Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Expozitia de pictură „Atinge pământul si respiră aerul” semnată de Andreea Costenco.

Seria:
„When you feel the earth you can breathe the air/
Infinite space absolute time”

Motto:

„Alături de libertatea pe care o revelează orice operă de artă, el descoperă, în plus, posibilitatea de iesire din timp prin «concetrarea» lui, ceea ce este deja un pas important în lupta cu timpul, lupta pe care trebuie s-o dea fiecare om în parte, neajutorat de nimeni.”
Mircea Eliade


Duminică, 3 august , începând cu ora 17:00, la Muzeul Tăranului Român va avea loc vernisajul expozitiei de pictură „Atinge pământul si respiră aerul” semnată de Andreea Costenco. Evenimentul se va desfăsura sub forma unei instalatii de artă contemporană prin implicarea lui Cătălin Cretu, compozitor si artist multimedia.

Vernisajul continuă seria ambitioasă a lucrărilor reunite sub titlul „When you can feel the earth you can breath the air” prin tema iubirii ca formă de existentă în afara timpului si a spatiului.

Expozitia poate fi vizitată în perioada 3 – 11 august la Muzeul Tăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), sala Irina Nicolau, între orele 10:00 – 18:00.


Andreea Costenco, prin noua serie de lucrări „Atinge pământul si respiră aerul”, invită la o neasteptată escapadă „în afara timpului”, prin termenii lui Eliade, pentru descoperirea unui nou tip de libertate.

Cele 20 de tablouri, lucrate prin mijloacele traditionale ale picturii, expun noi perspective asupra libertătii ca monedă de schimb în valorificarea timpului, a libertătii în gândire si constientizare, sustinute metatextual printr-un efort de cercetare considerabil, investit în mii de pagini de lectură.

Tema si, totodată, „formula cheie” pentru accesarea spatiului infinit si a timpului absolut este, pentru Andreea, iubirea. Pentru că adevărata calitate a seriei de tablouri se regăseste în efortul pictorului de a reda tema prin ideea de spatiu vast care se transformă si prinde viată, oferind culoare si o dimensiune filosofică în sine, aplicată dinamicii sentimentului de iubire.

Experienta Andreei în pictură, artă multimedia dar si timpul petrecut în calitate de scenograf, serveste si îmbogăteste această serie de lucrări cu program unic în România.

„Povestea de fată încearcă să capteze prin intermediul picturii o stare ce are la bază elemente ale infinitului si ale atemporalului. Este vorba despre clipa de pătrundere în spatiul sacru al iubirii absolute, acolo unde spatiul si timpul se suspendă”, scrie Andreea Costenco.

„Imaginea e sustinută de sunet, lumină si tip de organizare spatială ce invită la o formă de meditatie, relaxare, ca o recunoastere a armoniei în întreg spatiul si universul nostru si ca formă de exegeză asupra întregului, descompus în forme de miscare, ce încearcă să se reveleze în unitate.

Spatiul ca expresie de transformare devine o formă de respiratie profundă, iar prin constientizarea dualitătii terestre bărbat - femeie se revarsă prin respiratia compusă si astfel se reuneste întreg Universul.

Altfel spus, respiratia celor doi restaurează întreg Universul într-un dans nou si purificat de infinita clipă a strălucirii absolute. Trăirea tainică a iubirii este forma ce lansează o nouă structură universală si dă un sens restaurat si reîntregit, unde totul devine prezentă absolută si atemporală.

Dualitatea dispare în momentul de maximă respiratie al suflului divin si se expandează în infinit, devenind unitate. Dinamica se realizează în momentul miscării si se reia parcursul temporal si circular al existentei, ce va avea mereu în vedere infinitul si revenirea la forma initială. Parcursul se încheie cu iesirea din timpul sacru si revenirea în timpul profan.”

Lucrările Andreei Costenco redau în această serie, dincolo de intentia metafizică descrisă mai devreme, si o lumină nouă si interesantă asupra actului creatiei în sine, argumente pentru care această expozitie merită încă o dată toată atentia publicului.


Andreea Costenco - date biografice

Andreea Costenco si-a început parcursul în cariera artistică în Bucuresti, a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” si a continuat studiile universitare cu o diplomă în Arte Plastice la Universitatea Natională de Arte Bucuresti. A urmat un master în scenografie - MA Scenography la Central Saint Martins Colege of Art and Design din Londra.

Cea mai recentă expozitie de pictură a avut vernisajul la Cărturesti - Verona în Bucuresti, în noiembrie 2012, si s-a intitulat „History Organic: Breeze Between Water and Flame”. Prima manifestare a seriei de pictură/ instalatie „Camino History Organic Structure” a avut loc la Galeria Odeon in iunie 2012, devenind o expozitie foarte bine primită de public.

O altă expozitie de pictură/ instalatie a fost realizată în Munchen, “Odissee”, Westandvillage în 2010, eventiment ce s-a bucurat de un neasteptat succes.

Ca pictor, Andreea a mai expus la “Young Colours – Tineri Artisti – Expozitie Pictură” de la Art Expo/ Galeriile Teatrului National din România 2004, Muzeul Banatului din Timisoara 2004 si alte participări la expozitii în tară si străinătate. De asemenea, a prezentat seria „Looking for Mr. Green” la Titu Maiorescu Rumanisches Kulturinstitut din Berlin. În 2002 a realizat o expozitie intitulată „Metamorfosi” la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia.

Ca artist multimedia, Andreea Costenco a participat cu doua lucrări video la competitiile internationale SCHMIDT, „Sin City” în 2011 si la competitia organizată de MOBY pentru spotul videoclipului „Wait for me” în 2010. Alte lucrări includ „Something About Lysistrata”, eveniment instalatie/performance de la Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo, Sicilia, în 2005; un scurt video experimental „World Story” prezentat la Uncut, eveniment de film de scurt metraj în cadrul Institute of Contemporary Art (ICA), The Mall, London, Institutul de Artă Contemporană din Londra 2004 (anterior prezentat la Festivalul CineMAiubit, la Cinema Studio din Bucuresti). În 2002 a creat o expozitie/ instalatie/ interventie intitulată „I Love NY” la Galeria Eforie din Bucuresti, instalatie prezentată si la International Education Week, Comisia Fulbright în Bucuresti.

În calitate de scenograf, Andreea Costenco a conceput scenografia si costumele pentru spectacolul „O noapte furtunoasă” la Teatrul Bulandra, spectacol cu premiera în mai 2002, prezentat si în cadrul Festivalului National de Teatru „Ion Luca Caragiale”, editia a XII-a de la Bucuresti.


Andreea Costenco
pictor si artist multimedia
https://sites.google.com/site/andreeamultimediaartist/ArtistBiography
https://www.facebook.com/AndreeaArtist


Catalin Cretu
compozitor si artist multimedia
www.catalincretu.ro


Muzeul Taranului Roman

Mereu actual. Din 1906. www.muzeultaranuluiroman.ro.
De marti până duminică, între orele 10.00 si 18.00.
Facebook Muzeul Taranului Roman.














Irina Macedonski     7/27/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian