Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
La 31 Martie. Nichita Stănescu ar fi avut 80 de ani

Prezentul material este o pagină de memorii.
Prin anii șaptezeci, doi prieteni, scriitori bănăteni, foarte deosebiți temperamental, Nicolae Breban și cu mine eram prin București.
Ca angajat la Radioteleviziune, la studioul timișorean, venisem la studioul central pentru copierea unor benzi pentru fonotecă. Breban era pe acolo, nu mai știu în ce probleme, dar îi cunoșteam convingerea că nu te poți lansa ca scriitor decât în capitală.
Ne-am întâlnit, musai, într-o dimineață, deoarece voia să mi-l prezinte pe prietenul său, Nichita Stănescu, să ne pună față în față, ca pe doi poeți.
Ne-am deplasat într-o stradă lateral. Breban mi-a interzis să mă apropii de locuința lui Nichita, în care a intrat singur. Probabil nu voia ca eu să constat că, în acel moment, poetul locuia într-un demisol, în condiții nedemne pentru talentul său.
După scurt timp au ieșit amândoi din bunker. Am făcut cunoștință cu ciufulitul poet blonziu și tânăr.
La cererea sa Breban ne-a dus la o cofetărie și ne-a cinstit cu câte o înghețată.
Prozatorul iscoditor ne analiza fețele, dar, până la urmă a dominat discuțiile cu orgoliul său, ușurând astfel demersul poetului care se simțea mai bine cu necuvintele, privind cu detașare spre colegii veniți din teritoriu. Metaforismul său neobișnuit, platicizant m-a captivat încă dinainte de a-l cunoaște pe Nichita. Obișnuiesc foarte rar să memorez versurile altora, de data asta însă eram în măsură să-i recit autorului dintr-o poezie ce-i apăruse recent în Gazeta literară.
O știu, parțial, și-acum: „C-un gând, foșnesc toți arborii mai pur/Și c-o bătaie-a inimii răsună/Tot discul orizontului din jur,/Parcă lovit de-un răsărit de lună/…ametiste/Și cărămida trupului mi-o pun/La ridicarea lumii comuniste…”/ Nici nu contează obligatoriu final ANGAJAT, ci tehnica rară a imaginilor, rimele barbian/argheziene, nefacile, adică nu folosea substantiv cu substantiv, verb cu verb. Mai târziu, când postexpresionismul său îmbrăcase formule tot mai sofisticate, chiar încifrate, încurajat de aplauzele criticii, aveam parcă să regret că nu se mai găsea în poezia sa acel metaforism juvenil, al poetului din underground. Se zvonea, pe surse, că în intenția conducerii de partid era afirmarea sa ca eventual candidat la premiul Nobel.

La celebrul congres de poezie de la Iași, la care comunitatea scriitoricească, în frunte cu Augustin Doinaș avea să aibă poziții potrivnice lui Păunescu și să pledeze pentru libertatea creației, la o lansare de carte Nichita nu mai făcea față. În dreptul camerelor televiziunii, obosit de alcool, îsi îmbrătisa doar confratii. Nu ne-am mai văzut de atunci, stiam doar că fusese încartiruit la Teremia, capitala coniacului, unde se termină ascensiunea celui pe care l-as fi dorit genialul adolescent, ca să parafrazez titlul lui Breban, Răutăciosul adolescent.








Lucian Bureriu    3/29/2013


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian