Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ipostaze - Ziua de 1 Decembrie pe pămant Nord-American

Ziua Natională a Romaniei oferă an de an prilej de ganduri si simtiri alese pentru tot ceea ce inseamnă acasă, pentru toti cei care simt, iubesc si trăiesc romaneste.
Astfel de sentimente nutresc si romanii aflati pe meleaguri străine de plaiurile natale.
Romanii din Michigan au ales să se intalnească cu această ocazie intr-un locas spatios incărcat de semnificatii spirituale pentru a sărbători Ziua Natională a Romaniei si anume, sala festivă a Bisericii Ortodoxe Romane de la Catedrala Sfantul Gheorghe din Michigan.

Initiatorii acestei actiuni sunt inimosii membri ai apreciatei Societăti Culturale
Avram Iancu, condusă de profesoara Mirela Costa. Harnicul colectiv a strans in jurul său zeci si zeci de romani. Artisti, solisti vocali si instrumentisti, dansatori si-au etalat măiestria in cantec, joc si voie bună, dar si in evocări istorice, aducand in actualitate fapte si personalităti a căror contributie la actul Marii Uniri de la 1918 a fost hotărator.
Portul nostru popular a ocupat un loc de cinste, dar si meniul compus din bucate alese, traditionale, stropite cu vinul dulce, aromat.
A evoluat formatia Transilvania impreună cu solistii: Daniel Rosalim, Diana Pantea, Bogdan Filimon, Alina Stefănescu si altii.
Cei 95 de ani de la marele act al Unirii au fost sărbătoriti si pe celălalt mal al raului Detroit, la Windsor, supranumit si Orasul Trandafirilor din Ontario.
Societatea Culturală Graiul romanesc , societate cu traditie, avand la activ multiple actiuni, isi dă intalnire cu invitatii la Croatian Center, sambătă 30 noiembrie , realizand o festivitate pe cinste asa cum obisnuim să spunem cand performantele ating cote maxime.
In sala frumos aranjată, incadrată de cele două drapele, oaspetii au fost intampinati, asa cum e datina la noi, cu paine si sare. Gazde si invitati au purtat cu mandrie costume populare, prilej de aduceri aminte, din zonele specifice portului.
Privirile mi se opresc pe fetele radioase ale oaspetilor, romani din diferite zone si orase ale tării noastre, stabiliti pe pămantul nord american, dar care nu uită niciodată de unde au plecat.
Beni Pelger, Nicoleta Burlea, Emilia Matei, Cristina Rahoveanu, Darius Popescu, Cristina Stamate, Dan Crainic, Cristi Colgiu, Petru Trifan, iată cateva nume care se disting din lunga listă a organizatorilor acestei intalniri cu insemnul tricolorului prins in pieptul fiecărui invitat.
Sub indrumarea doamnei Cristina Rahoveanu, copiii si-au prezentat cu mandrie costumele populare in stilul paradelor de modă. Cat de dragă si superbă modă!
Elevii Alex Crainic, Matei Colgiu, Ioana Colgiu, Stephany Stamate au recitat versuri, iar Teodor Cretu a executat cateva piese la pian.
Domnul Grigorescu, a interpretat o suită de cantece de petrecere la acordeon, acompaniat fiind apoi de vocile celor doritori din sală, care au alcătuit un grup vocal ad-hoc.
D.J Cristi Grigorescu a oferit iubitorilor de muzică si dansatorilor melodii romanesti si străine, indemnandu-i la dans si joc continuu.
O surpriză plăcută a serii a constituit-o acordarea de burse pentru doi studenti.
Desemnati au fost Cezara Chesu si Dragos Chiriac, care au dat citire unui eseu in limba romana despre tara natală.
Au vorbit despre actul Unirii: Cristi Colgiu si Doina Popa.

A doua zi, duminică, 1 decembrie, la Catedrala Ortodoxă Sfantul Gheorghe din Windsor, scoala duminicală deschide programul inchinat Zilei Nationale a Romaniei sub indrumarea directoarei Carmen Ognean, elevii pregătiti fiind cu un bogat program de prelegeri, recitări si cantece. S-au remarcat: Iulia Ognean, Georgiana Ghitău, surorile Tomescu, Alex Crainic, Teodor Cretu, Anastasia Diaconu, Amalia Grigorescu, Anca Enache si altii.
Carmen Ognean a vorbit convingător despre actul Unirii, iar profesoara Mihaela Ignat a făcut o introducere emotionantă in istoria Romaniei, evidentiind importanta anului 1918.
Domnul Herman Victorov a opinat despre Romania din trecut si prezent, recitand apoi versuri adecvate ale poetilor nostri nationali, iar Doina Popa s-a oprit asupra statorniciei poporului roman pe plan geografic si spiritual, a puterii morale a constiintei nationale, subliniind apoi rolul crucial pe care l-a jucat Regina Maria la formarea Romaniei Mari.
Ajutorul acordat de doamna preoteasă Alexandra Săndulescu, Monica Mihălceanu, Virginia Moise, Marius Enache, a doamnelor care au pregătit agapa frătească, a fost pe măsura evenimentului.
Herman Victorov si Geta Lascău au recitat in incheiere versuri, indemnuri la Unirea romanilor de pretutindeni. O horă largă s-a incins in sală, cantată si jucată de toată lumea prezentă, coardă tricoloră a simtirilor romanesti, apropiind depărtările si timpul - 95 de ani de Mare Unire.

Ziua de 1 Decembrie deschide o filă de calendar cu litere de aur in istoria Romaniei, dar si o perioadă a sărbătorilor crestinesti invesmantate in albul pur al zăpezilor, in cant de vechi colinzi si miresme de obiceiuri strămosesti.



Dexter, MI.








Doina Popa    12/16/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian