Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie : Drept de lucru

Pe data de 20 iunie 2014, Jason Kenney, care a devenit noul ministru la Service Canada, a anuntat schimbări radicale legate de obtinerea aprobărilor pentru companiile care doresc să angajeze lucrători străini. In general, noile regulamente înseamnă restrictii mai multe si mai stringente pentru companiile canadiene. Unele schimbări au fost introduse imediat, altele vor fi introduse mai târziu. Practic, pentru evitarea confuziilor si pentru o mai mare claritate si transparentă, programul a fost împărtit în două categorii:
1. Prima categorie, Temporary Foreign Worker Program (TFWP), se va referi în exclusivitate la lucrătorii străini care vin în Canada la cererea unor companii care au obtinut un Labour Market Impact Assessment (LMIA) pozitiv. Principalul departament responsabil pentru LMIA este Employment and Social Development Canada (ESDC). Sursa principală a acestor lucrători sunt, în general, tările în curs de dezvoltare, tări cu care Canada nu are încheiate acorduri bilaterale referitoare la forta de muncă.
2. A doua categorie include International Mobility Programs (IMP), unde lucrătorii străini nu au nevoie de o evaluare de piată (LMIA). Obiectivul acestei categorii este de a promova Canada în exterior, economic si cultural. Nu se are în vedere ocuparea unui loc specific de muncă si se bazează, în general, pe acorduri reciproce între tările participante. Principalul departament responsabil pentru IMP este Citizenship and Immigration Canada (CIC). Sursa principală a acestor lucrători sunt tările dezvoltate.
Câteva dintre schimbările care au intrat în vigoare imediat sunt:
1. Cererile făcute de către companii vor fi evaluate pe baza salariului oferit lucrătorului străin, care este un criteriu mai obiectiv decât National Occupational Classification (NOC), lista de ocupatii în Canada.
2. Categoriile principale bazate pe salariu vor fi:
a. Salariu mare – pentru pozitiile care vor oferi un salariu peste media de salariu a provinciei, cum are fi ocupatii în domeniul managerial, stiintific, profesional, tehnic si al meseriilor;
b. Salariu mic – pentru pozitiile care vor oferi un salariu sub media provinciei si include lucrătorii necalificati, personal de serviciu în domeniul alimentar, vânzători si alte servicii;
c. Pozitii în agricultură, care rămân sezoniere;
d. Pozitii cu cerere foarte mare, salarii mari sau de scurtă durată – meserii care cer educatie / obtinerea unui certificat, pozitii plătite foarte mult (primele 10% pe scara salariilor) sau pentru o durata foarte scurta (120 zile sau mai putin). Aceste cereri vor fi procesate foarte rapid, în cca. două săptămâni.
3. LMIA va fi un proces mult mai riguros. Companiile vor trebui să furnizeze informatii mai multe, cum ar fi numărul de canadieni care au aplicat si au fost intervievati pentru pozitia respectivă, precum si motivele în detaliu de ce acele persoane nu au corespuns si nu au fost angajate;
4. ESDC a introdus limite în ceea ce priveste numărul lucrătorilor străini deoarece TFWP a fost creat ca o ultimă optiune pentru companiile care au epuizat absolut toate mijloacele de a angaja lucrători canadieni. Categoria de salariu mic va avea o limită de locuri alocate pe companie, astfel încât compania care va dori să angajeze lucrători străini nu va putea să depăsească 10% din totalul numărului de angajati. Companiile care în prezent depăsesc această alocatie, vor avea o perioada de trei ani în care să reducă numărul de lucrători străini la 10%. De asemenea, în nici un caz, canadienii nu vor putea să fie concediati, iar în locul lor să fie adusi lucrători străini. Companiile vor trebui să facă mult mai mult pentru angajarea canadienilor, inclusiv să trimită la calificare persoanele interesate pentru pozitiile disponibile sau să recurgă la calificarea la locul de muncă.
5. In regiunile / provinciile cu o rată de somaj mai mare de 6%, nu vor mai fi primite aplicatiile pentru LMIA în anumite sectoare care necesită o calificare minoră sau deloc, cum ar fi pozitiile de servicii în industria alimentară, hotelieră si vânzări.
6. O altă măsură este reducerea de la doi ani la un an a duratei valabilitătii unei evaluări (LMIA). In acest fel se reduce si valabilitatea permisului de lucru care va fi eliberat în urma unei evaluări pozitive.
7. Guvernul federal a cerut si provinciilor să-si modifice planurile legate de lucrătorii străini si, din acest motiv, acordurile în vigoare la ora actuală vor fi schimbate astfel încât ele să reflecte noile schimbări la nivel national.
In concluzie, va fi tot mai greu, în multe cazuri imposibil, să se recruteze lucrători străini până nu se va face o demonstratie riguroasă că absolut orice încercare de a recruta canadieni pentru pozitiile disponibile au esuat. Companiile vor trebui să-si schimbe optica si politica de a apela la lucrători străini si să găsească alte căi pentru acoperirea nevoilor interne.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu    7/22/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian