medic primar psihiatru în cadrul aceluiasi spital, Andrei Tudor Chiriac, psiholog si Valeria Grigoras, inginer, constienti de problemele cu care se confruntă tinerii cu probleme de sănătate mintală, în special combaterea stigmatizării si promovarea reintegrării sociale au lansat invitatia: Fii parte a unei miscări globale pentru a ajuta tinerii să-si exprime întregul potential în societate!
La încheierea simpozionului a fost acordată diploma Mesager al sănătătii mintale specialistilor si reprezentantilor societătii civile pentru implicarea în atingerea obiectivelor acestui demers de o importantă deosebită pentru sănătatea societătii.
Nu uitati: SĂNĂTATEA MINTALĂ CONTEAZĂ!








Virginia Mehes    8/19/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian