Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Inaugurarea si sfintirea Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu

Duminică 18 mai 2014, au avut loc festivitătile de inaugurare si sfintire a Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu, căzuti în cele două războaie mondiale.
La aceste festivităti au participat înalte personalităti de stat si politice, centrale, judetene si locale, înconjurati de un numeros public local si din împrejurimi, din judetele limitrofe si nu numai: Oradea, Beius, Salonta, Marghita, Alesd, Baia Mare, Făgăras, Cluj si Italia.

Locul de întâmpinare si primire a fost sfânta biserică a prohiei Gepiu, frumos împodobită cu flori si vesminte luminoase din perioada Pascală, de către P.C. Părinte paroh Ioan Spătaru. Copiii scolii din localitate fluturau stegulete tricolore, bărbatii si femeile purtau la rever cocarde cu tricolorul românesc, având în centru Crucea Monument, pe care era scris:„Sfintirea Monumentului Eroilor din Gepiu 18 mai 2014”.

La ora 15:30 în glas de clopote seculare poporul lui Dumnezeu în frunte cu protopopul de Oradea, Rusu Octavian Dorel si protopopul de Tinca, Vasile Popa si cei aproape 40 de preoti din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române de la granita de vest a României au primit pe Întâistătorul Eparhiei, pe P.S. Părinte Dr. Sofronie Drincec, al Oradiei. În acest timp biserica, curtea, trotuarele si întregul spatiu eclezial au fost pline de tineri si vârstinici pentru a-l întâmpina pentru prima dată în această biserică pe Înaltul Ierarh al Episcopiei de Oradea.

În timp ce onoratii oaspeti, clerici si mireni se apropiau de intrarea în biserică, corul studentilor ortodocsi de la Facultatea de Teologie din Oradea, sub bagheta distinsului dirijor P.C. Părinte Prof. Univ. Dr. Mihai Brie, înăltau spre Dumnezeu si poporul credincios imne divine si cântări bisericesti.
Ajuns în fata Sfântului Altar, Părintele Episcop Sofronie s-a închinat si a consemnat în Sfânta Evanghelie, iar la iesirea din biserică credinciosii si-au înclinat capetele pentru a primi binecuvântare arhierească. Cu prapori si steaguri tricolore în mâini s-a format un adevărat pelerinaj în drum spre Monumentul Eroilor alcătuit din copii, preoti si credinciosi având în frunte pe Presfintitul Părinte Sofronie însotit de deputatul Ioan Sorin Roman, senatorul Ghilea Gavrilă, Domnul Claudiu Pop, prefectul judetului Bihor, Domnul Ovidiu Muresan, Viceprimarul Municipiului Oradea, Domnul Prof. Univ. Dr. Ioan Mang, Ioan Purge, Primarul Comunei Gepiu, Preot Gheorghe Nemes, Col. Grigore Moraru, Comandantul Garnizoanei Oradea însotit de drapelul de luptă a Unitătii, garda de onoare, Gen. în retragere Dănilă Ion, Gen. (r). Corneliu Mihai Lungu, Gen. (r). Vasile Cret, Gen. (r). Adrian Pădureanu, ofiteri superiori si subofiteri, alături de personalităti academice si universitare precum: Prof. Univ. dr. Cornel Teodor Durgheu „Berecheanul”, om al locului, Cetătean de Onoare al Comunei Cefa, Domnul Silaghi Lucian, Director al Directiei de Cultură Bihor, scriitor Mircea Bradu- Director Radio Transilvania, reprezentanti de la Vatra Românească Oradea, de la Asociatia Veteranilor de Război - filiala Bihor, de la Asociatia Revolutionarilor Oradea, de la Asociatia Natională a Cultului Eroilor în frunte cu presedintele Col. (r). Dr. Constantin Mosincat- istoric, de la Asociatia Natională a Cavalerilor de Clio - Filiala Oradea în frunte cu presedintele Col. (r). Dan Poinar, Fanfara Garnizoanei, Corul Asociatiei Culturale „General Traian Mosoiu” condus de prof. Ioan Stefan Fluieras si altii.

Prezenti în fata Monumentului Eroilor s-a intonat Imnul National al României, urmând dezvelirea Monumentului de către doi tineri îmbrăcati în port popular.

Slujba de sfintire a Monumentului si parastasul pentru Eroii Neamului si a Localitătii Gepiu s-a oficiat de P.S. Sofronie, urmând în dată cuvântul de suflet:„Noi astăzi suntem aici să îl cinstim pe adevăratul voievod al Transilvaniei, tăranul român. Tăranul român în vreme de restriste a stiut să devină ostas. Tăranul român, acest voievod neîncoronat al Transilvaniei, atunci când timpurile au cerut-o, a devenit erou national. Pe acesti Eroi noi astăzi îi comemorăm....”. A urmat mesajul Domnului Victor Opaschi – Secretar de Stat pentru Culte în cadrul Guvernului României, cuvântul prefectului de Bihor, Domnul Claudiu Pop, mesajul presedintelui A.N.V.R., Gen. de armată (r). Marin Dragnea, rostit de adjunctul Domniei Sale, Gen. (r). Ion Dănilă, cuvântul Primarului Comunei Gepiu, Domnul Ioan Purge, acordând Diplome de Cetătean de Onoare celor trei fii ai localitătii Gepiu: Pr. Prof. Univ. Dr. Abrudan Dumitru, Preot Iconom Stavrofor Gheorghe Nemes si scriitor Ioan Miclău, cu domiciliu în Australia.
A urmat cuvântul Prof. Univ. Dr. Cornel Teodor Durgheu „Berecheanul”, care în contextul festivitătilor a avut buna inspiratie de a aduce un omagiu si a oferi distinsei profesoare Paula Nemes, sotia părintelui Gheorghe Nemes, o diplomă de excelentă din partea Asociatiei Pro România Europeană si a Fundatiei Durgheu cu prilejul împlinirii a 48 de ani în slujba Scolii, a Bisericii si a Neamului nostru românesc. A urmat cuvântul Col. (r). Dr. Constantin Mosincat - istoric.
Părintele Rusu Octavian Dorel, Protopopul Oradiei a prezentat si a lansat „Monografia Localitătii Gepiu„ autor preot Gheorghe Nemes.
În cadrul programului artistic a cântat Corul Veteranilor de război „General Traian Mosoiu” condus de prof. Ioan Stefan Fluieras, Corul studentilor teologi ortodocsi condus de pr. Prof. Univ. dr. Mihai Brie, solista de muzică populară a plaiurilor bihorene, Doamna Florica Zaha si Ionut Purge, fiul primarului comunei Gepiu.
După toate acestea a urmat cuvântul de multumire a părintelui Gheorghe Nemes, sufletul, ctitorul, organizatorul si coordonatorul tuturor festivitătilor omagiale dedicate inaugurării si sfintirii Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu, căzuti în cele două războaie mondiale. Preacucernicia Sa, a spus:„Monumentul acesta sfintit astăzi de P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, rămâne pentru toti fiii satului si nu numai, un loc de recunostintă pentru cei ce s-au jertfit pentru tară si neam. Sărbătoarea de astăzi v-a rămâne înscrisă cu litere de aur în sufletele tuturor celor prezenti, dar mai cu seamă a copiilor care vor mărturisi peste ani si ani de zile de frumusetea acestui eveniment istoric care nu s-a mai petrecut niciodată în localitatea Gepiu...”

Festivitătile s-au încheiat cu depunerea de coroane, jerbe si flori la Monument din partea tuturor participantilor si cu defilarea Detasamentului de Onoare constituit din militari ai Centrului 54 Comunicatii Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean "General de brigadă Anton Berlescu" si ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentă "Crisana".
După terminarea defilării un număr impresionant de participanti la festivitate s-au îndreptat spre muzeul si casa familială a părintelui Gheorghe Nemes unde P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfintit casa-muzeu si Blazonul, executat de sculptor prof. Univ . dr. Cornel T. Durgheu „Berecheanul”.
La Restaurantul Orizont din Gepiu- Colonie, în cadrul mesei festive s-au oferit diplome de excelentă si de onoare tuturor participantilor la acest eveniment istoric.
Părintele Gheorghe Nemes, fiul satului Gepiu, multumeste din suflet tuturor participantilor la aceste festivităti rugând pe bunul Dumnezeu Să binecuvinteze Biserica Ortodoxă, Armata si Neamul nostru românesc. La multi si binecuvântati ani!

Cu gratitudine





Preot Gheorghe Nemes    5/27/2014


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian