Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Arta de a scrie folosind cuvinte, emotii si fapte

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Pasti, doresc tuturor crestinilor de pretutindeni multă fericire, împlinire si sănătate alături de cei dragi! Este o mare bucurie să putem să sărbătorim suferintele, jertfa si învierea Domnului nostru Iisus Hristos, fapt ce ne deschide calea spre un viitor plin de sperantă si lumină.

Au fost multe umbre care s-au proiectat asupra vietii fiecăruia dintre noi si multe suferinte pe care a trebuit să le purtăm. Cu toate acestea, nădejdea mântuirii ne motivează să înaintăm fără să ne temem si să privim dincolo de pragul vietii prezente. Aici se află adevărata putere a crestinismului ce se manifestă în sufletul celui cu adevărat credincios cuvintelor Mântuitorului!

Într-o lume caracterizată de secularism, dispret pentru spiritualitate si înăltare a ceea ce este trecător, a avea credintă reprezintă un lucru tot mai rar întâlnit. Dar niciodată credinta în Hristos nu a fost populară, drama alegerii de către imensa majoritate a tâlharului Baraba repetându-se neîncetat.

Hristos nu ne oferă o priveliste care să ne placă. Nu ne încântă să privim un om aflat în agonie si suferintă extremă, desfigurat din cauza „pedepsei care ne dă viata”. Sub influenta mondenismului, mereu ieftin si lipsit de gust, masele continuă să aleagă ceea ce străluceste în detrimentul calitătii continutului.

Însă pentru cel care stie să discearnă dincolo de aparente, imaginea Fiului lui Dumnezeu răstignit pentru păcatele noastre va fie mereu atractivă si va declansa cele mai sensibile sentimente. Suntem atrasi de tablouri iscusit alcătuite de către diferiti pictori de renume, dar formele pline de substantă ale jertfei lui Iisus Hristos întrec cu mult ceea ce poate fi redat prin culori, nuante sau cuvinte.

Dacă vom contempla cu atentie detaliile si circumstantele acestui sacrificiu, atunci vom putea să observăm cum iubirea Sa se revărsa cu putere către noi încorporând întregul spectru al curcubeului compasiunii. Dacă vom fi atenti la cuvintele pe care Mântuitorul nostru le-a rostit, atunci lumina întelegerii se va revărsa asupra constiintelor noastre, fapt ce ne va motiva să trecem prin experienta „marelui salt” al credintei ce se prinde ferm de realitătile vesnice.

Sunt sigur că orice autor aspiră către cunoasterea lucrurilor ce se află în spatele aparentelor. Dorinta de a discerne esenta dincolo de forme ne motivează mereu să înaintăm în actul creatiei, lăsând în urmă ceea ce este trecător cu scopul atingerii fundamentelor eterne ale universului în care ne aflăm. De aceea, un autor autentic se aseamănă cu un explorator ce înaintează folosind forta imaginatiei prin spatiu si timp, descoperind orizonturi noi si experimentând modalităti de investigare tot mai perfectionate.

Din aceste considerente, am presupus mereu că un autor autentic va căuta mereu latura spirituală, se va baza pe ea si va fi dispus mereu să învete, având atitudinea unui discipol si mai putin a unui maestru, care stie totul. Ca o consecintă, experimentarea trăirii prin forta imaginatiei a jertfei lui Hristos va aduce cu sine îmbogătirea fondului interior si înăltarea sufletească, necesară în orice act de creatie.

În aceeasi măsură, calitatea de cititor nu se rezumă doar la receptarea pasivă a ceea ce au compus altii. Orice lucrare de valoare se cere decodificată si reclădită de către cel care o parcurge cu dorinta de a discerne cunostinta, emotia si expresia din care aceasta este alcătuită. Într-un anumit sens, un cititor autentic are capacitatea de a discerne elementele de valoare dintr-un material pe care îl parcurge si de a retine ceea ce merită a fi încorporat în experienta vietii.

Într-o lume în care se exprimă tot mai mult prin cuvinte lipsite de continut si în care se citeste tot mai superficial, a fi un bun cititor reprezintă o conditie de bază pentru a deveni ulterior un autor de valoare în diferitele sfere de activitate. Nu toti avem darul de a scrie frumos, dar cu sigurantă fiecare om are un talent ce se cere manifestat, fiindcă la fel de bine se poate „scrie” folosind cuvintele, emotiile si faptele. Actiunea noastră asupra lucrurilor din univers este asemenea unei scrieri, ce preia cu voia sau fără voia noastră, însemnele gândurilor, intentiilor si atitudinilor.

Prin ceea ce „scriem”, altii vor putea citi despre viata noastră, care fie a fost marcată de altruism, deschidere si iubire de semeni, fie a fost încărcată de egoism, închidere si dispret fată de ceilalti. Hristos nu ne-a lăsat o lucrare scrisă prin cuvinte. Altii au consemnat istoria vietii Sale si a generatiei de apostoli care L-au urmat. Însă pe de altă parte, El a inscriptionat pentru vesnicie cuvintele dăruirii, pasiunii, puritătii si omeniei prin fiecare aspect al scurtei Sale vieti.

Prin fiecare gest, prin cea mai măruntă faptă, dar deopotrivă prin cuvinte fără de seamăn, El a schimbat destinul întregii omeniri. Cuvintele Sale au fost înscrise în fiecare element al naturii înconjurătoare; în fiecare gând sau idee pe care o avem se regăseste ceva din ecourile iubirii Sale, care este atât de puternică încât până si moartea se pleacă neputincioasă înaintea ei.

De aceea, extind conceptul „scrierii” asupra fiecărui aspect al vietii noastre, care inscriptionează lumina sau întunericul, după caz, în marea matrice a Universului în care trăim. Si din această ratiune, vă invit „să citim” cu umilintă lectiile practice pe care Marele Maestru al mântuirii ni le-a lăsat si prin care continuă să ne vorbească mereu.

În plus, înaintea noastră se află un Nou Ev, o Nouă Eră, a luminii si nemuririi, împlinirea a tot ceea ce Fiul lui Dumnezeu ne-a promis. Sărbătoarea Învierii trebuie să ne conducă să privim către orizontul vesniciei către care ne îndreptăm. Nu este vorba despre asteptarea unei „apocalipse” a disperării, ci de o desfăsurare a unui sul profetic ce ne aduce speranta întâlnirii cu toti cei dragi plecati în „lumea umbrelor”, dar care prin miracolul învierii vor fi adusi din nou la viată.

Prin urmare, doresc tuturor crestinilor o frumoasă retrăire a suferintelor, jertfei si învierii Domnului nostru Iisus Hristos, având mereu înaintea noastră idealul sfintirii duse până la capăt, singura valoare sigură într-o lume nesigură.





de Octavian Lupu    5/3/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian