Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul George Enescu ; Un mare spectacol Mozart - Verdi

A doua întâlnie cu Capela de Stat din Berlin justifica asteptările din partea publicului care-i astepta evolutia cu un prestigios duo pianistic: Radu Lupu si Daniel Barenboim. Asumându-si îndatoririle sefului de orchestră, Daniel Barenboim s-a antrenat si–n replicile cu partenerul său, asa cu le propunea Concertul nr. 10, pentru două piane de Mozart. Cei doi muzicieni au demonstrat o relatie de antantă, cu contributii tematice, ritmice si de tempo. Subliniem mai ales calitatea unitătii stilistice a discursului acompaniat de orchestră. Poate, în parametrii sonoritătii cerute de partitură, spatiul Sălii Mari a Palatului nu le-a ocrotit întocmai intentiile, lăsând să se piardă unele detalii ale ambiantei expresive. Am înteles mai bine schimbul de proportii mozartiene în cele două suplimente preluate din Sonata pentru două piane a mareului vienez. Nu este un spectacol această muzică, ci o conversatie la care asistăm ascultând, nimic mai mult, căci probabil duoul Barenboim-Lupu are multe a-si spune, depăsind indiscretia asistentei.
Cele patru Piese sacre pentru cor si orchestră de Verdi aduceau în partea a doua a programului o muzică sobră, scrisă cu stăpânie a polifoniei si cunoastere a orchestratiei de sorginte arhitectonică monumentală, dedicată elevatiei mistice. Corul Filarmonicii bucurestene (maestru de cor Ion Prunner) ne-a dat satisfactia unor superbe incantatii (solistă soprana Laura Chera) alternate cu recitative nu lipsite de dramatism. O oarecare dificultate în audierea si întelegerea unei lucrări mai greu accesibile a fost compensată de suplimentele oferite de Capela berlineză si dirijorul Daniel Barenboim. Cele două Preludii din muzica operei La Traviata au sondat expresiv contemplarea poeziei tragice a destinului Violettei. Apoi, pentru a rima cu doritul triumf final, Uvertura verdiană la Vecerniile siciliene a impus geniul de simfonist al marelui sărbătorit, capabil să înalte spectaculos decorurile sonore ale dramei, în fata martorului uimit că nu stie ce-l asteaptă. Astfel, Capela de Stat din Berlin a părăsit scena însotită de binemeritatele ovatii menite a multumi artistilor germani si dirijorului pentru darul făcut nouă.





Grigore Constantinescu    9/4/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian