Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Nina Gonta a lansat cărtile ei la Străseni, Republica Moldova


După lansări si prezentări făcute la Craiova în cadrul Societătii Scriitorilor Olteni si a Bibliotecii „Alexandru si Aristia Aman” a venit rândul meleagurilor de bastină din Basarabia ale scriitoarei Nina Gonta, pe numele său adevărat Raisa Coleaghin, să-i cunoască opera literară.

Repatriată în România, asa cum îi place să spună, în anul 2000, Nina Gonta nu si-a uitat satul în care s-a născut si a copilărit, Pănăsesti si nici orăselul Străseni, aflat la 20 de kilometri de Chisinău în care si-a desfăsurat cea mai mare parte a activitătii profesionale si politice.
Aici a lucrat în cadrul Bibliotecii Raionale „Mihail Sadoveanu” ca urmare a absolvirii facultătii de Biblioteconomie si bibliografie a Universitătii din Chisinău, dar si ca inspector scolar Străseni ce răspundea de bibliotecile scolare din sector.
Activitatea politică si-a desfăsurat-o ca membru al Partidului Fortelor Democratice si a Ligii Democrat Crestine a Femeilor din Moldova, pe listele cărora a fost aleasă consilier raional si apoi consilier local.
La venirea comunistilor la putere, a hotărât să plece definitiv în România, mai ales că avea o copilă de viitorul căreia trebuia să se preocupe de una singură.

Ajungând în Craiova, după o sedere de câtiva ani la Iasi, inspirată de societatea în care a pătruns în acest oras, precum si de faptul că sotul ei oltean tocmai îsi scosese de sub tipar o nouă carte, Nina a început să astearnă pe hârtie bogătia de materiale cu care era înarmată dar si amintirile pe care le păstra vii în memorie.
În consecintă ea publică, pe parcursul anilor 2012-2013, trei cărti despre care cititorii din România au luat deja cunostintă, prima fiind „În căutarea bărbatului ideal”, urmată de romanul „Ioana” si o carte de eseuri cu titlul: Întâmplări si gânduri.

Prima carte a Ninei Gonta este o amplă destăinuire despre viata autoarei în Basarabia pe când acest teritoriu se afla în componenta imperiului sovietic - URSS. Scriitoarea se pronintă asupra mai multor aspecte ale acestor ani. Tot aici citim câteva povesti amoroase care te fascinează prin sinceritatea si romantismul lor. Descoperim o femeie cu care soarta a fost nemiloasă atât pe plan sentimental, afectiv, cât si din punct de vedere al sănătătii, dar ea, în pofida tuturor greutătilor, continuă să fie într-o pertmanentă căutare, visând la fericire cu multă îndârjire si optimism.

Visul cel mare al autoarei a fost însă să scrie o carte în amintirea mamei sale, o româncă sadea, a cărei copilărie si tinerete s-au petrecut în România Mare. Ioana, acesta este titlul cărtii, după prenumele mamei Ninei Gonta, este o luptătoare pentru adevăr si dreptate, căreia sovieticii i-au luat averea, dar n-au putut să-i omoare sufletul românesc. Toată viata ei, de după război, în URSS, a tânjit după vremurile petrecute în România.
Romanul este o odă MAMEI, dar si o istorie autentică a Basarabiei, o provincie românească încă pierdută pentru Tară.
În Întâmplări si gânduri savurăm cele 22 de eseuri, care sunt niste scurte povesti de viată – învătăminte. Ele se citesc cu o mare usurintă si te captivează prin profunzimea lor simplă, dar totodată si filosofică.

Sala de lectură a bibliotecii raionale „ M.Sadoveanu” în ziua prezentării celor trei cărti, a fost arhiplină. În afară de rude, prieteni si fosti colegi ai autoarei au participat si bibliotecarele din comunele raionului.
Cuvântul de început l-a avut doamna Nadia Pădure, directorul bibliotecii, care a descris si analizat în detaliu fiecare carte, fiind evident faptul că le citise din timp, cu mare atentie. Tot doamnei Pădure i se datorează si materialele de prezentare a cărtilor, respectiv afisul ce invita amatorii la lansare, panourile publicitare cu cărtile si citate din criticile publicate până în prezent în reviste românesti din tară ori din străinătate. În continuare au luat cuvântul o serie de participanti, cunoscători ai activitătii autoarei dar si ai continutului celor trei volume.

În luarea sa de cuvânt, scriitoarea a informat audienta că sunt în fază terminală alte două volume, o traducere de poezie din opera unui poet rus si o carte de proză scurtă despre destinul unor femei, în zilele noastre.
Aceste noi cărti abia asteaptă să meargă la tipar, iar pofta de a scrie a devenit, pentru Nina Gonta, o frumoasă pasiune care-i aduce multă bucurie si împlinire sufletească.
Să-i urăm succes !







Costinel Savu    7/14/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian