Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Expozitie dedicată lui Corneliu Coposu, găzduită de Festivalul de Film Istoric Râsnov 2014

Începând cu 1 august, la Festivalul de Film Istoric Râsnov vor putea fi vizitate o serie de expozitii de fotografie si documente istorice inedite. Printre acestea, cele mai importante momente, atât din viaţa politică, cât şi din îndelungata perioadă de detenţie a politicianului Corneliu Coposu, sunt surprinse în imagini în cadrul expozitiei „Corneliu Coposu, un învingător”.

Vizitatorii vor avea acces la documente de arhivă referitoare la intervalul în care Corneliu Coposu a fost închis la penitenciarul Râmnicu Sărat, unde a petrecut 8 ani de detenţie, în regim sever de izolare. Expoziția, ce va fi expusă în Turnul Bathory din Cetatea Râșnov, este realizată de Fundaţia Română pentru Democraţie în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Asociaţia Cultura Verde si va putea fi admirată până pe 31 august.

Festivalul de Film Istoric Râsnov va găzdui si expozitia „Transnistria: temniţa limbii române“. Peste50 de instantanee realizate în centrul civic al Tiraspolului, în fața fostului sediu KGB sau a statuii lui Lenin, imagini care reflectă atmosfera sumbră de pe străzi şi de pe chipurile copiilor din şcolile româneşti din Transnistria, vor putea fi vizionate în cadrul acesteia. Expozițiapoartă semnăturafotografului Octavian Bâlea (29 de ani), artist, stabilit în Finlanda, care a plecat din România la vârsta de 19 ani, pentru a studia design de produs în Germania.

Între 1 si 10 august va putea fi vizitată si expozitia “Centenarul Marelui Război 1914 – 1918”, ce va prezenta cele două blocuri militare din Primul Război Mondial, într-o selectie realizată de muzeograful Horia Serbănescu.

Festivalul de Film Istoric Râsnov se află la cea de-a sasea editie si se va desfăsura între 1 si 10 august 2014. Peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale se vor derula în cadrul evenimentului. Temele principale ale festivalului vor celebra împlinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada din Los Angeles, 1984.

Editia din acest an a festivalului va fi deschisă de cea mai recentă productie a regizorului Nae Caranfil, “Closer to the moon”, si de concertul trupei de rock alternativ byron. Până pe 10 august, cinefilii vor putea viziona și producții documentare: “Ultima redută”, regizat de Nicholas Dimăncescu, “În spatele cortinei” de Bogdan Mustată și “Premier Noël dans les tranchées”, în regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul “La grande illusion” al lui Jean Renoir, drama “La France” semnată de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl si “Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda.

Temele festivalului vor fi analizate în dezbateri sustinute de lectori precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Șerbănescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurențiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a.. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor, si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii străini ai Școlii de Vară din cadrul Festivalului de Film Istoric Râsnov.

Evenimentele speciale vor întregi programul festivalului, iar vizitatorilor li s-au pregătit o serie de concerte sustinute de fanfara Armatei Libaneze, Ozanei Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian), Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, The Flamenco Thief și Junetrip din Cluj. Un eveniment special din cadrul ediției din acest an este proiectia filmului mut “Tabu” (în regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live.

Festivalul de Film Istoric Râşnov este organizat în Cetatea Râşnov şi la Cinematograful Amza Pellea si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primăria Râsnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.





Sabin Popescu    7/24/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian