Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Particula nevăzută a omului nou-nout

Particula omului nou-nout a apărut odată cu mult-trâmbitatul progres din ultimii 50-60 de ani. Fiind o creatie recentă, eminamente umană, aceasta nu a exista până la aparitia zeilor Chimio si Radio, cel putin nu într-o formă nevăzută, asa cum ni se arată ea azi.
Zeul Chimio a făcut tare multe pentru noi. Productia agricolă, eficientizată de Chimio, a crescut necontenit, astfel că, cel putin în lumea vestică, nimeni nu mai moare de foame; dimpotrivă, prea-multi aleargă dupa leacuri de slăbit, care mai de care, de la pastile magice – deh, iei pastila, te culci, si dimineata, gata, burta-i suptă – la ceaiuri băbesti.
Chimio ne-a ajutat să ne îmbogătim casele cu o sumedenie de lucruri si lucrusoare, încât adesea ai impresia că suntem cu totii foarte bogati. Atât de bogati încât, la răstimp, trebuie să dăm cu ele pe apa Sâmbetei ca să mai putem umbla prin casă făra să ne rupem nasul.
Hainele de pe noi poartă tot pecetea lui Chimio. Am căutat în magazinele epocii până la exasperare o haină de iarnă de lână si n-am gasit niciunde. Fireste, am găsit una-două, dar erau de lână în combinatie cu elasto-ceva iar eu, căpos, doream una de lână-lână. Noroc cu un prieten bun care mi-a promis că-mi face rost de-o tundră de la nana Rafila, care, acolo in muntii ei, încă mai stie să facă singură-singurică, cu mânutele ei, tundre de lână-lână. Stiind că pe vremuri se purtau, am îndrăznit să intreb la un magazin de haine de cânepă sau de in, dar am fost pur si simplu umilit. Săraca domnisoară mi-a transmis, hlizindu-se la mine ca la urs, că n-a auzit de asa ceva în viata ei; o viată nu prea lungă, recentă de altminteri. Stiam si eu că e demodat să întrebi de haine de cânepă sau de in, dar să primesc o asemenea papară usturător-ironică nu m-am asteptat. Asa cum nu m-am asteptat nici ca inul si cânepa să dispară asa, pur si simplu cu desăvârsire. “Ei, n-o mai creste cânepa si inul; sau n-or mai avea loc de porumbul lui Chimio” mi-am zis.
De zeul Radio pot spune cam aceleasi lucruri ca si despre Chimio. Bunăoară, multumită lui Radio care a instalat antene purtătoare de multiple G-uri (oare la 10G ne-om si teleporta?) în toate cotloanele tarii, vorbim la telefoanele mobile de dimineata până seara, din pat, din baie, din găurile metroului, până si de pe crestele muntilor, până când limba devine o lingură de lemn care bate ca o toacă cerul gurii uscat. Dar asta n-are vreo importantă atâta timp cât hămesita nevoie de comunicare este satisfăcută. Ca să fii destept în ziua de azi trebuie să comunici elefănteste. Reflectia e desuetă ca haina de cânepă sau de in, bătutul din gură e baza.
Despre internetul ultra mobil si ultra rapid nu stiu dacă merită să mai pomenesc. O puzderie de tablete, când alungite, când scurtate “ingenios”, pe o axă mini-maxi de numere zecimale, au inundat piata, satisfăcând cică perfect cererea de tablete de toate mărimile. Cu ele, si conectati la nenumăratele locuri umplute cu Wi-Fi, cetăteanul, ales sau de rând, este permanent conectat la noutătile lumii. Contează să stim, să fim informati, chiar dacă arareori ne prindem despre ce e vorba, sau, si mai rar, întelegem limpede faptele din spatele neîntreruptelor răvase mediatice.
Tot zeul Radio, printre multe altele, ne-a ajutat să ne putem vedea, în scop medical, mădularele si măruntaiele cu o precizie micrometrică. Te doare ceva, tusti la caleidoscop mandibular, radiografie, ecografie, RMN si multe asemenea. Nu zic că n-ajută medicii să pună un diagnostic decent, dar un ghimpe pentru excesul de astfel de investigatii tot am. Si cum niciun medic nu vrea să riste un diagnostic gresit sau incomplet, excesul nu cred că-i asa departe.
Dar, dincolo de aceste binefaceri, pe care, sigur, le recunosc, zeii Chimio si Radio ne-au adus si particula nevăzută, care numai bine nu ne face. Acum câteva zile m-am uitat pe lista de ingrediente dintr-o banală pizza. M-am speriat numărând mai mult de 23 de asemenea ingrediente, majoritatea cu denumiri ininteligibile pentru nechimistul de mine. Stiam că e vorba de renumitele E-uri, dar nu m-am gândit că ar fi atâtea. Desigur, studiile majoritare ne asigură că acestea, consumate în cantităti mici, nu ne fac nici un rău. Cum ar veni, câteva particule de la zeul Chimio (tartrazină, galben de chinolină, carameluri, albastru briliant, azorubină, carmoizină, sulfiti, s.am.d.) ici-colea ar fi inofensive. Dar, continuând investigatia la alte mâncăruri, am descoperit că absolut toate contin unul sau mai multe particule din acestea “inofensive”. Prin urmare, cantitatea zilnică de particule Chimio ingurgitată nu e deloc neglijabilă, dimpotrivă…
M-am aplecat să cercetez de mai aproape efectele acestor particule Chimio asupra corpului nostru. Sigur, studiile majoritarilor spun ceva de genul ca “nu există însă o corelatie între particular X si boala Y”. Dar studiile minoritare spun toate că există asemenea corelatii între particulele Chimio si boli grele precum diabetul, hipertensiunea, cancerul sau autismul. Cine o avea dreptate în cele din urmă? Deh, “sunt necesare mai multe studii”… Între timp le băgăm în noi. Dacă ar fi după mine numai suspiciunea de a cauza asemenea boli cumplite ar fi un argument temeinic pentru a le scoate de pe piată. Dar nu e după mine, e după cei mai mari, după interese.
Cel mai rău m-a enervat însă treaba cu Bisfenolul A (BPA). După ce i-am adminstrat copilutului lapte dintr-un biberon de plastic si de firmă, am aflat stupefiat că asemenea recipient contine această particulă numită Bisfenol A, care, înghitită încetisor de bebelus, “poate” cauza infertilitate, cancer mamar si pubertate precoce. Să nu te enervezi si să dai cu biberonul de toti peretii? Mai mult, se pare că nici ăi mari nu sunt scutiti de prezenta acestei particule, întrucât majoritatea plasticelor o contin… Sticla-i scumpă, nu se mai pretează acestei lumi grăbite si comode.
Abundenta particulelor nevăzute Chimio nu se opreste însă aici. Ca si cum n-ar fi fost îndeajuns, o armată întreaga de asemenea particule ne coplesesc din toate părtile. Pâna si apa, cel putin peste ocean, nu mai e apă-apă, ci apă fluorizată. Cică face bine la dinti. Da, o făcea, dar face însă rău la oase fragilizându-le, basca ca e considerat agent carcinogenic.
Să mai pomenesc de OMG-uri? Un cercetător francez tocmai ne-a arătat cum cresc tumorile în corpurile soriceilor care se sacrifică pentru stiinta noastră. Ungaria, prudentă sau înfricosată, a si dat foc culturilor OMG. Dar, fireste, din contra-atacul altor specialisti, cică majoritari, rezultă că încă nu e clar, că trebuie mai multe studii… Tot mai multe studii probabil că trebuie făcute si pentru a stabili corelatiile dintre sănatatea oamenilor si ierbicide, pesticide, agenti Orange, ftalati, sulfiti, plumb, s.a.m.d.
Să trecem foarte sumar, în revistă cum se spune, si câteva particule nevăzute Radio. Utilizarea sistemelor de telefonie mobilă cică ar cauza o înmultire a cazurilor de tumori cerebrale. Particulele Wi-Fi ar face la fel; nu degeaba au interzis elvetienii prezenta acestor particule în scoli, stiu ei ceva… Pâna si particulele emanate de noi-noutele televizoare, cu definitie înaltă, cică n-ar fi tocmai inocente.
Să nu uit: după particulele cianurate care se preconizează a fi emanate la Rosia Montană – noi sperăm să nu; nu în acest fel! – gazele de sist au un potential mare de a ne penetra apele freatice cu niscaiva particule, Chimio cred, care, din auzite, numai bine nu ne-or face. Germania, Franta, Bulgaria si alte state au refuzat pentru moment acest privilegiu. Poate ne vine si nouă mintea la cap; în relatia cu particulele Chimio si Radio numai pionier nu e bine să fii.
Sigur, toate aceste aspecte ale particulelor nevăzute Chimio si Radio rămân la stadiul de simple ipoteze. Momentan, până si mândrul Soare poate fi scos vinovat... Asa cum bine-stim deja, mult mai multe studii sunt necesare, corelatiile găsite fiind, zice-se, încă destul de slabe. Dar, vorba economistului, “până atunci vom fi cu totii morti”…

Pentru comentarii puteti accesa blogul:
http://medelean.wordpress.com/














Cristian Medelean    11/28/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian