Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cum a fost 2012 si ce astept de la anul viitor

Anul ce tocmai se pregăteste să se încheie a fost, per total, unul foarte intens, plin de evenimente si actiuni si în care nu am avut timp să realizez tot ce mi-am propus si deci nici să observ cum trece timpul. Constatam doar din când în când că acesta a trecut pe neobservate iar frunzele pomilor au migrat rapid din muguri în verde, în aramiu si apoi în albul zapezii. Nu stiu dacă lucrul se datorează acelei încriminate scurtări a timpului (vom vedea curând dacă acesta - timpul - va dispare de tot sau va supravietui!), sau densitătii lucrurilor din viata mea.
Ca să revin la concret, am muncit mult la „masa de lucru”, aceea care azi se numeste computer, si am dus la bun sfârsit sau doar am început mai multe proiecte, lucrări, cărti, capitole s.a. care se aglomeraseră în lista de asteptare încercând să le „bifez”. Asadar, în acest an am publicat o plachetă intitulată Academia Nordului-150, (Editura Agata, Botosani) care are, de fapt, un caracter aniversar, celebrând această vârstă a Societătii pentru Cultura si Literatura Română în Bucovina, pe care eu am numit-o asa cum sună titlul cărtii, din cauza importantei sale în păstrarea identitătii culturale dar si nationale în Bucovina ocupată. Am cuprins în această plachetă o primă comunicare pe care am sustinut-o în 1973 la pupitrul Academiei Române la un simpozion dedicat istoriei acestei institutii si unde am conturat, de fapt, o succintă prezentare monografică a acestei societăti despre care nu se mai vorbise public după cataclismul social din 1944. Comunicarea a fost premiată atunci printr-un set cuprinzând circa 700 de cărti editate de Academie de-a lungul timpului si pe care le-am depus atunci la Casa memorială „Mihai Eminescu” din Ipotesti unde eram pe atunci muzeografă. Alături de această comunicare, publicată după aproape patru decenii, am adăugat o alta, structurată în timp, în care am relevat importanta si influenta acestei societătii asupra formării lui Eminescu. Lucrarea a fost lansată la congresul aniversar al acestei societăti de la Rădăuti si Cernăuti.
O altă carte a fost o editie-sinteză a ipostazei mele lirice existentiale, respectiv, o substantială antologie de poezie intitulată Sentimentul spiralei, apărută la Editura TipoMoldova din Iasi în colectia Opera Omnia, si care contine o selectie pe care am operat-o în sumarul tuturor cărtilor mele de poezie apărute de la debutul din 1975 până în prezent.
A urmat o nouă editie, a III-a, mult revizuită si adăugită, a cărtii Eminescu. De la muzica poeziei la poezia muzicii, însotită de CD-ul Cântecele lui Eminescu într-o grafică nouă. Intrucât cred că subiectul este cunoscut încă de la prima editie din Anul Eminescu – 2000, nu aprofundez ci doar mentionez pentru cei ce nu cunosc, că este vorba despre legăturile lui Eminescu cu arta muzicii si în special cu ipostaza lui – quasiinedită - de interpret vocal, respectiv de reconstituirea unor piese muzicale cântate odinioară de el, acum interpretate de semnatara acestor rânduri.
O altă carte ce mi-a solicitat mult efort si energie a fost Existenta poetică a lui Bacovia de Svetlana Paleologu Matta pe care am tradus-o din limba franceză –la peste cinci decenii de la aparitia cărtii originale - si am publicat-o la Editura Ateneul Scriitorilor din Bacău, însotind-o de un substantial studiu introductiv si de un interviu acordat de ilustra exegetă elvetiană. Această lucrare care reprezintă în mod absolut prima monografie exegetică despre poezia lui Bacovia, apărută în Elvetia în 1958, a fost editată cu sprijinul Consiliului judetean Bacău si lansată si premiată în cadrul Festivalului „Toamna Bacoviană” de la Bacău.
In afară de asta, am mai lucrat la redactarea unui substantial capitol-interviu dintr-o carte diacronică despre teatrul de păpusi din tara noastră, semnată de actorul si universiarul iesean Toma Hogea si intitulată Despre arta păpusarilor români si unde răspunsurile la întrebările adresate mie configurează, de fapt, un remember al perioadei existentiale de un deceniu dedicată teatrului de păpusi din Botosani în calitate de directoare si secretar literar al acestuia. Am apărut si într-o altă antologie literară intitulată Sol omnibus lucet, realizată de Societatea Scriitorilor Bucovineni cu concursul autoritătilor sucevene.
Au mai fost numeroase participări la emisiuni de radio si televiziune, la congrese (precum primul Congres Mondial al Eminescologilor de la Chisinău), simpozioane, colocvii, lansări, întruniri culturale, conferinte (cea mai recentă fiind cea de la Bucecea-Botosani dedicată Zilei Nationale a României), colaborări publicistice în multe reviste din diferite zări, dar si unele încercări venite din zona sănătătii s.a. precum si participarea, fie si afectivă, la bulversantele evenimente ale vietii sociale ale natiunii noastre.
De la anul viitor astept în primul rând o atmosferă mai propice armoniei si o calmare a climatului de discordie, ajuns la apogeu, iar pe plan personal sper, în primul rând, să-mi public cartea despre locul lui Eminescu în viata mea, împlinindu-se acum patru decenii de când am descins la poarta Muzeului de la Ipotesti, fapt care s-a dovedit a fi elementul crucial al vietii mele si care a determinat în primul rând rămânerea în această zonă.






Lucia Olaru Nenati     12/9/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian