Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
2012 - 2013 ; Satifactii si proiecte

Ancheta publicatiei „Observatorul”: Cum a fost anul 2012? Ce vă doriti de la anul 2013?


În acest abia început mileniu, anii trec aducând noi evenimente culturale si satisfactii editoriale si publicistice, lumea evoluează, apar teme literare si se afirmă curente si personalităti, domeniul literaturii se extinde, ca si aria de interes cultural.
Pentru mine, acest an a însemnat participarea la frumoase evenimente literare, între care la lansarea cărtii „Dor de Bucovina”, a scriitorului, profesorului si prietenului meu Constantin T.Ciubotaru, bucovinean prin nastere si dunărean prin căsătorie. Am mai fost la o lansare de carte a domniei sale, tot la Rosiorii de Vede, când i-am adresat câtiva tepi epigramatici, acum scăpând numai cu câteva poze, în mijlocul scriitorilor si iubitorilor de literatură.
La Craiova, din când în când, merg la un cenaclu al epigramistilor olteni, condus de scriitorul Petre Gigea-Gorun, el însusi autor al unei antologii, „Printre epigramistii olteni”, unde mi-a făcut si mie onoarea de a mă include. Această asociatie editează revista de umor „Cugetul” si organizează concursuri si alte actiuni, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, unde am mai fost la întâlnirea interesantă cu scriitorul Michael Astner, într-un program destinat să aducă scriitorii la Tradem.
Tot în capitala vestitei regiuni istorice Oltenia, am fost si anul acesta la Zilele Craiovei, parcă mai strălucitoare ca oricând, unde Biblioteca Judeteană „Alexandru si Aristia Aman” Dolj, pe care o frecventez cu regularitate, între altele, a răspândit prin oras minibiblioteci, pentru a (re)trezi interesul pentru lectură.
Fiind invitat la festivalul National „Marin Preda”, unde au participat si alti scriitori din Bucuresti, Focsani, Târgoviste, Pitesti, Bacău, am remarcat dragostea teleormănenilor fată de cultură si cinstirea adusă celui mai mare prozator al sudului. La Silistea-Gumesti se află casa natală a scriitorului, cu o placă evocatoare si bustul său, în fata scolii si a centrului cultural care poartă numele Marin Preda. Cum sunt nouăzeci de ani de la nasterea prozatorului, de curând, a apărut cartea „Marin Preda: Repere bibobibliografice”, un op de peste sase sute de pagini si peste sapte mii de articole, scris de un alt prieten, scriitorul Stan V.Cristea, care a mai scos volume de versuri, de etnografie, o carte despre Mihai Eminescu si zona sudului tării, un dictionar al scriitorilor teleormăneni etc.
Un alt eveniment interesant sunt târgurile de carte. Am fost la târgul regional de la Craiova, care are loc la Teatrul National „Marin Sorescu”, prin martie, precum si la cele două târguri internationale de la Bucuresti,de la Romexpo, în primăvară si acum, în noiembrie, bucurându-mă de lansările de carte, întâlnirile cu autori din România, din Franta, Italia, Belgia (Wallonia), Canada , din tările locuite de români. Prilej de a cunoaste noile aparitii editoriale, redactii de reviste, editori, agentii pentru dreptul de autor etc. Am publicat o recenzie la cartea unui participant la târg, francezul Michel Houellebecq, „Particulele elementare”, , precum si relatări si note despre evenimentele culturale la care am fost de fată.
Sunt un pasionat al creatiei literare, publicând personal zeci de articole, note, recenzii, poezii, în reviste din tară, din Franta, Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Belgia, anul acesta participând la un concurs de poezie francofonă al TV5 Monde, poezia mea, „Dilemme”, fiind publicată pe site-ul postului de televiziune francez.
La trei simpozioane stiintifice am participat până acum, cu temele: „În lumea cărtii” (Pitesti), „Rolul dascălului în promovarea literaturii române” (Alexandria) si „Scoala românească fără frontiere” (Biserica Albă – Bela Crkva, Serbia), urmând să particip, peste câteva zile, la un alt simpozion, cu comunicarea „Corelatii sugestive natură-sentimente” (Craiova).
În afara activitătii culturale proprii, si în acest an am încurajat creativitatea literară, ca profesor, o elevă obtinând o diplomă la simpozionul amintit, de la Pitesti, iar alti copii asteptând, până la sfârsitul anului, premii si mentiuni de la concursul „Marea...marea...” (Constanta).
Nu în ultimă instantă, în anul 2012 am scos cea de a saptesprezecea carte a mea,„Halouri: lecturi la început de mileniu” (cronici literare si articole de istorie literară).
Pentru anul 2013, după acest an bogat în întâlniri, lansări, publicatii, intentionez să public încă cel putin o carte, să scriu la ziarele si revistele pe hârtie si online care mi-au devenit preferate, să fiu prezent la mai multe actiuni culturale, din domeniul cărtii si artelor. Cele mai multe recenzii ale mele sunt la cărti de poezie, pentru a face cititorilor de literatură versurile mai atractive, mai inteligibile,dar îmi propun să parcurg, extins, alte genuri, inclusiv să public articole de opinie literară.
În încheiere, doresc să urez redactiei „Observatorul”, domnului director si editor Dumitru Puiu Popescu, român străjer al spiritului românesc în lume, oltean reprezentativ pentru inteligenta, hărnicia si talentul pus în slujba unor idei mărete, multă sănătate si succes în activitatea publicistică si editorială. Se apropie un Nou An, care să ne fie tuturor mai plin, mai bogat, mai luminos. La multi ani!







Corneliu Vasile    12/15/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian